Jaké jsou správné polohy spánku?

Spánek je neoddělitelnou součástí našeho života. Průměrně prospíme téměř 1/3 dne. Dobrý spánek je velmi důležitý pro regeneraci těla i pro paměť, ale jeho kvalita záleží na různých faktorech. Patří mezi ně nejen délka spánku nebo vhodně zvolená matrace, ale také správná poloha při spánku. Ta také ovlivňuje naše zdraví, například fungování svalů, trávení činnost srdce atd.

Často se vám stává, že se ráno probudíte úplně polámaní nebo unavení, i když jste spali dostatečně dlouho a máte kvalitní matraci? Na vině může být právě zmiňovaná nesprávná poloha, ve které spíte. Na dalších řádcích si rozebereme různé polohy při spánku a pokusíme se najít tu správnou, abyste si během spánku odpočinuli a vzbudili se svěží.

polohy spánku

Základní polohy při spánku

Často si ani neuvědomujeme, jak moc je při spaní důležitá správná poloha. Večer si lehneme a myslíme si, že ráno vstaneme svěží a odpočatí. Během spánku však změníme polohu i několikrát a očekávat, že jak si večer lehneme, tak se i vzbudíme, je rozhodně nesprávné. K základním polohám při spánku patří poloha:

  • na boku
  • na zádech
  • na břiše
  • do klubíčka

Poloha na boku

Tato poloha je nejrozšířenější a je výborná na páteř, kterou udržuje ve správné pozici. V této poloze předcházíte bolestem krční páteře a zad a snižujete potíže se žaludečními šťávami. Je vhodná i pro těhotné ženy, a to hlavně poloha na levém boku. Samozřejmě se uleví i těm, co mají problémy s chrápáním. Podle odborníků spočívá nejpohodlnější a správná poloha na boku v mírném pokrčení kolen směrem k hrudníku, čímž snížíme tlak na páteř.

Nevýhody: Při spaní na boku s rameny nahoru mohou ramena časem trpět, přeruší se krevní oběh a sníží se funkce nervů, což mívá za následek chvilkové znecitlivění prstů. Proto je vhodné ramena vysunout trochu dopředu. Nepotěšíme ženskou část populace, protože poloha na boku může způsobovat vrásky tím, že máme polovinu tváře zabořenou do polštáře. Poloha na boku po celou noc může vyvíjet příliš velký tlak na ramenní a kyčelní kloub a na kotníky.

Důležité: Dbejte na to, aby vám polštář nezvedal hlavu příliš vysoko. Udržujte přirozeně rovnou polohu páteře. Nezapomínejte na vhodný anatomický polštář, který vyplní prostor nad ramenem a šikovně podepře hlavu a krk. U bolavých zad se doporučuje umístit polštář mezi nohy, aby se zmírnil tlak na boky a bederní část páteře.

Poloha na zádech

Podle mnohých odborníků se poloha na zádech jeví pro spánek jako ta správná. Pokud dáváme přednost spánku na zádech, je to výborná poloha pro záda a krk, ale jen za předpokladu že nespíme na několika polštářích. Páteř není v této poloze nucená vytvářet nepřirozené křivky, čímž předejdeme bolestem zad a krční páteře.

Poloha na zádech minimalizuje tvorbu vrásek na tváři a tvaruje prsní svaly. Váha prsou je podepřená, čímž se zmenšuje jejich namáhání a povisnutí. Klesá také pravděpodobnost vzniku trávicích potíží.

poloha na chrbte

Nevýhody: V této poloze máme sklony k chrápání nebo zástavě dechu. Proto pro lidi s těmito problémy není vhodná. Pozor je třeba dávat i na bolesti spodní části páteře.

Důležité: Pro zdravější spánek je dobré umístit pod kolena měkký polštář, aby se odlehčila páteř. Pod hlavu není vhodné dávat příliš velké polštáře, protože se tím naruší přirozené zakřivení páteře a výsledkem může být bolest zad, hlavy nebo bolest za krkem. Vhodný je proto nižší anatomický polštář, který hlavu a krk podepře, aniž by ji zvedal do výšky. Díky tomu jsou hlava, krk a páteř v jedné rovině.

Poloha na břiše

Spaní na břiše rozhodně nepatří mezi správné polohy při spánku. Můžeme je doporučit pouze lidem, kteří mají potíže s chrápáním. Na druhou stranu by zároveň neměli trpět bolestmi zad a krční páteře. V takovém případě není tato poloha při spánku vhodná. Přirozené zakřivení páteře není podporováno, a tak může způsobovat bolesti. Dobrou zprávou je, že ti, kteří spí na břiše, lépe tráví. Tím však výhody spánku na břiše končí.

spánok na bruchu

Nevýhody: V této poloze dochází k jednostrannému zatěžování páteře a je nemožné, aby zůstala v optimální poloze. Vyžaduje hlavu otočenou na jednu stranu i několik hodin, což mívá za následek bolesti krční páteře. Vyvíjí se nezdravý tlak na klouby a svaly, což se opět může projevit bolestmi. Nepotěšíme ani ženy, protože spaní na břiše může podporovat tvorbu vrásek.

Důležité: Pokud spíte na břiše, neměli byste mít pod hlavou žádný polštář nebo maximální velmi nízký. Spaní na vysokém polštáři způsobuje nadměrné protahování krku, což může způsobovat bolesti. V poloze na břiše zčásti odlehčíte páteř tím, že pokrčíte nohu v koleni. Na té straně, na které je koleno zvednuté, je třeba vložit pod břicho a boky polštář, čímž se zmírní zátěž na bederní páteř.

Poloha do klubíčka

Tato poloha se nazývá také embryonální, protože připomíná polohu dítěte v děloze. Mnohým se občas chce schoulit se do klubíčka a zachumlat se do deky. Tato poloha při spánku je vhodná pro těhotné ženy a lidi náchylným k chrápání, kterým se doporučuje.

Přestože poloha v klubíčku působí velmi pohodlně, je nepřítelem zad a krku.

Nevýhody: I u této polohy platí, že přispívá k tvorbě vrásek. Při spaní v extrémním klubíčku dochází k omezování dýchání. Dále záda a krční páteř jsou ohnuté, což může způsobovat bolesti. Ráno po probuzení se člověk může cítit úplně polámaný.

Důležité: Pokud si na tuto nezdravou polohu zvyknete, snažte se aspoň jednou za čas natáhnout nohy, abyste nebyli v extrémním klubíčku. Tak se dostanete do polohy na boku, která je zdravější a vhodnější. Stejně jako u polohy na boku je i zde vhodný anatomický polštář, který hlavě a krku poskytne potřebnou oporu.

V jaké poloze spáváte vy?

Možná ani netušíte, v jaké poloze spáváte. Většina z nás během spánku několikrát polohu změní. Sotva se probudíme tak, jak si večer lehneme. Důležité je se na to zeptat našich nejbližších. Pokud spíte v nesprávné poloze, pokuste se inspirovat našimi radami, jak nesprávnou polohu při spaní aspoň trochu vykompenzovat. Před spaním zkontrolujte, zda máte všechny svaly uvolněné a páteř je rovná, ať už ležíte v jakékoliv poloze. Jen tak si tělo odpočine.

Správná poloha při spánku je pro člověka skutečně důležitá – vždyť nic není horšího, než vstávat ráno polámaný a unavený.

Google+