Jaké přírodní materiály najdete v matracích?

Matrace jsou důležitou součástí našich postelí. V průběhu let se jejich nabídka znásobila a běžnému člověku při jejich koupi přibyly vrásky na čele. Vyrábějí se z různých materiálů, ať už přírodních nebo umělých. My se dnes zaměříme na základní přírodní materiály v matracích, se kterými se můžete setkat při jejich koupi.

žena při matraci

Trend – návrat k přírodním materiálům

Není to tak dávno, co naši předkové používali matrace z čistě přírodních materiálů. Spali především na tom, co příroda dala. Ať už to bylo kukuřičné šustí, nebo sláma. Později se objevilo žíně, kterým se začaly matrace plnit.

Velkou revolucí ve světě matrací bylo zahájení užívání pružin a to ještě v 19. století. Ve 20. století už přišel postupný přechod na syntetické materiály, kterými byla zejména polyuretanová pěna, která měla dobré užitné vlastnosti a byla hlavně levná. Více o historii matrace se dozvíte v jednom z našich článků.

Dnes však žijeme v dobách, kdy opět dochází k renesanci toho přírodního, a to nejen co se týče matrací. Lidé se raději léčí bylinkovými čaji, do jídelníčku přibývají potraviny našich babiček a tak dále. V dnešním článku se ale dozvíte něco víc o přírodních materiálech, ze kterých se vyrábějí současné matrace.

Matrace z přírodních materiálů

Přírodní materiály se v matracích vyskytují často, avšak málokdy je z nich vyrobena celá matrace, s výjimkou latexových matrací. Většinou se přírodní materiály v matracích využívají vrstvením - sendvičově - jde o sendvičové matrace, ve kterých se kombinují různé materiály, z nichž každý má svou specifickou funkci. Právě různá kombinace těchto vrstev přináší unikátní vlastnosti matrací. Můžete se tedy setkat s matracemi, ve kterých jsou zkombinovány přírodní materiály spolu s jinými (např. pružiny, taštičkové jádro nebo různé druhy pěn).

LATEX

Latex je čistě přírodní materiál, který se získává z kaučukovníku. Tento strom se nachází v pralesích Jižní Ameriky, odkud se rozšířil dál. Latexové matrace patří k nejkvalitnějším matracím, protože přinášejí množství pozitivních vlastností, které byste u umělých materiálů nenašli.

Latex je především vysoce hygienický materiál, má přirozeně antimikrobiální vlastnosti a šance, že by se v matraci z latexové pěny přemnožili mikrobi, je mnohem nižší než v klasických polyuretanových matracích. Jelikož má otevřenou strukturu buněk, umožňuje cirkulaci vzduchu, proto zabraňuje šíření plísní, roztočů nebo bakterií a v neposlední řadě také neabsorbuje prach.

Matrace z latexu jsou zdravotní matrace a doporučují se při zdravotních problémech s páteří. Mají vysokou hustotu, proto dokážou podepřít i vysoké zatížení. Ocení je tedy i lidé s vyššími nároky na nosnost.

Přírodní latex je prodyšný, v létě chladí a naopak v zimě udržuje teplo. Můžete se setkat s matracemi, které jsou čistě latexové a vyrábějí se jako 3, 5 nebo 7-zónové. Přičemž jednotlivé zóny mají odlišnou tuhost. Jelikož matrace z latexu patří mezi měkčí matrace, ti, kteří mají rádi tvrdší matrace, by měli sáhnout po latexových matracích zkombinovaných s tvrdšími materiály, jako je kokos, agáve nebo žíně.

matrace na postel

KOKOS

Kokos je další přírodní materiál, který se používá při výrobě matrací. Získává se z kokosové palmy, konkrétně z nezralých slupek plodů kokosového ořechu. Za normálních okolností se vlákno drolí, proto se ošetřuje latexovým mlékem. Latexem ošetřená kokosová vlákna nejsou citlivá na vlhkost. Matrace s kokosem mají velký podíl vzduchu, proto jsou vzdušné, ale i pružné a pevné.

Samostatnou kokosovou matraci nenajdete, protože by byla velmi tvrdá, kokos se přidává do matrací kvůli zpevnění a provzdušnění. Používá se v sendvičových matracích v kombinaci s jinými materiály jako je latex, taštičkové jádro, různé druhy pěn, žíně atd. Čím je vrstva kokosové desky v matraci vyšší, tím je matrace pevnější, aniž by to negativně ovlivnilo její vzdušnost.

Koňské žíně

Jak jsme již v úvodu zmínili, koňské žíně se používá v matracích již stovky let. Jde o čistě přírodní produkt, který však nijak koně nepoškozuje. Koňské žíně zajistí perfektní mikroklima a skvěle dokáže zajistit odvod vodní páry z matrace a zachovává tak její hygienu. Přírodní matrace s koňským žíním patří mezi nejluxusnější a nejexkluzivnější matrace. Jsou vzdušné, prodyšné a mají výbornou schopnost akumulovat teplo.

BIO PĚNA

Bio pěna se vyrábí moderní technologií za studena, podobně jako HR pěna, avšak při její výrobě se využívají přírodní oleje, například z kokosových ořechů, lnu, lanolinu, sójového nebo ricinového oleje. Přítomnost přírodních olejů v matraci zaručuje komfortnější vlastnosti i delší životnost matrace. Matrace z bio pěny nabízejí vysokou elasticitu, prodyšnost a odvod vodních par.

Kaktus Agáve

agave listy

Kaktusová deska se vyrábí z rostliny Agáve, která se pěstuje především ve střední Americe. Do matrací se používá podobně jako kokos ke zpevnění a odvětrání matrace, přičemž kaktusové vlákno je elastičtější, měkčí i poddajnější. Jde o luxusnější materiál jako je kokos, proto se používá jako vrstva v luxusních sendvičových matracích. Matrace s vrstvou agáve jsou odolné, vzdušné a zároveň pružné.

Výhody matrací z přírodních materiálů

  • Delší hygienická životnost
  • Antialergické vlastnosti
  • Vhodné pro alergiky a astmatiky
  • Šetří zásoby ropy
  • Nezatěžují životní prostředí a jiné

Náš tip: Při koupi nové matrace si musíte dávat dobrý pozor. Ne všechny materiály prodávané jako přírodní jsou ve skutečnosti přírodní, potažmo ne všechny mají takové vlastnosti.

Google+