Tipy na lepší spánek pro lidi se skoliózou

Skolióza a problémy se spánkem často kráčí ruku v ruce. V noci nevíte, jak si máte lehnout a ráno se budíte rozlámaní. Není divu, že pokud vy nebo vaši blízcí trpíte nerovnoměrným zakřivením páteře, hledáte způsob, jak byste tyto problémy překonali. Pochopitelně nejdůležitější jsou doporučení, která vám poskytne váš ošetřující lékař. My vám nabízíme pouze tipy, jak dosáhnout lepšího a pohodlnějšího spánku i v případě skoliózy.

bolavá záda

Co to je skolióza

Jak již pravděpodobně víte, skolióza je stav, při kterém je páteř deformovaná pod určitým úhlem. Existují dva typy skoliózy - strukturální a funkční. Strukturální skolióza je genetická záležitost, která se může s věkem postupně zhoršovat a v případě extrémních úhlů vyžaduje chirurgický zásah.

Strukturální skolióza se může časem projevit i v důsledku nezdravých návyků, jako je sezení během dlouhých hodin na jednom boku nebo v důsledku nesprávného držení těla. Tento typ skoliózy se zpravidla řeší pomocí fyzioterapeuta prostřednictvím natahování a cvičení.

žena spí

Jak skolióza ovlivňuje spánek

Pokud trpíte skoliózou, předpokládá se u vás větší riziko vzniku problémů se spánkem. Nejčastěji se uvádějí následující tři potíže:

  • Spánkové apnoe: jde o stav, během kterého ve spánku dochází k tomu, že člověk krátkodobě přestane dýchat.
  • Hypopnoe: krátkodobý stav, během kterého dochází ve spánku k mělkému dýchání.
  • Bolest: bolestivá skolióza může výrazně zhoršit kvalitu odpočinku.

Tipy na lepší spánek se skoliózou

I když lidé trpící skoliózou musí čelit mnoha problémům se spánkem, existují způsoby, jak tyto potíže zmírnit. Pokud tedy patříte mezi ně, vyzkoušejte následující tipy:

1. Nespěte na břiše

Při skolióze rozhodně není jedno, v jaké poloze spíte. Při spaní na břiše totiž riskujete, že se váš krk vytočí do nepohodlné polohy, což zároveň způsobí i nevhodné zakřivení celé páteře.

2. Spěte na zádech nebo na boku

Jako nejlepší poloha spánku při skolióze se doporučuje spánek na zádech. Krk, páteř, boky a nohy jsou v této poloze správně vyrovnané, což umožní pohodlný odpočinek. Navíc takto se na hrudník bude vyvíjet menší tlak, než kdybyste leželi na břiše. Poloha na zádech také pomáhá při výše zmíněném apnoe.

spánek na zádech

Pokud preferujete spánek na boku, spěte na té straně, kde máte v dolní části zad větší zakřivení, které vytváří prostor mezi žaludkem a matrací. Do tohoto prostoru pak umístěte malý obdélníkový nebo válcovitý polštář.

3. Používejte středně tvrdou matraci

Lidem trpícím skoliózou se obecně doporučuje spát na matraci se střední tvrdostí, protože poskytuje správnou oporu pro páteř, nohy a boky. Rozhodně se vyhněte měkkým matracím, které nemusí dostatečně podpírat páteř.

TIP: Prohlédněte si nabídku matrací z paměťové pěny

4. Spěte s polštáři, i když máte nasazenou ortézu

Existuje rozdíl mezi hrudní skoliózou (při které je vhodné spát na zádech nebo na boku s polštářem) a bederní skoliózou, kdy se za ideální považuje spát s polštářem pod nebo nad kříži. Pokud spíte na boku, ohněte kolena směrem k hrudi. Pak si položte jeden polštář mezi kolena a další polštář pod pás, abyste získali další podporu. Pokud potřebujete ještě další podporu, položte si polštář pod lopatky, abyste uvolnili tlak.

žena s polštářem

Nošení ortézy má také svá pravidla. Pokud jdete spát, položte si polštáře pod nohy, abyste zabránili nepříjemnému tlaku ortézy na pokožku. Ráno při vstávání z postele hned nevstávejte na nohy, ale nejprve se posaďte.

5. Starejte se o svou ortézu i během noci

Pokud s ortézou musíte i spát, při jejím používání může dojít k nežádoucímu hromadění vlhkosti. Abyste tomu předešli, můžete použít kukuřičný škrob, který přebytečnou vlhkost odsaje. Zároveň tak zabrání tvorbě pupínků nebo vředů, které se často vyskytují jako následek zvýšené vlhkosti.

TIP: Trpíte bolestmi páteře? Vyzkoušejte paměťovou pěnu.

Google+