Znáte tyto pozitivní účinky spánku?

Všichni dobře víme, že pokud se pořádně nevyspíme, těžko se nám vstává, jsme mrzutí, unavení a ospalí. Tělo se totiž během spánku regeneruje, takže pokud si odpočinek nedopřejete v potřebném množství, koledujete si o nemalé problémy. Kvalitní spánek nám však přináší mnohem více, než si myslíme. Pojďme se spolu podívat na to, co všechno dokáže.

pozitíva spánku

Denní potřeba spánku u dospělého člověka

Zdravý životní styl nezahrnuje pouze vyváženou a pestrou stravu či přiměřený pohyb, ale také dostatečně dlouhý a ničím nerušený spánek. Možná vás to překvapí, ale právě spánek má velký význam pro psychickou a fyzickou kondici. Počet hodin, které by si měl každý z nás vyhradit na odpočinek, je sice individuální, obecně se však toto číslo u dospělých pohybuje v rozmezí 6 - 8 hodin.

Spánek zlepšuje/má pozitivní vliv na psychické zdraví

  • Zlepšuje paměť – Lidský mozek nezahálí ani na chvilku, naopak pracuje i v noci, když odpočíváme. Zejména paměť je během spánku zaneprázdněna. Dochází k tzv. konsolidaci, tedy ukládání paměťových stop a vzpomínek, ale i k procvičování dovedností, které jsme se naučili v bdělém stavu. Přitom vůbec nezáleží na tom, co se chcete naučit, může to být jednoduše příprava na zkoušku ve škole nebo nová taneční choreografie.
  • Podporuje kreativitu – Umělci a všichni ti, kteří při své práci vzývají o pomoc múzy, to ovládají velmi dobře. Nemá význam pokoušet se o mistrovské dílo, pokud se pořádně nevyspíte. Marně budete trávit hodiny se štětcem, perem či sochařským dlátem v ruce. Pokud vám bude únava sedat na víčka, inspirace se nedostaví.

TIP: Víte, co se děje když spíte?

spánok podporuje kreativitu

Kromě ukládání vzpomínek se mozek zabývá reorganizací a obnovováním vzpomínek, což podle odborníků může vést ke zlepšení kreativity. Zajímavou skutečnost objevil i tým vědců z Harvardovy univerzity, kteří zjistili, že během spánku se pravděpodobně zesilují emoční složky paměti. To spolu s dalšími zjištěními může významně podpořit tvůrčí procesy.

  • Zvyšuje pozornost u dětí – Nedostatek spánku u dospělých způsobuje, že jsme unavení, malátní a cítíme, že nám chybí energie. Pokud se však málo vyspí děti, jejich chování může vypadat zcela jinak. Často se u nich objevuje hyperaktivita, nepozornost a impulzivní chování. Takové příznaky pak silně připomínají poruchu s názvem ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Podobně je spánek důležitý i pro teenagery.
  • Snižuje riziko depresí – Dostatečně dlouhý a ničím nerušený spánek vede k celkové psychické vyrovnanosti a pohodě právě tak, jako přerušovaný nebo příliš krátký odpočinek vede k podráždění a depresím. Vydatný spánek se však neomezuje pouze na délku odpočinku, ale týká se i jeho kvality. Tu můžete zvýšit výběrem správné matrace, která bude odpovídat vašim potřebám.

I fyzické zdraví závisí na kvalitním spánku

  • Spánek zamezuje zánětlivým procesům – Na zajímavé propojeni mezi kvalitou spánku a C - reaktívním proteinem (CRP) přišli vědci v rámci Mezinárodního výzkumu zdraví a výživy. Ukázalo se totiž, že hodnoty CRP byly výrazně vyšší u lidí, kteří trpí poruchami spánku typu insomnie a spánkové apnoe. Zajímavé je, že to platí i naopak - pokud jsou tyto problémy se spánkem správně léčeny, dochází ke zlepšení krevního tlaku a zánětlivých procesů v organismu. Vyšší hladiny CRP v krvi se totiž spojují se zvýšeným rizikem infarktu myokardu.
  • Pomáhá s udržováním zdravé hmotnosti – Udržet si ideální hmotnost není vždy jednoduché, ale pokud pravidelně chodíte pozdě spát a ráno brzy vstáváte, máte to o to těžší. Řízení metabolismu a spánku totiž mají na starosti stejné sektory v mozku, takže pokud se cítíte nevyspalí, v krvi stoupá hladina hormonů, které ovlivňují chuť k jídlu. Třešničkou na dortu je fakt, že lidé na dietě, kteří mají dostatek spánku, zhubnou více z tuku, zatímco lidé se spánkovým deficitem shazují více ze svalové hmoty.

spánok pomáha pri chudnutí

  • Zlepšuje sportovní výkon – Kvalitní a dostatečný spánek je také osvědčeným způsobem, jak podat lepší sportovní výkon. Pokud se pořádně vyspíme, naše tělo se zregeneruje a odpočine si. Pokud je však spánek příliš krátký, organismus nemá dostatek času na úpravu paměti, konsolidaci a uvolnění potřebných hormonů.
  • Snižuje hladinu stresových hormonů –  stres a nedostatek spánku mají zhoubný vliv na celkový stav organismu a to zejména prostřednictvím zvýšení kardiovaskulárních onemocnění. Jelikož během spánku dochází k relaxaci, snižuje se také hladina stresu, což má za následek úpravu krevního tlaku. Poměrně slabě probádanou, zato však slibnou, je i oblast vlivu spánku na snížení hladiny cholesterolu.

TIP: Chrápání snižuje kvalitu spánku. Zbavte se ho!

Vyspíte se do krásy

Nedostatek spánku se odrazí i na pleti. Díky němu se zhoršuje průtok krve do kůže, takže pokožka působí unaveně a bezbarvě. Nedejte nespavosti šanci a udělejte pro vydatný a ničím nerušený spánek maximum:

  • Vybírejte si kvalitní matrace. Na staré, proleželé, příliš tvrdé nebo příliš měkké matraci se budete neustále budit, nebo ráno vstanete rozlámaní.
  • Zatáhněte závěsy. Zastřete žaluzie, stáhněte rolety, zavřete vnější dřevěné okenice. Zkrátka, zabraňte, aby vás rušilo denní nebo měsíční světlo, případně pouliční osvětlení.
  • Zavřete okna. Nemá význam, aby vás budil ruch ranní špičky nebo ještě během noci hlučný zpěvák vracející se z oslavy. Pokud se nechcete zříci čerstvého vzduchu, vyvětrejte si ještě předtím, než půjdete do postele.
Google+