Jakou zvolit matraci při bolesti zad?

Páteř je jednou z nejdůležitějších částí našeho těla. Drží hlavu, je oporou trupu a kromě jiného na ní spočívá tíha všeho, co s sebou každodenně nosíme. V dnešní době si čím dál víc lidí stěžuje na bolest v oblasti páteře. Příčiny jsou různé, ale nejčastější příčinou je špatný životní styl.

bolesti chrbta

Nesprávný životní styl

Zkuste si představit svůj den. Každé ráno jedete do práce autem, v práci sedíte dalších osm hodin, mezitím si dáte samozřejmě přestávku na kafíčko a oběd – tedy zase posedíte. Návrat práce je typicky autem a odpočíváme v obýváku před televizí. Zbylých osm hodin spíme, a to většinou na nekvalitní matraci.

Všechny zmíněné činnosti jsou pro záda nepřirozené. Nejpřirozenější poloha páteře je vestoje. Problém s bolestí nastává právě v případě, pokud je páteř celý den v nepřirozené poloze.

Změnit nezdravý životní styl a sedavé zaměstnání však není vždy úplně reálné. Věděli jste však, že správná matrace může zmírnit problémy se zády a zároveň zkvalitnit spánek? Podívejte se s námi, jak si vybrat tu správnou.

Znáte tvrdost zdravotních matrací?

Zdravotní matrace rozdělujeme podle tvrdosti na stupnici od 1 do 7. Nejměkčí matrace mají číslo 1 a nejtvrdší mají číslo 7.

Ortopedické matrace jsou tvrdší a poskytují kvalitnější oporu páteři. Jejich složení a konstrukce jim umožňuje přizpůsobit se přirozenému tvaru těla, čímž zabraňují vzniku bolesti zad.

Pokud však problémy s bolestmi už máte, řiďte se při výběru tvrdosti matrace takto:

  • Pokud vás bolí horní část zad, jako je krční páteř a oblast lopatek, je vhodná tvrdší matrace v případě, že obvykle spíte na zádech. Pokud častěji spíte na boku, je vhodná středně tuhá nebo zónová matrace. Při potížích s krční páteří  je velmi vhodné investovat i do kvalitního anatomického polštáře a preferovat spánek v poloze na boku.
  • Při bolestech v kříži investujte do středně tvrdé nebo měkčí matrace, která bude dostatečně kopírovat zakřivení páteře a přiměřeně ji podepře.

Měkká nebo tvrdá zdravotní matrace?

Zdravotní matrace by neměla být příliš tvrdá ani příliš měkká. Velmi tvrdé matrace dostávají páteř do nepřirozené polohy. Vyvíjejí velký tlak na vaše tělo, a můžete se tak probudit tím, že vám mravenčí ruce a nohy, případně vás probudí bolest.

Naopak na měkkých matracích se páteři nedostává dostatečné opory. To způsobuje její ohýbání a nesprávnou polohu během celé noci. Měkčí matrace jsou však elastické a snadněji se přizpůsobují.

Zajímavé jsou matrace, které mají na každé straně odlišnou tvrdost. Můžete si tak zvolit takovou tvrdost, jakou momentálně potřebujete. Nemůže se tedy stát, že koupíte špatně. Taková zdravotní matrace se nazývá také partnerská.

Zdravotní matrace a jejich rozdělení

Ortopedické matrace se vyrábějí z různých materiálů, v různých rozměrech a různé tuhosti.

Rozdělujeme je podle použité technologie na:

  • pěnové matrace
  • pružinové matrace
  • latexové matrace

Pěnové matrace

Známe standardní polyuretanové matrace, matrace ze studené pěny nebo matrace s vrstvou paměťové pěny.

Matrace vyrobená jen z PUR pěny má horší ortopedické vlastnosti. To však neplatí pro vylepšené pěnové matrace, které mají různé zóny tvrdosti. Tato matrace v sobě většinou kombinuje PUR pěnu s tvrdšími vrstvami nebo PUR pěny s rozdílnou hustotou.

