Vybíráme matraci pro alergika

Alergie patří k civilizačním onemocněním, které charakterizují moderní dobu. Alergiků je pořád víc a potřeba vytvořit pro ně prostředí, které by jim vyhovovalo, je pořád aktuální. Alergeny se totiž neskrývají jen v srsti zvířat nebo v kobercích. Stejně nebezpečná může být i postel. Víte, které matrace jsou pro alergiky nejvhodnější a proč? Připravili jsme si pro vás přehled, který vám pomůže zorientovat se v nabídce na trhu.

Žena s alergií

Nebezpečné roztoče

Zbytky kůže, vlasů, chlupů a mazu jsou přirozeným lákadlem pro roztoče, které se jimi živí. Jde vlastně o drobné, volným okem neviditelné členovce, které jsou příbuzné pavoukům a klíšťatům. I když samotné roztoče vypadají strašidelně, jejich hrozba není v nich samotných, ale v exkrementech, které vylučují. Ty totiž obsahují enzymy, které při kontaktu s pokožkou, sliznicemi nebo dokonce i při vdechnutí citlivým člověkem vyvolávají alergické reakce.       

Ekzematózní začervenání kůže, svědění, zápaly spojivek, rýma nebo astmatický záchvat - to je jen zlomek z toho, co roztoče u alergických jedinců způsobují. V našich podmínkách patří k nejrozšířenějším druhům roztočů v domácnostech Dermatophagoides pteronyssinus a Dermatophagoides farinae.

Proč si roztoče vybírají postel?

Postele často poskytují roztočům ideální mikroklima, proto se jim tam tak daří. Jedinečné prostředí s potřebnými podmínkami podporuje jejich růst a rozmnožování.

  • Dostatek potravy – postel je místo, kde se nejvíc soustřeďují šupiny odumřelé kůže, vlasy a pod.
  • Teplo – prostředí v posteli je vyhřívané tělesným teplem.
  • Vlhko – je způsobené pocením a dýcháním.
  • Nedostatek slunce
  • Neschopnost odstranění roztočů - vnitřek matrací, polštářů a přikrývek není možné vysát, chemické čištění je sporné.

Matrace vhodná pro alergika

Při výběru matrace pro alergika se zaměřte na to, aby měla matrace speciální úpravu, která zabraňuje růstu mikroorganizmů. Stejně tak je hodně důležitý materiál, který musí být maximálně nedráždivý a přátelský k pokožce. Ideální jsou proto matrace vyrobené z prodyšných materiálů, zejména ze studené pěny a latexu. Při výběru mějte na zřeteli tři základní pravidla:

  •     Prodyšnost
  •     Hygiena
  •     Nepřítomnost jakýchkoliv alergenů

Pěnové matrace

Pěnové matrace na rozdíl od jiných druhů matrací neposkytují mikroorganizmům vhodné podmínky pro růst a rozmnožování. Důvod je právě jedinečná struktura a složení pěny. Základní složkou pěnových matrací je polyuretan, ale matrace, které by obsahovaly jen tuto jednoduchou složku, jsou dnes spíše výjimkou. V současnosti výrobci upřednostňují kombinace polyuretanové pěny s různými dalšími přídavnými materiály. Cílem je zlepšit jejich kladné vlastnosti a tím i zvýšit jejich kvalitu. Ta závisí od hustoty a složení polyuretanové pěny, od toho se odvíjejí i vlastnosti matrace. Například ortopedická zátěž záleží od hustoty, od složení se zase odvíjí elasticita a tvrdost matrace.

Potřebné ortopedické vlastnosti matrace z PUR pěny získávají profilováním a kombinováním různých vrstev s odlišnou tuhostí (nejčastěji se používá tvrdší střed a měkčí ložní vrstvy na povrchu matrace). Pěnové matrace je navíc možné lehce větrat, jsou vysoce prodyšné a hygienické. Velmi vhodnou volbou je například matrace ANTIBACTERIAL - vyrobena z antibakteriální pěny ošetřené antimikrobiální složkou ULTRA - FRESH, která inhibuje růst mikroorganizmů.

Latexové matrace

I díky tomu, že latex je přírodní materiál, dosahuje 100% antialergické vlastnosti a vysokou odolnost vůči bakteriím. Je hypoalergenní, neabsorbuje prach a jeho antibakteriální vlastnosti zabraňují šíření bakterií, plísní i roztočů. Kromě přírodního původu a vysoké hygieny lůžka latexové matrace nabízejí i celou řadu dalších užitečných vlastností. Věděli jste, že matrace z latexu mají nejvyšší bodovou elasticitu a proto jsou doporučované při zdravotních problémech s páteří? Vyzkoušejte například kvalitní latexovou matraci LATEX 3 EXCLUSIVE, která je přirozeně alergicky neutrální, odolná vůči plísním a bakteriím a je doporučena ortopedy i pro pacienty dlouhodobě připoutané na lůžko.

Latexové matrace jsou velice příjemné, měkké a poddajné na dotek, a i tak jsou odolné vůči odírání. Vysoká hustota pěny a přírodního kaučuku jim dodává elasticitu a pružnost a je zárukou tvarové stálosti bez deformace. Bez zatížení se pěna okamžitě vrátí do původního tvaru. Jedinečný materiál udržuje v zimě teplo a v létě chlad. Vzduchové kanálky a perforování jádra zabezpečují prodyšnost matrace. Správným podkladem pro latexovou matraci je lamelový rošt. Pružné lamely totiž podporují vysokou elasticitu latexu.

Dívenka s ekzémem na ruce

Pozor i na potahy

Celé matrace, přikrývky a polštáře by se měli uzavřít do speciálních návleků, které jsou nepropustné pro roztoče a jejich alergeny. Ideální jsou potahy na matrace vyrobené z antibakteriálních materiálů s použitím například Aloe Vera nebo iontů stříbra. Matrace musí být z lůžka snímatelná a potah musí být pratelný.

Odstraňte z postele hračky vyrobené z textilu. Pokud je v ložnici přece jen chcete nechat, musíte je často prát, nejméně při teplotě 60°C. Samotné vymrazování hraček nestačí, protože mráz z nich alergeny neodstraní.

Náš tip: Vyzkoušejte přírodní matrace se složkou z koňských žíní.

Boj s alergií je běh na dlouhé tratě

Alergické projevy dokážou lidem pořádně zkomplikovat život. Pokud ale nepodceníte výběr správné matrace, návleků a hygieny celého lůžka, budete překvapeni, jaké pozitivní výsledky dosáhnete. 

        

Google+