Chrápání snižuje kvalitu spánku. Zbavte se ho!

Pokud v noci občas zachrápete, nemusí to ještě být nic vážného. Horší ale je, když vaše chrápání budí ze spánku partnera nebo i vás samotných. Dopřejte si konečně kvalitní spánek bez rušení. Co vlastně způsobuje tento nepříjemný zvuk, jak vzniká a jak se chrápání zbavit, vám poradíme v dnešním článku.

žena dává muži skřipec

Příčiny chrápání vás možná překvapí

Přestože chrápání znemožňuje kvalitní a zdravý spánek více lidem, je zajímavé, že s tímto problémem častěji bojují lidé s nadváhou, kuřáci a ti, kteří nadměrně užívají alkohol. Zapříčinit ho může i rýma, alergie či suchý vzduch v místnosti. Přitom jen málokdo z takto postižených ví, co způsobuje chrápání. Pokud však hledáte způsob, jak se ho účinně zbavit, měli byste vědět, co se za tímto spánkovým zlozvykem vlastně skrývá.

Chrápání je zvuk, který vzniká při nádechu vibrací měkkých tkání v hltanu. Ve skutečnosti je hlavní příčinou chrápání zamezení proudění vzduchu během spánku. To může být způsobeno anatomickými změnami v oblasti horní části dýchacích cest, například nosu, ústní dutiny, hrdla nebo hrtanu. V takových případech pomůže operace nosní přepážky nebo plastika měkkého patra. Doporučuje se také používání ortodontického aparátu během spánku, případně odstranění uzdičky.

Důvody, proč chrápeme

Snížená průchodnost dýchacích cest, která je zodpovědná za chrápání, může být výsledkem různých faktorů. Často je způsobena přítomností překážky v horních cestách dýchacích, ke kterým patří například:

  • oteklé mandle
  • křivá nosní přihrádka
  • nosní polypy
  • chronická rýma
  • alergie, astma
  • zvětšené nebo ochablé měkké podnebí
  • jiné patologicko-anatomické změny

ženu ruší chrápání

Chrápání a choroby

Nebezpečí chrápání nespočívá jen v tom, že snižuje kvalitu spánku u nás i u partnera, ale způsobuje i to, že se ráno cítíme nevyspalí. Hlasité chrápání, které nás obtěžuje do té míry, že nám nedovolí v noci spát, totiž může sekundárně vést k dalším zdravotním problémům. K nejběžnějším z nich řadíme přibírání, depresivní stavy, poškození mozku způsobené nedostatkem kyslíku, hormonální změny, vyšší riziko kardiovaskulárních komplikací, hypertenzi, zvýšené riziko diabetu apod.

Chrápání může ohrožovat váš život

Chrápání a apnoe nesmíme v žádném případě podceňovat. Naopak, je potřeba je brzy a správně diagnostikovat a zahájit vhodnou léčbu. Zablokování dýchacích cest je nejen nepříjemné, ale dokonce může vést ke vzniku nebezpečného syndromu, tzv. spánkové apnoe. Typická pro tento stav je opakovaná zástava dechu trvající 10 a více sekund.

Tím, že zabraňuje přístupu vzduchu, dochází k nedostatečnému okysličení organismu, z čehož vyplývají různé následky. Ty se projevují ospalostí během dne, ranními bolestmi hlavy či sníženou fyzickou a intelektuální funkcí. Ještě horší je ovšem zpráva, že neléčené spánkové apnoe může mít dokonce i fatální následky.

Lék proti chrápání existuje

Existuje mnoho metod léčby chrápání, ačkoli mnohé z nich nepřinášejí očekávané výsledky. Problém spočívá hlavně v tom, že chrápání má opravdu množství různých příčin. Pokud není důvod ukrytý ve zdravotním stavu, častokrát je za chrápání zodpovědná nesprávná poloha při spánku a sklon hlavy. Jakmile je hlava nadměrně vytočená nahoru, způsobuje to, že jste nuceni dýchat více ústy než nosem. Zároveň si ucpáváte horní cesty dýchací a výsledkem je dobře známé chrápání.

spaní na boku

Pokud tedy chcete zlepšit komfort během spaní nejen sobě, ale i svému protějšku, postarejte se o to, abyste při spánku měli zajištěnou správnou polohu. Jedním z řešení jsou polohovatelné rošty, které vám umožní nastavit sklon plochy na spaní tak, abyste chrápání co nejvíce eliminovali. Další možností jsou speciální anatomicky tvarované polštáře přizpůsobené tomu, aby svým tvarem zajistily správnou polohu hlavy při spaní. Díky nim bez problémů usnete a úplně zapomenete na to, že vás někdy rušilo nějaké chrápání.

Tipy jak odstranit chrápání

  • Při problémech s chrápáním se zkuste zaměřit na vhodnost své matrace a polštáře.
  • Rozměry matrace by měly dosahovat šířky minimálně 80 - 90 cm a výšky alespoň o 20 cm vyšší, než je výška daného člověka.
  • Lidé, kteří mají vyšší hmotnost, by se měli zaměřit na matrace s vyšším stupněm tvrdosti.
  • Matrace pro seniory by měly být měkčí a pružnější.
  • Vhodný je také ortopedický polštář, který správně podpírá krk a tím udržuje hlavu ve vodorovné poloze.
  • Pokud vaše chrápání není závažným zdravotním problémem, doporučujeme jednoduchý trik - spánek v poloze na boku.
  • Před spaním se vyhýbejte pití alkoholických nápojů a kouření.
Google+