Matrace a tvrdost: rozšířená stupnice tvrdosti 1-7

Matrace - stupnice tvrdostiŠirokou nabídku matrací jsme rozčlenili podle stupňů tvrdosti. Standardní stupnice zná 5 stupňů tvrdosti matrací, my jsme se rozhodli stupnici rozšířit.

Tvrdosti matrací - 7 stupňů tvrdosti

Při nákupu v kamenné prodejně je tento údaj méně směrodatný, vzhledem k tomu, že si matraci můžete vyzkoušet na místě. Pokud vybíráte matraci online, potřebujete maximum relevantních údajů.

1 - Dětské matrace

Tvrdostí 1 označujeme matrace pro naše nejmenší.

2 - Velmi měkké matrace

Měkké matrace jsou například obyčejné molitanové matrace. Může to být 14 cm vrstva molitanu s nižší objemovou hustotou. Toto řešení je sice levné a relativně komfortní (měkkost molitanu), ale tělo nemá v žádné poloze dostatečnou podporu.

3 - Měkčí matrace

Mezi měkčí matrace patří hlavně matrace latexové a matrace s línou (paměťovou) pěnou. Tyto matrace se vyznačují vysokým komfortem, ideálně se přizpůsobují tvaru těla, nevytvářejí protitlak, slouží jako prevence proti případnému vzniku proleženin, příznivě působí na pokožku a krevní oběh, napomáhají k uvolnění svalstva.

Oblíbenost podle skupiny: takto měkké matrace upřednostňují především ženy, osoby s bolestmi kloubů a starší lidé. Měkčí matrace jsou vhodné hlavně pro ležení na boku.

Preferované polohy: Měkčí matrace nevyvíjí protitlak na rameno a boky, co podstatně zvyšuje komfort při ležení na boku.

4 - Středně tuhé matrace

Středně tuhá matrace DUO VISCODo skupiny středně tvrdých matrací patří široké spektrum pěnových, sendvičových a pružinových matrací, ve kterých se kombinují měkčí materiály s tvrdšíma. Z latexových matrací jsou to jen ty, které obsahují zpevňující vrstvy, například kokos.

Tyto matrace jsou elastické, hodně dobře se přizpůsobují tvaru těla a zároveň páteř udržují v rovině. Středně tvrdé matrace preferuje široké spektrum zákazníků, nejčastěji ženy, ale i muži v různém věku.

Středně tvrdé matrace jsou vhodné pro zákazníky, kteří spí hlavně na boku, ale často i v jiných polohách.

Tvrdší matrace ATLANTA (AKCIA -20%)5 - Tvrdší matrace

Stejně jako středně tvrdé matrace i tvrdší matrace mohou být tvořené z tvrdších a měkčích materiálů, ale tady už převládají tvrdší materiály (RE pěna, kokos,..). K tvrdším matracím patří i matrace ze "studené" HR pěny, případně z PUR pěny s vyšším odporem proti stlačení.

Tvrdší matrace upřednostňují především muži, mladí lidé nebo zákazníci s vyšší hmotností. Tvrdší matrace poskytnou tělu ideální oporu hlavně při spánku na břiše a na zádech, ale zároveň je stále možné spát i pohodlně v poloze na boku.

6 - Tvrdé matrace

Do tvrdosti 6, mezi tvrdé matrace, patří vybrané typy sendvičových, pružinových a profilovaných matrací, které obsahují tvrdou RE pěnu, vrstvy kokosu nebo "studenou" HR pěnu s vysokou hustotou.

Je velká skupina zákazníků, kteří všeobecně oblibují a  požadují tvrdší lůžko. Zákazníci, kteří preferují tvrdé lůžko spí nejčastěji na břichu nebo na zádech.

7 - Extra tvrdé matrace

Do tvrdosti 7 se řadí nejtvrdší matrace. U nejtvrdších matrací se leží přímo na nepoddajných vrstvách z tvrdé RE pěny nebo přírodního kokosu. Tuto tvrdost upřednostňují zákazníci vyšší váhové kategorie a muži.

Tip: Zónovaná matrace

Kombinuje měkčí a tvrdší zóny. Pod ramenem a pod koleny je matrace měkčí, aby se lépe přizpůsobila anatomii těla, hlavně při spánku na boku. Oblíbená je například zónovaná matrace COCO SENSITIVE.

Google+