Jak vybrat anatomický polštář

Naši předkové to měli v minulosti při výběru polštářů lehké. Není to tak dávno. Mnozí si ještě pamatují péřové polštáře našich babiček. Některé domácnosti na venkově tyto polštáře stále používají. Doba se však hodně změnila a s ní i nabídka polštářů. Nejednou je pro řadu lidí při nákupu polštáře problém vybrat si ten správný. Vyznat se v různých tvarech, materiálech, druzích, které jsou v nabídce, je někdy skutečně těžké.

Problém může nastat i v případě, že polštář nepovažujete za podceňované zboží, ale dokážete ocenit jeho obrovskou roli, kterou pro kvalitní a zdravý spánek má. Pokud vás ráno trápí bolest ramen, krku či zad, může tyto problémy mít na svědomí špatný výběr polštáře. Na trhu jsou k dispozici speciální typy polštářů, tzv. anatomické polštáře, na které se blíže zaměříme.

Jaké jsou anatomické polštáře?

Jejich název je odvozený od jejich tvaru, mají tedy anatomický tvar, který je přizpůsoben tvaru lidského těla. Zmírňují tlak v oblasti šíje a umožňují svalům ramenou a šíje se úplně uvolnit. Jejich konstrukce umožňuje zaujmout při spánku přirozenou a správnou polohu. Tím se snižuje riziko špatné polohy krční páteře během spánku.

Pro koho je vhodný anatomický polštář?

Anatomický nebo také zdravotní polštář je třeba si koupit především, pokud vás trápí bolesti krční páteře. I při prevenci těchto problémů je nezbytné zajistit si zdravý spánek na anatomickém polštáři. Vyrábí se v různých velikostech a tvarech, proto se hodí opravdu pro každého. Anatomické polštáře jsou ideální pro lidi, kteří mají sedavé zaměstnání a kteří denně sedí u počítače, ale i pro těžce manuálně pracující nebo sportovce se ztuhlými a přetíženými svaly. Anatomický polštář můžete pořídit i dětem, ale je třeba vybrat jej v nižší výšce.

TIP: Věděli jste, že ke každé objednávce matrace v našem e-shopu získáte skvělý anatomický polštář úplně zdarma?

Jaký si vybrat?

Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější anatomický polštář se „dvěma vlnami“, který zajišťuje maximální ochranu před bolestmi krční páteře. Pokud tedy už máte potíže s krční páteří, tak bude dobré zvyknout si právě na tento polštář. Jeho vlny mají odlišné vlastnosti. Větší je tvrdší a zajišťuje pevnou oporu krční páteři. Menší vlna je zase měkčí a je na ni uložená vaše lebka.

Aby vám anatomický polštář dobře sloužil, je potřeba si ho vybrat na míru. Má pevný tvar, který se nedokáže tak snadno měnit, proto je důležité, aby byl přizpůsobený velikosti vaší lebky. Neměl by být příliš vysoký ani příliš nízký. Samozřejmě není dobrý příliš tuhý a ani příliš měkký polštář. Měkký polštář dostatečně nepodepře krční páteř a na druhou stranu nadměrný tlak tuhého polštáře může zhoršovat krevní oběh.

Poloha při spánku

Anatomické polštáře se vyrábějí v různých tvarech a každý je určen pro jinou polohu spánku. Některé jsou určené pro spánek na boku a na zádech, jiné zase jen pro spánek na boku nebo na břiše. Existují i takové, které se dají použít pro jakoukoliv polohu, přičemž si zachovávají svou funkci.

Nižší je vhodný v případě, že spíte na břiše, vysoký by krk nepřirozeně křivil. V případě, že často spíte na boku, je třeba mít vyšší anatomický polštář, který bude udržovat páteř v rovině a dokonale vyplní prostor mezi ramenem, hlavou a matrací. Hlavně pokud máte široká ramena, nízký polštář nebude tou správnou volbou. Pokud spíte převážně na zádech, vyberte si nižší polštář, aby nebyla vaše hlava nepřirozeně vysoko.

Bolesti z anatomického polštáře

Přechod z klasického polštáře na anatomický bývá hlavně zpočátku někdy těžší. Přece jen člověk, který je zvyklý spát na měkkém polštáři, nebo má pod hlavou dokonce více polštářů, si musí zvyknout. Šíjové svaly jsou zvyklé na špatnou polohu a v případě, že se uloží na anatomický polštář, si musí zvykat na jinou, anatomicky správnou, polohu. V tu chvíli se může projevit bolest krční páteře nebo ztuhnutí krčních svalů. Tyto bolesti však většinou během týdne až 14 dní ustoupí, když si tělo na polštář zvykne.

žena na vankúši

Materiály anatomických polštářů

Důležitou roli hraje i materiál, ze kterého je polštář vyrobený. Ne každému vyhovuje stejný materiál a je třeba, abyste se na něm cítili příjemně.

Na výrobu se používají:

  • latex
  • paměťová pěna
  • PUR pěna
  • peří a prachové peří

Latexové anatomické polštáře se vyrábějí z přírodního latexu, jsou hypoalergenní, vzdušné a antibakteriální. Okamžitě se přizpůsobí změně polohy a efektivně podpírají hlavu a krk.

Anatomické polštáře z paměťové pěny se přizpůsobují tvaru těla a tělesné teplotě. Jsou vhodné pro alergiky a astmatiky, protože představují nehostinné prostředí pro prachové roztoče. Pomaleji reagují na změnu polohy, ale to nic nemění na tom, že se přesně vytvarují podle tvaru krku a hlavy.

Anatomické polštáře z PUR pěny se vyrábějí z PUR pěny s optimální tuhostí. Na začátku se mohou zdát o něco tvrdší, ale pěna během používání povolí a tuhost se stabilizuje.

Anatomické polštáře z peří a prachového peří jsou vhodné pro vyznavače klasické výplně. Jsou však nevhodné pro astmatiky a alergiky.

Povlaky na anatomické polštáře

Je samozřejmostí, abyste si na anatomický polštář koupili speciální povlak. Některé už mají povlak na zip, který se dá kdykoliv sundat a vyprat. Pro případ potřeby je ale fajn mít v záloze další povlak. Povlaky na anatomické polštáře se vyrábějí z různých materiálů. Můžete je vybírat podle ročního období. Na teplé noci doporučujeme prodyšné materiály, jako je hedvábí nebo satén, a naopak pro chladné roční období jsou vhodné především teplejší materiály, jako je froté nebo bavlna.

Je anatomický polštář vhodný pro zdravý spánek?

Anatomický polštář vyřeší problémy s krční páteří, je skvělý při bolestech v oblasti krku, ramen a hlavy. Neovlivní samozřejmě kvalitu spánku, pokud spíte na nevhodné matraci. Proto doporučujeme kromě anatomického polštáře také kvalitní ortopedickou matraci. Docílíte tím kvalitního a zdravého spánku, po jakém každý touží. 

Google+