Péče o novou matraci + užitečné tipy ohledně matrací

Aby si nová matrace zachovala své vlastnosti co nejdéle, je potřeba se o ni správně starat. Jen tak si dopřejete opravdu zdravý spánek a vaše tělo si pořádně odpočine. Přečtěte si více a dozvíte se, jak pečovat o matraci a prodloužit tím její životnost.

matrace na posteli

Co s matrací po její koupi

Hned po tom, když si novou matraci přinesete domů, je potřeba ji rozbalit. Pokud máte vakuově balenou matraci svinutou do tvaru válce, vězte, že tato matrace byla srolovaná strojem, který bere v úvahu vlastnosti matrace a nepoškodí ji přitom. Takto balené matrace nabízí samozřejmě spoustu výhod. Patří mezi ně například snadná manipulace, vysoký stupeň hygieny při přepravě, ale i ochrana materiálu, který si tímto způsobem zachovává všechny své požadované vlastnosti.

Kromě takto balených matrací známe i takové modely, které nelze zkomprimovat (srolovat). Tyto matrace se ve svém skutečném rozměru zabalí nejprve do transparentních fólií a pak ještě do pevnějších ochranných černých fólií. U extra těžkých balíků se takto balené matrace uloží i do kartonu a až následně jsou expedovány. Toto klasické balení má výhodu v tom, že matrace jsou po doručení okamžitě použitelné. Po vybalení je můžete vložit do postele a okamžitě používat.

TIP: Jaká je životnost matrace?

Správný postup při rozbalování matrace

Během rozbalování svinuté matrace postupujte následovně:

1. Nejprve šetrně odstraňte karton nebo fólii na povrchu, do které je matrace zabalena. Pokud fólii otevíráte nožem nebo nůžkami, dávejte pozor, abyste matraci nepoškodili.

2. Při porušení vakua u svinutých matrací začne matrace opět získávat svoji původní velikost.

3. Následně matraci umístěte na postel, případně ji nechte položenou na boční straně.

4. Je důležité, aby se matrace, která byla srolovaná ve vakuu, mohla během následujících 24-48 hodin po rozbalení zregenerovat. To znamená, že tento čas je určený k navrácení matrace do původního tvaru a velikosti.

5. Pro zajištění vhodných podmínek během tohoto období je třeba zaručit, aby na matraci v tomto čase nikdo neležel, případně aby nebyla ničím zatížená.

6. Pokud matraci nerozbalíte hned po příchodu domů, nezapomeňte, že svinutá ve fólii by neměla zůstat déle než 2 týdny od nákupu. Je dobré vědět, že při nedodržení správného postupu a manipulace s matracemi můžete ztratit nárok na záruku.

TIP:  Těchto 12 špatných návyků může zkrátit životnost vašich matrací!

Jak často obracet matraci

Aby na matraci nedocházelo ke vzniku proleženin, jamek, hrbolů nebo suků, několikrát za rok ji otočte. Tento úkon dokonce doporučují i ​​samotní výrobci matrací. Mnozí dokonce uvádí, že nové matrace by se měly během prvních čtyř měsíců používání obracet přibližně každé 2 týdny, následně pak 1x za tři měsíce, čili 4x do roka.

ukládání matrace

Můžete si pomoci i tak, že matrace budete obracet vždy, když dojde ke změně ročního období. Kromě toho je občas vhodné matrace přetočit i tak, že vyměníte polohu pro hlavu a nohy. U zónových matrací je to však možné v případě, že je oblast pro nohy a hlavu stejná.

Pokud sedáváte na matraci, měňte místo

Je velmi pravděpodobné, že v rámci jedné matrace bude několik míst, které budou zatěžovány o něco více než ostatní plocha. Například můžete sedávat na určitém místě na posteli během oblékání nebo obouvání bot.

Pokud však toto místo neměníte, může se stát, že matrace postupně začne ztrácet svou strukturu a vytvoří se na ní promáčknutí. Nezapomínejte na to a snažte se toto místo průběžně střídat s jiným, nebo si raději sedněte na židli.

Matraci pravidelně vysávejte

Pokud pravidelně vysáváte podlahu, proč byste nemohli vysát i matraci? Samozřejmě, použijte k tomu jinou násadku než na podlahu.

vysávání matraceMatraci dokonce můžete i vyklepat, ovšem pozor na to, abyste ji při manipulaci zbytečně neohýbali a nenarušili tak její strukturu. K čištění matrací doporučujeme především suché čištění. V každém případě je ideální, pokud se při údržbě matrace budete řídit pokyny uvedenými výrobcem na štítku matrace.

Pořiďte si chránič na matraci

Nezapomínejte na ochranu matrací před znečištěním ve formě chrániče na matrace. Na rozdíl od matrace se totiž dá velmi snadno sejmout a vyprat. Matracový chránič však dokáže mnohem více, než jen ochránit matraci před skvrnami od jídla, pití, či potu.

Kvalitní chrániče jsou hebké, prodyšné a příjemné na dotek, takže se na nich vůbec nebudete cítit nepohodlně. Kromě toho několik chráničů na matraci disponují vodoodpudivou úpravou povrchu, která dokáže výrazně prodloužit životnost matrace.

TIP: Kdy je potřebný chránič matrace?

Google+