Proč je spánek na zádech prospěšný + 6 tipů, jak si ho můžete natrénovat

Pokud se chystáte spát, způsob, jak se ukládáte do postele, může být to poslední, co vás napadne. Přitom snad ani netušíte, že polohy při spánku jsou mnohem důležitější, než si myslíte. Naučte se spát na zádech a probouzejte se ráno svěží a odpočatí. Abyste si na to snadněji zvykli, přečtěte si, jak na to.

spánek na zádech

Správné polohy při spánku mají svůj význam

Nejen, že přispívají k vašemu pohodlí, ale ovlivňují i ​​vaše celkové zdraví a pohodu. To, že každou noc trávíte většinu času v určité spánkové poloze, ovlivňuje to, jak dobře a dlouho spíte, ale i to, jak se cítíte, když se vzbudíte následující ráno. Podle odborníků ideální spánková poloha neexistuje. Existuje totiž několik faktorů, jako je věk, pohlaví, fyziologický stav a onemocnění páteře či kloubů. Za nejzdravější se však obecně považuje spánek na zádech.

TIP: Jakou zvolit matraci při bolesti zad?

Výhody spánku na zádech

  • Podporuje vyrovnání páteře, takže může snížit riziko ranního probouzení se se ztuhlostí a bolestmi.
  • Zmírňuje chronické bolesti a záněty - díky rovnoměrnému rozložení váhy snižuje tlak na jednotlivé body těla, čímž pomáhá zmírnit chronické bolesti způsobené artritidou a jinými zánětlivými stavy.
  • Zmírňuje tlak v nosních dutinách - spánek na zádech s vyvýšenou hlavou a krkem usnadňuje dýchání. Je to proto, že hlen má tendenci hromadit se v noci v nosních dutinách, zejména tehdy, pokud máte hlavu obrácenou dolů.
  • Zlepšuje kvalitu pokožky - zabraňuje tvorbě pupínků a vrásek na obličeji a krku, protože pokožka se netiskne k polštáři a plachtám. Rovněž není vystavena nečistotám z polštářů. Pokud chcete vědět více tipů jak chránit pokožku, můžete si přečíst jak důležité je doplňování kolagenu na pleť.

muž spí

Jak si natrénovat spánek na zádech

I když máte přirozený sklon spát na boku nebo na břiše, není nemožné, abyste využili některé ze zdravotních výhod, které poskytuje spánek na zádech. Stačí si ho jen natrénovat:

1. Ujistěte se, že máte vhodnou matraci

Prvním krokem je zajištění toho, abyste měli na spaní přiměřeně tvrdý povrch. Příliš měkké matrace totiž mohou způsobit, že se budete cítit, jako byste se do matrace ponořovali. Vyberte si matraci, která se méně poddává, resp. je pevnější. Výhody spánku na zádech se totiž projeví pouze tehdy, když používáte dostatečně pevnou matraci na opření páteře nebo pokud používáte matraci, která poskytuje větší oporu pro těžší boky. Tím se zabrání efektu houpací sítě, který má za následek nevhodné napřímení páteře.

2. Zvolte si správný typ polštáře

Pokud máte příliš měkkou matraci, můžete ji vylepšit polštářem (nebo vrchní matrací). Pozor však na případy, kdy máte dostatečně pevnou matraci a zároveň máte i tvrdší polštář. Taková kombinace může totiž vést k tomu, že si příliš zvýšíte a tím i nadměrně zatížíte krk.

bolavý krk

Hledejte polštář, který nabízí střední měkkost nebo polštář, který umožňuje přidat nebo odebrat výplň, můžete si pak snadno upravit jeho tloušťku. Experimentujte s několika možnostmi, aby se vaše hlava a krk cítily přirozeně a pohodlně. Vyzkoušet můžete také anatomický polštář a někdy může dokonce lépe než polštář fungovat i srolovaný ručník.

3. Položte si polštář pod kolena

Můžete také vyzkoušet spánek s polštářem vloženým pod koleny, případně pod křížovou částí páteře. Zmírníte tím tlak v této části zad, ale také snížíte pravděpodobnost, že se v noci budete otáčet a budete často měnit spánkovou polohu.

4. Postavte si polštářovou pevnost

Pokud chcete připomenout svému tělu hranice, abyste se v spánku nekroutili, může vám pomoci hradba z polštářů. Stačí, když si před spaním položíte podél těla nějaké polštáře, které poslouží jako jemná připomínka, že se nemáte převracet na bok či břicho. Případně si můžete umístit polštáře jen pod ramena, což rovněž pomůže udržet vaše tělo na místě, a také umožní, abyste měli ruce pohodlně vyvýšené.

žena spí

5. Roztáhněte ruce a nohy

To, že ležíte na zádech, ještě neznamená, že musíte spát jako mumie v sarkofágu. Pokud vám to pomůže k tomu, abyste se cítili pohodlněji, klidně si roztáhněte ruce i nohy. Taková poloha zároveň pomůže zmírnit tlakové body a umožní vám probudit se bez bolestí nebo ztuhlých svalů. Můžete také zvážit polohu "hvězdice", která je typická roztažením nohou do stran a ohnutím ramen.

6. Vyzkoušejte těžkou přikrývku

Ne každému se líbí usínání pod přikrývkou s vyšší váhou. Pokud jste to však nikdy nevyzkoušeli, určitě byste měli vědět, že takový pocit může být docela uklidňující. Hmotnost přikrývky zároveň pomůže udržet vaše tělo na daném místě, což vám usnadní setrvat ve zvolené spánkové poloze po celou noc.

Změna polohy spánku není něco, co se vám podaří za jednu noc. Pokud to však vydržíte, nakonec zjistíte, že jste schopni vymanit se ze starých zlozvyků a začít spát zdravěji a pohodlněji.

TIP: Jaké jsou správné polohy spánku?

Google+