Správné polohy při spánku v těhotenství

O tom, že spánek je v těhotenství velmi důležitý, jsme už psali. Stejně tak i o správných polohách při spánku. Ale co se týká spánku v těhotenství, platí to dvojnásob. Žena bývá často po celém dni unavená a kvalitní spánek je základem jejího zdraví. Během těhotenství se spánek o trochu zhorší, což je pochopitelné. Mohly by vám o tom vyprávět všechny ženy, které mají toto krásné, ale náročné období očekávání už za sebou. Podívejme se, jaké faktory ovlivňují kvalitní spánek a které správné polohy v těhotenství dodržovat.

spánok v tehotenstve

Spánek se v těhotenství zhorší u každé ženy. Není se tomu co divit. Žena zažívá hormonální výkyvy, k čemuž přispívá samozřejmě nárůst hmotnosti a s tím spojené nepohodlí. Je tak stále těžší a těžší najít pohodlnou polohu, v níž se žena dobře vyspí.

Nejčastější polohy při spánku v těhotenství

V těhotenství většinou ženě nevyhovují polohy při spánku, na které je jinak zvyklá. Možná na začátku těhotenství to ještě jde, ale v průběhu pozdějších měsíců, kdy děťátko v břiše roste, to prostě nejde. V té chvíli je záhodno vyzkoušet nové a správné polohy při spánku.

Poloha na boku

Podle mnohých studií se tato poloha jeví jako nejlepší. A to nejen v průběhu těhotenství, ale i mimo něj. Hlavně v průběhu třetího trimestru se doporučuje spát na levém boku. V této poloze se živiny lépe dostávají přes placentu k dítěti a plod se účinněji zásobuje krví. Ledviny jsou odlehčené a snadněji odvádějí toxiny ven z těla.

Nemluvě o tom, že tato poloha má pozitivní vliv na kvalitu spánku i v případě, že budoucí maminku trápí chrápání. Několik studií prokázalo, že se snížilo riziko předčasného porodu až na polovinu u žen, které upřednostnily polohu při spánku v těhotenství na levém boku. Toto riziko se výrazně snížilo hlavně ve třetím trimestru. Do spánku na levém boku se nutit nemusíte. Výjimku tvoří ženy, jejichž těhotenství je rizikové. Během spánku je vhodné jednotlivé strany i střídat, tedy otáčet se z levé na pravou.

Náš tip: Při spánku doporučujeme, aby žena pomocí polštáře nezvedala hlavu příliš vysoko. Vhodný je anatomický polštář, zejména z paměťové pěny nebo latexu, který vám pomůže udržovat rovnou polohu zad a ideálně podepře hlavu a krk. Pokud trpíte bolestmi zad, můžete zkusit umístit polštář pod břicho. Nohy v kolenou mírně pokrčte a polštář dejte i mezi nohy. Tím ulevíte bederní páteři.

tehotná žena spí

Poloha na zádech

Žena by měla spát v takové poloze, která je pro ni nejpohodlnější. Mezi méně vhodné polohy spánku v těhotenství patří poloha na zádech. Na začátku těhotenství tato poloha samozřejmě nevadí. Horší je to ve třetím trimestru, kde hmotnost dělohy tlačí na záda. Takový tlak může způsobovat bolesti svalů a poruchy krevního oběhu. Není neobvyklá ani tvorba hemeroidů.

Hrozit může i například stlačení velké duté žíly, která vede krev z dolní poloviny těla zpět k srdci a prochází vpravo od dělohy. Dalším rizikem může být i snížení krevního tlaku a vyvolání pocitu nevolnosti. Spaní na zádech není vhodné ani pro ženy, které trpí chrápáním, což může být příčinou nespavosti. Pohodlněji se budete cítit, pokud si pravé koleno podložíte polštářem.

