Hledáte moderní matrace z přírodních vláken? Vyzkoušejte matrace se složkou z koňských žíní

Žíně z koňské hřívy a ocasu se používají v luxusních matracích, kde poskytují kombinaci podpory a pohodlí. Proto jsou ideální pro lidi, kteří hledají matraci s výplní z přírodních vláken. V minulosti si výrobky zhotovené s použitím koňských žíní mohli dovolit jen majetnější lidé z vyšších vrstev. A přestože i dnes je matrace z koňských žíní stále považována za luxusní produkt, je už naštěstí mnohem dostupnější.

koňská hřiva

Koňské žíní charakterizují výjimečné vlastnosti

Pokud jste někdy hladili koně, tak víte, že jeho hříva i ocas jsou hedvábně jemné. Koňské žíně se často používají v matracích a čalounění, protože jsou to přirozeně měkké materiály přírodního původu. Kromě toho je koňské žíně nejen jemné, ale i pevné. To je důležité, protože dodává matraci potřebnou tuhost, aby vydržela opravdu dlouho.

Další zajímavostí je, že koňské žíně jsou duté. Pokud tedy koně zmoknou, stačí, když se otřesou a velmi rychle se zbaví vody. Díky tomu jsou koňské žíně dokonalým materiálem pro odvádění vlhkosti nahromaděné během spánku. Matrace z koňských žíní jsou navíc mnohem chladnější než matrace ze syntetických vláken nebo matrace s paměťovou pěnou.

Matrace z koňských žíní jsou přirozeně hypoalergenní

Alergici, astmatici a všichni ti, kteří trpí různými druhy alergií, si budou matrace z koňských žíní určitě pochvalovat. Koňské žíně mají totiž hypoalergenní vlastnosti. To znamená, že nejen, že se před použitím podrobí sterilizaci a odstranění bakterií, ale samotná jejich struktura umožňuje odpuzovat roztoče a plísně, takže nevyvolávajích alergické reakce. Rozhodně tedy můžeme doporučit matrace z koňských žíní jako vhodnou volbu pro alergiky.

Pružnost koňských žíní zvyšuje životnost matrací

měkká matrace

Žíně je odolné a elastické, takže se netiskne jako syntetické tkaniny. Díky tomuto paměťovému efektu matrace s koňským žíním mají schopnost zůstat dlouho flexibilní a pohodlné. S pomocí specifické pružnosti žíní se matrace přizpůsobí zátěži a znovu se dokáže vrátit do svého původního stavu.

Dutá koňská vlákna v matraci odvádí vlhkost

Vlhkost prochází dutými vlákny tak rychle, že pokud namočíte koňské žíně do vody a vytřesete je, okamžitě se zbavíte vlhkosti. Během spánku se lidské tělo může víckrát zpotit a ležení na propocené matraci určitě není nic příjemného. Negativně to ovlivňuje spánek a samotná matrace může začít po čase nepříjemně zapáchat, případně se na ní objeví skvrny od potu.

Přečtěte si jak pečovat o novou matraci

žena na matraci

Vlhkost navíc vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a plísní. Materiály, které odvádějí vlhkost, jako například koňské žíně, zastaví tvorbu plísní poškozujících matraci a vyvolávajících alergie, čímž zároveň účinně prodlužují životnost matrace. Odvádění vlhkosti umožňuje dutá struktura koňského vlasu, zabezpečující volný proud vzduchu, čímž dochází k rychlejšímu vysušení jeho povrchu.

Koupit matraci z koňských žíní se vyplatí

Možná si myslíte, že matrace vyrobené z přírodních materiálů, jako jsou koňské žíně, jsou příliš drahé, ale vše závisí na tom, jak se na to díváte. Je sice pravda, že se získáváním přírodních materiálů v jakékoliv podobě mohou souviset i vyšší náklady, protože jejich pořízení je finančně náročnější. Koňské žíně jsou ale opravdu velmi kvalitní, proto častokrát vydrží mnohem déle, než umělé materiály, proto v konečném důsledku ušetříte.

Náš tip: Jaké další přírodní materiály najdete v matracích?

Přírodní materiály jsou šetrné k životnímu prostředí

Koňské žíně jsou 100 % biologicky odbouratelné, což znamená, že po ukončení své životnosti se rychle rozpadnou a nepoškodí životní prostředí. Rovněž i proces získávání a použití přírodních materiálů, jako jsou koňské žíně, je environmentálně příznivější než produkce umělých vláken. Přechod k používání přírodních produktů se doporučuje i vzhledem k uhlíkovým emisím, které jsou v současnosti významným důvodem k obavám. Podívejte se také na další matrace dle materiálu a složení.

Google+