Stará matrace - jaké problémy se spánkem způsobuje a jak je vyřešit

Stejně tak jako většina věcí, i matrace má své datum expirace. Samozřejmě, můžete ji používat i poté, co tato lhůta uplyne. Avšak měli byste vědět, že spánek na staré matraci může způsobit různé problémy. O co přesně jde a jak tomu můžete zabránit, vám už prozradíme v našem článku.

bolavá záda

Stará matrace může způsobovat různé zdravotní problémy

Žádná matrace nevydrží donekonečna, a pokud vám záleží na vašem zdraví, měli byste to respektovat. V opačném případě si můžete nechtěně "zavařit". Existuje totiž několik způsobů, jak vám jedna stará matrace může ohrozit spánek či dokonce negativně ovlivňovat vaše zdraví. Pokud i vy patříte k těm, kteří nejsou ochotni zbavit se své staré matrace, právě vy byste si měli přečíst, co všechno si tím můžete způsobit.

Možná se vám vaše stará matrace líbí a myslíte si, že je zcela v pořádku. Navíc ji považujete za pohodlnou a nechcete se s ní rozloučit. Přitom si však neuvědomujete, že matrace se za celou dobu používání mohla přizpůsobit tvaru vašeho těla. To má samozřejmě vliv na váš spánek a je velmi pravděpodobné, že tím ovlivňuje i váš celkový zdravotní stav. Jistěže, mohli jste si na svou vyleženou matraci zvyknout tak, že jste ani nezpozorovali, v čem je problém. Ale když si pořídíte novou matraci, okamžitě si uvědomíte rozdíl.

Tip: Takové jsou důsledky, pokud spíte na špatné matraci. Netrpíte na ně i vy?

Jak zjistit životnost matrace

Jak jsme již zmínili, každá matrace má určitou životnost. Obvykle o ní rozhodují speciální testy, které svými výsledky určují, jak dlouho je matrace schopna zachovat si všechny potřebné vlastnosti. Proto tento údaj nelze podceňovat.

potah matrace

Věk vaší matrace lze určit podle štítku, který je k ní připevněn nebo podle názvu modelu a výrobce, který obvykle udává způsob, jak zjistit její životnost. Odhadovaná životnost matrace je založena na principu běžného používání. Pokud tedy například používáte matraci jako trampolínu, můžete tuto lhůtu výrazně zkrátit. Platí tedy, že pokud chcete ze své matrace získat maximum, měli byste se o ni správně starat.

Rizika používání staré matrace

  • Opotřebení negativně ovlivňuje kvalitu spánku - ochablé pružiny a roztrhané materiály můžou mít nepříznivý vliv na pohodlí, což výrazně ovlivňuje i spánek. Nedostatek spánku zas znemožňuje správnou koncentraci a způsobuje problémy s duševním zdravím.
  • Zhoršené hygienické podmínky – čím déle matraci máte, tím více nečistot se v ní hromadí (a je jedno, jak často ji čistíte). Tělo se během spánku potí a pot spolu s odumřelými kožními buňkami obvykle pronikne až na matraci. Tím se vytváří příznivé podmínky pro plísně a bakterie, což může vést k alergiím, kožním a virovým infekcím či k infekcím močových cest.
  • Bolesti svalů a kloubů – postupem času, kdy matraci používáte, mění se i její schopnosti odolávat vůči tlaku těla. Pokud matrace neposkytuje tělu přiměřenou oporu, pokud je zdeformovaná nebo jsou v ní prohlubně, vaše tělo na ní nebude moci správně odpočívat. To může mít za následek bolesti zad, boků, ramen, krku a nohou. Tyto bolesti mohou vést ke špatnému držení těla, což může problémy ještě zhoršit.

žena spí

Co dělat, když  si myslíte, že máte starou matraci

Pokud si myslíte, že nastal čas pořídit si novou matraci, doporučujeme udělat si malý průzkum. Jak jistě víte, ne všechny matrace jsou vyrobeny stejně, a díky vašim individuálním problémům by mohl být pro vás určitý typ matrace vhodnější než jiný. Pokud máte například alergii, podívejte se na nabídku matrací z přírodních materiálů, protože jsou obvykle hypoalergenní. Nebo pokud máte vyšší tělesnou hmotnost, budete potřebovat hrubší matraci. Rovněž je třeba vzít v úvahu i věk či různá chronická onemocnění pohybového aparátu.

Tip: Jaké přírodní materiály najdete v matracích?

Jednou z možností, co můžete udělat, když máte problém se starou matrací, je koupě vrchní matrace. Obvykle stojí méně než klasická nová matrace, takže může jít o skutečně úspornou možnost. Svrchní matrace však nejsou určeny k samostatnému využití. Naopak, vždy je musíte položit na jinou matraci. Takto se vyrovná povrch staré matrace a dokonce získáte i pár centimetrů komfortu navíc.

Opotřebovanou matraci darujte svému pejskovi

Řekněme, že jste se už rozhodli zbavit se staré matrace a našli jste si už i vhodnou novou matraci. Zřejmě však nyní uvažujete, co udělat s tou starou. Pokud hledáte vhodné využití pro starou matraci, zkuste ji například použít jako pelíšek pro svého domácího miláčka.

Google+