Jak se dobře vyspat, i když ležíte v nemocnici

Pobyt v nemocnici není zrovna dovolenou. O to více však v době léčby narůstá význam spánku. Spánek je nezbytný pro celkové zdraví a napomáhá rychlejšímu uzdravení. Několik studií dokázalo, že jeho nedostatek může negativně ovlivnit vaši regeneraci, pocit pohody a imunitu.

návštěva pacienta

Například pacienti na jednotce intenzivní péče (JIP) vykazují významné změny ve spánkové struktuře. Jejich spánek je výrazně fragmentovaný, s prodlouženými spánkovými latencemi, častým probouzením, nízkou efektivitou nočního spánku a redukcí nebo úplnou absencí hlubokého spánku a REM fáze spánku.

Tip: 7 rad, jak dosáhnou kvalitního spánku

Faktory znepříjemňující spánek v nemocničním prostředí

Existuje mnoho důvodů, proč se vám v nemocnici těžko usíná a proč se v noci budíte. Stejně tak však existují způsoby, jak si můžete svůj odpočinek zlepšit. Kvalitu spánku během pobytu v nemocnici může ohrožovat i nemocniční režim. Načasování podávání některých léků, odběrů krve, měření teploty či krevního tlaku vás může ze spánku vyrušit raz - dva. Lidé, kteří většinou spí na břiše, mohou mít také problémy se spánkem, protože většina nemocničních postelí je navržena tak, aby pacient spal na zádech.

nemocniční pacientka

Také jsou součástí nemocničního prostředí i další faktory, jako například světlo a hluk. Své udělají i zvuky pípajících monitorů, odsávaček, ventilátorů, čisticích přístrojů, kroky a rozhovory personálu či dokonce hlasité projevy jiných pacientů. Mezi další faktory, které mohou negativně ovlivnit přiměřenou kvalitu a kvantitu nočního spánku, může patřit bolest, vedlejší účinky léků a zdřímnutí během dne.

Co způsobuje nedostatečný spánek u pacientů v nemocnici

Různé laboratorní a epidemiologické studie naznačují, že samotná spánková deprivace může vést k různým negativním zdravotním důsledkům, například k rozvoji deliria, metabolickým odchylkám v hladině cukru v krvi nebo hypertenzi.

Dalším negativem, které vzniká jako důsledek nedostatku spánku, je únava a nadměrná denní spavost, které mohou pacientům bránit v účasti na zotavovacích aktivitách. Rovněž mohou snížit touhu a schopnost pacientů aktivně se podílet na léčbě (např. klást informované otázky, porozumět změnám léků, sledovat testy).

Tip: Věděli jste, že Alzheimer a spánek spolu souvisí?

Jak si zlepšit spánek během pobytu v nemocnici

Není pochyb o tom, že spánek hraje důležitou roli při zotavování. S jeho kvalitou to však v nemocničním prostředí není zrovna růžové. Možná se vám zdá, že mnoho z faktorů, které vám brání ve spánku během pobytu v nemocnici, nemůžete ovlivnit.

v nemocnici

Jistěže, s nočním podáváním léků nebo kontrolami sestřiček nic neuděláte. Ale vždy se najde něco, co vám se zlepšením odpočinku pomůže. Můžete například vyzkoušet některé z následujících tipů:

  • Přineste si z domova předměty, jako je polštář či přikrývka, které běžně používáte nebo pyžamo, které rádi nosíte. Díky nim se budete cítit pohodlněji.
  • Během dne se snažte udržovat svůj nemocniční pokoj světlý. Nechte vytažené žaluzie nebo zhasněte světla, v každém případě se však vyhýbejte šeru, které svádí ke dřímání během dne.
  • Pokuste se omezit denní podřimování.
  • Pokud vám to váš zdravotní stav umožňuje, během dne častěji vstávejte z postele a snažte se zaměstnat nějakou vhodnou činností.
  • Přibližně hodinu před spaním omezte hluk, na který máte dosah, například vypněte televizor nebo mobilní telefon.
  • Před spaním se vyhýbejte kofeinu v kávě (resp. v černém a zeleném čaji) a těžkým jídlům.
  • Pokuste se dohodnout se svým ošetřujícím lékařem o minimalizaci méně důležitých nočních úkonů a také o tom, zda je možné upravit čas podávání léků, abyste omezili nežádoucí vyrušení ze spánku na minimum.

Několik šikovných rad na závěr

Kromě těchto tipů můžete vyzkoušet ještě několik dalších rad. Abyste zabránili pronikání světla do očí, nasaďte si na obličej masku na spaní a do uší si vložte špunty. Večer si nezapomeňte sklopit žaluzie nebo zatáhnout závěsy a zhasnout všechna světla. Před spaním si můžete do sluchátek pustit relaxační hudbu.

V případě, že máte bolesti, které vám nedají spát, nebo vás budí ze spánku, požádejte o léky proti bolesti, nejlépe takové, které mají prodloužený účinek. Možná budete překvapeni, jak moc vám to pomůže.

Tip: Co dělat, když nemůžu usnout?

Google+