Vedle velmi kvalitní studené pěny existuje i tzv. biopěna s přidáním přírodních látek, které zvyšují elasticitu.

penový matrac

Existují i matrace s paměťovou pěnou. Otlačení na matraci se do původního tvaru vrací pomalu. Záleží na celkovém složení matrace a na pružnosti vrstvy, která je uložena pod paměťovou pěnou. Vhodné jsou pro lidi, kteří mají potíže se zády, protože rozkládají tlak rovnoměrně a tím uvolňují svaly páteře. Nevhodné jsou pro lidi, kteří upřednostňují tvrdší zdravotní matrace. Doporučujeme však spíš tvrdší sendvičovou nebo ortopedickou matraci.

Pružinové matrace

Pružinové matrace, tzv. bonnell, mají pružinové jádro. Vytvářejí ucelený systém a projevují se tak, že tlakem na jedno místo v matraci dochází k deformaci celého jádra. Nemůžeme je označit za ortopedické a vhodné při bolestech zad. Výjimkou jsou pružinové matrace s tužšími vrstvami uloženými na pružinovém jádru, které matraci celkově zpevňují.

Moderní taštičkové matrace získaly svůj název podle pružin, které jsou uloženy v taštičce ve svém jádru. Dokážou dokonale kopírovat tvar těla a zajišťují páteři oporu. Jejich pružiny mají menší průměr a každá z nich je uložena v textilní taštičce. Nejsou pevně spojené se sousedními, díky čemuž se snadno přizpůsobují tvaru těla a nabízí lepší ortopedické vlastnosti než běžná pružinová matrace.

I mezi taštičkovými matracemi jsou určité rozdíly. Elasticita těchto matrací závisí na hustotě pružin a samozřejmě čím je jich víc, tím jsou menší a tím pádem i jemnější (měkčí) a dokážou reagovat na nižší váhu. Jako středně tuhé nebo tvrdší jsou vhodné i taštičkové matrace s nižším počtem pružin, protože obsahují pružinky se silnějším a pevnějším drátem.

Latexové matrace

Matrace z latexu mají vyšší bodovou elasticitu, a proto se jako matrace vhodné při bolesti zad doporučují. Přesně podepírají a kopírují části těla, které to potřebují. Díky zónování se lépe přizpůsobí, a to zejména při ležení na boku. Omezují protitlak na kolena a rameno.

Latexová pěna se vyrábí s hustotou od 60 kg/m3 a čím je hustota vyšší, tím je latexová matrace pevnější, trvanlivější a má lepší ortopedické vlastnosti. Latexové matrace nejsou vhodné pro ty, kteří shánějí tvrdé matrace. Patří totiž mezi středně tvrdé až měkčí matrace. Tvrdší latexové matrace jsou kombinované s tvrdšími materiály, jako je agáve, kokos nebo koňské žíně.

sendvičové matrace

Sendvičové matrace

Sendvičové matrace kombinují různé materiály. Pěny, pružiny a další vrstvy z kokosu, gelu nebo kaučuku. Nabízejí nekonečné možnosti. Střídají se měkčí vrstvy s tvrdšími, a proto můžete mít jednu matraci s odlišnou tvrdostí na každé straně. Střed bývá tvrdší, a tak má potřebnou tuhost, čímž zabraňuje nepřirozenému křivení páteře.

Matrace je při bolestech zad skutečně důležitá

Uvědomte si, že správná matrace je při bolestech zad nezbytností a jakýmsi základem. Vždyť v posteli trávíme skoro třetinu života. Proto by měla být investice do kvality na prvním místě. Vždy je vhodné matraci nejdříve několik nocí osobně vyzkoušet. Při objednávání přes internet to sice nepřichází v úvahu, ale využít můžete dvoutýdenní možnost výměny nebo vrácení zboží.

Navíc nás můžete kontaktovat a my vám rádi vysvětlíme všechny nejasnosti. Jsme vám tak k dispozici v naší online poradně, kam nám můžete posílat své dotazy. A poslední rada na závěr – nechtějte, aby se vaše tělo přizpůsobovalo matraci. Musí to být naopak!

Google+