Trpíte bolestmi zad? Vyzkoušejte paměťovou pěnu.

Věděli jste, že mezi nejčastější důvod neschopnosti Čechů patří bolest páteře? Ať už jsou to bolesti v oblasti kříži, mezi lopatkami nebo bolesti krční páteře, patří mezi nejčastější důvod návštěvy odborného lékaře - neurologa. Původcem může být cokoliv a téměř v 90 % všech případů bolestí zad se nenajde specifická příčina.

žena se probouzí

Příčiny bolesti zad

Bolesti zad bývají většinou následkem špatného životního stylu. V první řadě je potřeba změnit každodenní špatné návyky. Je nezbytné naučit se správně sedět, při sedavém zaměstnání nastavit si správnou výšku monitoru a podobně. Těžká břemena zvedat nohama, ne zády, a samozřejmě dopřát si kvalitní matraci. Přečtěte si, jaké jsou důsledky spaní na špatné matraci.

Pokud člověk s bolestí páteře má nadváhu, je třeba zredukovat váhu. A kromě toho při opakovaných bolestech páteře pomáhá pravidelné cvičení, například formou pilates. Slouží k posílení opěrných svalů páteře, což mnoha lidem pomohlo zmírnit či dokonce odstranit bolesti zad. My se dnes zaměříme na moderní materiál v matracích - paměťovou pěnu, která by mohla zmírnit vaše bolesti.

Co to je paměťová pěna?

Paměťová pěna je unikátní typ polyuretanové pěny, avšak nemá nic společného s běžnými polyuretanovými pěnami. Při výrobě se totiž do polyuretanu přidávají dodatečné chemické látky, které zvyšují její viskozitu a hustotu. Jde o umělý materiál, avšak má mnoho výhod ve srovnání s přírodními materiály. Dokonce se v přírodě nenachází materiál, který by měl podobné vlastnosti jako paměťová pěna.

Paměťová pěna má speciální buněčnou strukturu. Oproti jiným pěnám má větší hustotu a byla vyvinuta tak, aby reagovala na teplotu těla a tlakové body. Při tlaku buňky mění svou strukturu a tím se přizpůsobuje tvaru těla. Paměťová pěna se po stlačení vrací do původního stavu pomalu a tak se můžete setkat i s pojmenováním "líná pěna".

Vlastnosti paměťové pěny

Paměťová pěna mění svoji tvrdost v závislosti na změně teploty a tak se velmi pružně přizpůsobuje anatomii těla. Rovnoměrně rozloží tlak a váhu i poskytne skvělé ortopedické vlastnosti. Díky teplotní i hmotnostní citlivosti paměťové pěny a schopnosti přizpůsobit se nerovnostem těla pomáhá páteři dosáhnout lepší polohy při spánku a tak zmírňuje její bolesti. Paměťová pěna tělo příjemně obejme a drží ho v anatomicky správné poloze.

muže bolí kříže

U mnoha uživatelů matrací s paměťovou pěnou došlo k redukci bolesti nejen v oblasti páteře, ale i v ramenou, krku, bocích i kloubech. Jsou to vlastně ty části, které jsou nejvíce zatěžovány při spánku. Paměťová pěna nevytváří protitlak na velmi exponované části těla a tak je skvělá i proti proleženinám.

Velkou výhodou je, že paměťová pěna si udržuje svou pružnost i elasticitu po celou dobu své dlouhé životnosti. Je vhodná i pro alergiky, je totiž vyrobena z umělých materiálů, které mikroorganismy nemají rádi. I když se na první pohled může zdát, že se na ní budete potit, má speciální buněčnou strukturu, která jí dodává vynikající vzdušnost. Umožňuje odpařování vlhkosti a dokonalé proudění vzduchu přes ni.

Matrace z paměťové pěny

Paměťová pěna patří k populárním materiálům, které se používají při výrobě matrací. Hlavním důvodem je, že se jejím vlastnostem nevyrovná žádný materiál. Samotná paměťová pěna není vhodná na spaní, je totiž velmi měkká. Proto se používá jako kontaktní, vrchní vrstva ať už při pružinových nebo pěnových matracích.

Kombinuje se s jinými materiály. Mezi matracemi s paměťovou pěnou můžete najít tvrdší matrace nebo naopak měkčí. Nejčastěji patří matrace z paměťové pěny mezi ty měkčí matrace. Samozřejmě vždy to záleží na celkovém složení matrace, výšce paměťové pěny a vrstvě, která se nachází pod ní.

V tvrdších matracích se často používají tvrdší a pevnější materiály, aby se zajistila potřebná ortopedická podpora těla a držela ho v anatomicky správné poloze. Ke zpevnění paměťových matrací se používá kokosová vrstva, RE pěna nebo taštičkové jádro. Pokud matrace obsahuje více než 3 cm vrstvu paměťové pěny, může se zdát málo tvrdá těm, kteří upřednostňují tvrdé matrace.

Bojíte se paměťové pěny?

I přes velkou oblibu se často můžete setkat s různými názory, že paměťová pěna páchne, špatně se na ní spí, budete se velmi potit apod. Je proto pochopitelné, že můžete mít řadu otázek. My jsme se proto na některé z nich zaměřili blíže.

Bude se mi na paměťové pěně dobře spát?

Samozřejmě, jako na každé nové matraci i na matraci z paměťové pěny je potřeba si zvyknout. Tělo potřebuje určitý čas, aby si zvyklo na nový materiál, a může to trvat i několik dní, než se adaptuje. Určitě matrace s paměťovou pěnou nedoporučujeme lidem, kteří preferují tvrdou postel. Také vysoká vrstva měkké paměťové pěny není vhodná pro děti.

pameťová pena

Že prý paměťová pěna páchne?

Paměťová pěna má sice specifický pach, ale za pár dnů se velmi rychle vytratí, pokud budete ložnici pravidelně větrat.

Budu se na matraci velmi potit a bude mi horko?

Jednou z největších vlastností paměťové pěny je citlivost na teplotu. Pokud si na postel lehnete, pěna absorbuje teplotu a zůstává teplá, dokud na ní ležíte. Když vstanete, ihned ztuhne a vychladne. Pohodlí a teplota matrace jsou velkou výhodou v zimě, a tak jsou často obavy z tepla v letních měsících. Paměťová pěna je vzdušná a umožňuje cirkulaci vzduchu i v létě. A tak příčiny nadbytečného pocení mohou spočívat někde jinde, například v přikrývce. Většina lidí totiž používá stejnou přikrývku v létě i v zimě, což není velmi vhodné.

Google+