Náš tip: Vyvarujte se dlouhého ležení na zádech a večer se rozhodně uložte na bok. Nemusíte se obávat, že se ve spánku otočíte nevědomky na záda. Většina žen totiž v noci změní polohu spánku, ale není se čeho bát. Výjimku tvoř ženy s rizikovým těhotenstvím, které trpí vysokým krevním tlakem, problémy s ledvinami apod. U nich se doporučuje raději spánek na levém boku. Pokud máte v těhotenství potíže s pálením žáhy, doporučujeme spát s hlavou podloženou polštáři.

Poloha na břiše

Mezi méně vhodné polohy spánku v těhotenství patří i poloha na břiše. Pokud jste zvyklá spát jen na břiše a čekáte dítě, můžete spát v počátečním stádiu v libovolné poloze, včetně polohy na břiše. Plod se přizpůsobuje jakékoliv poloze a v žádné není stlačený tak, aby ho to omezovalo. Horší to je, jak miminko roste a nabývá na váze. To už je spánek na břiše nepříjemný, ne-li technicky přímo nemožný. Je tomu tak od pátého nebo šestého měsíce. Spánek na břiše se nedoporučuje, protože má nastávající maminka pod sebou rostoucí bříško, na které tlačí, a mohla by tím způsobit zranění plodu.

Náš tip: Pokud patříte k ženám, které rády spí na břiše, zkuste vyzkoušet hned na začátku těhotenství jiné polohy spánku, abyste s tím neměla v pozdější fázi těhotenství problém. Zajímavým pomocníkem může být kojicí polštář, který matkám polohy při spaní v těhotenství zpříjemňuje. Poskytuje oporu tělu a umožňuje kvalitnější spánek. Nejčastěji ho ženy používají tak, že usínají s tímto polštářem pod hlavou a bříškem a mezi koleny.

spánok v tehotenstve

Kvalitu spánku těhotných žen ovlivňuje mnoho faktorů. Kromě správné polohy jsou to také tyto faktory:

  • správná životospráva
  • vhodně zvolená matrace
  • pravidelný spánek

Správná životospráva je pro kvalitní spánek také důležitá. Samozřejmostí je úplné odstranění alkoholu a kofeinu, které způsobují nespavost. Vyhýbejte se kořeněným a kyselým jídlům, které způsobují pálení žáhy. Snažte se provádět každodenní cvičení na správnou cirkulaci krve, kterým můžete snížit noční křeče v nohách. Snažte se pít během dne, večer už pití tekutin omezte, abyste omezily noční návštěvy toalety.

Náš tip: S těhotenstvím mohou někdy souviset i nepříjemné těhotenské nevolnosti. Těmito osmi tipy je můžete překonat.

I vhodně zvolená matrace přispívá ke kvalitnímu spánku v těhotenství. I tvrdší matrace se pod zvýšenou vahou těhotné maminky může zdát měkčí. Nejlepší je vybrat matraci s rozdílnou tvrdostí. Ve vyšším stádiu těhotenství, když břicho tlačí na matraci, si vyberte tvrdší stranu matrace. Jinak se matrace bude prohýbat a vést k bolestem zad. A zase naopak, po porodu ji můžete otočit zpět na měkčí stranu.

Pro optimální komfort doporučujeme matrace s paměťovou pěnou nebo s trochu tvrdší HR studenou pěnou. Tyto materiály v sobě kombinuje matrace LORETA nebo oboustranná matrace s paměťovou pěnou DUO VISCO.

Správné polohy při spánku v těhotenství jsou důležité

Vybrat si tu správnou polohu musí každá z vás sama. V první řadě je správná poloha při spánku v těhotenství ta, ve které se budete nejlépe a nejpohodlněji cítit a ve které budete mít klidný a ničím nerušený spánek. Neměla byste však zůstat spát v jedné poloze po celou noc, měla byste ji měnit. Když se děťátko cítí nepříjemně, začne kopat a dávat tak najevo svou nepohodu. Samozřejmě je třeba se řídit i gynekologem, který vám doporučí správnou polohu při spánku podle vašeho zdravotního stavu.

V případě dalších otázek nás neváhejte kontaktovat a jsme vám k dispozici i v naší online poradně, kam můžete zasílat svoje otázky.

Náš tip: Přečtěte si rady pro lepší spánek miminka.

Google+