Věděli jste, že nejhorší poloha při spánku je na břiše?

Každý z nás má svou nejoblíbenější polohu při spánku, ve které se mu nejlépe spí a zároveň nejrychleji usíná. Přemýšleli jste už někdy nad tím, kterou polohu při spánku máte nejraději a upřednostňujete ji před jinými? Pokud je to poloha na břiše, určitě vás nepotěším. Má totiž více negativ než ostatní polohy, proto je považována za nejhorší polohu při spánku.

žena na břiše

Několik poloh spánku

Rozlišujeme čtyři polohy spánku, v nichž můžeme spát. Patří k nim poloha na břiše, zádech, na boku nebo v klubíčku. Nejčastěji se vyskytující polohy spánku jsou tři. Na zádech, boku a na břiše. Právě té poslední zmiňované se budeme více věnovat v dnešním článku.

Tip: O všech polohách spánku si můžete přečíst článek na našem blogu.

Odborníci spánek na břiše nedoporučují

Člověk spící v poloze na břiše má hlavu obvykle otočenou na jednu nebo druhou stranu. Znamená to, že jeho krční páteř je vytočená do jedné strany a dochází tak k jejímu zatěžování. I když člověk spící na břiše během spánku polohu hlavy mění, časem se to může projevit bolestmi krční páteře. Spánek na břiše se také nedoporučuje během těhotenství.

dívka spí

Během spánku na břiše je zatěžována i oblast hrudníku a břicho, proto se mohou u žen objevit bolesti prsou. Nemluvě o kojících ženách, u kterých tlak na prsa může způsobit ucpání mlékovodů, což je velmi bolestivá záležitost, která často končí zánětem prsou.

V neposlední řadě se ukázalo, že spánek na břiše se podílí na nočním skřípání zubů - bruxismus. Podle stomatologů má skřípění zubů za následek několik problémů s chrupem nebo vykloubení čelistních kloubů. A ke všemu je to i velmi nepříjemné pro partnera/ku.

Spánek na břiše neprospívá kráse

Zbystřit pozornost by měly ženy spící v poloze na břiše. Nepotěšíme je, protože tato poloha přispívá k tvorbě vrásek. Tím, že se tvář zaboří do polštářů, dochází nejen k rychlejší tvorbě vrásek, ale také k rozšiřování akné po pleti.

spánek na břiše

Možná jste už slyšeli o tom, že když budete spát na břiše, udržíte si ploché bříško. Je to jen mýtus. K tomu, abyste měli ploché sexy bříško, nestačí na něm jen spát. Bez správné stravy a cvičení se neobejdete.

Nepodceňujte výběr matrace

Výběr matrace jde ruku v ruce s polohou, ve které nejčastěji spíte. Pokud upřednostňujete spánek v poloze na břiše, správná matrace poskytne lepší oporu vaší páteři, která tak zůstává v přirozené poloze.

Tip: Přečtěte si více o výběru matrace.

Velmi důležité je, aby ti, kteří spí na břiše, nepoužívali polštář, a pokud jej potřebují, tak jen velmi tenký. Nedoporučuje se používat ortopedický polštář i přesto, že jeho název zní tak lákavě. Při poloze na břiše by totiž způsobil více zdravotních problémů než užitku.

Pozitivní zakončení

Abychom nebyli jen negativní, našli jsme alespoň jedno pozitivum při spánku na břiše. Týká se to všech těch, které trápí chrápání. Při spánku na břiše nebudete tak intenzivně chrápat, za což vám váš partner/ka určitě poděkuje.

Google+