Jak se vyspat, pokud užíváte léky, které způsobují nespavost

Insomnie, tedy nespavost, je častý vedlejší účinek mnoha běžně užívaných léků na předpis. Přečtěte si, jak se můžete vyspat i přesto, že vám to nežádoucí účinky léků nechtějí dovolit.

budík zvoní

Co možná nevíte o nespavosti

Nespavost totiž znamená mnohem více než jen to, že se vám špatně spí. Kromě vlivu na váš odpočinek může mít velký vliv i na vaše duševní zdraví. Podívejme se nyní na různé příznaky nespavosti:

  • potíže s usínáním nebo noční probouzení
  • příliš včasné probouzení
  • ospalost během dne nebo pocit nevyspání po spánku
  • obtíže se soustředěním a snížená pozornost
  • podrážděnost nebo deprese

Proč některé léky způsobují nespavost

žena spí

Léky fungují na principu změny chemického složení těla nebo mozku s cílem dosáhnout požadovaného účinku. Tyto účinky však mohou mít negativní vliv i na bdělost, takže buď se díky nim cítíte během dne mrzutí a ospalí, nebo naopak, v noci jste neobyčejně bdělí. Nespavost v noci může přispět k nadměrné ospalosti během dne, která může způsobit, že se budete cítit stále vyčerpaní a unavení.

Tip: Spánková hygiena - základní pravidla pro zdravý spánek

Typy léků, které obvykle vyvolávají nespavost

Nekvalitní spánek může způsobovat mnoho různých volně prodejných léků či léků na předpis. Patří mezi ně například i:

  • léky, které obsahují stimulanty včetně některých léků k léčbě alergií
  • léky na spaní
  • selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu nebo SSRI léky včetně antidepresiv
  • léky určené k léčbě hypertenze včetně betablokátorů
  • agonisty dopaminu používané k léčbě Parkinsonovy choroby
  • léky používané k léčbě syndromu neklidných nohou

Poznejte nežádoucí účinky léků na spaní

žena zaspala

Možná se to zdá být neuvěřitelné, ale léky na spaní vám ve skutečnosti mohou zhoršovat spánek, pokud je užíváte delší dobu. Dokonce jsou mnohé z nich vysoce návykové. Tělo si na ně vytvoří závislost, která se ještě zhorší, když lék po delším užívání ztratí svou účinnost. U těch, kteří užívali léky na spaní delší dobu, se po jejich vysazení často objevilo zhoršení problémů se spánkem.

Jak se dobře vyspat navzdory lékům

Nezapomeňte, že i když mají dané léky negativní vliv na váš spánek, je důležité pokračovat v jejich užívání podle předpisu, dokud se s lékařem nedohodnete na alternativních opatřeních:

  • Požádejte o jiný lék nebo o úpravu dávkování

Pokud vám váš současný lék nezabírá, požádejte svého ošetřujícího lékaře o jiný lék, který bude lépe vyhovovat vašim zdravotním potřebám. Podobně i snížení dávky některých léků může zmírnit negativní účinky, které můžete v noci pociťovat, a umožnit vám odpočinek, který potřebujete.

  • Užívejte léky v jiném čase

I doba, kdy léky užíváte, může mít velký vliv na to, jak v noci spíte. Platí to zejména pro léky, které obsahují stimulanty - určitě totiž nechcete před spaním užívat něco, co vás má udržovat v bdělém stavu. Pokud však potřebujete užívat léky na předpis podle určitého rozvrhu, poraďte se se svým lékařem dříve, než to změníte.

  • Přesvědčte se, že dodržujete pravidla spánkové hygieny

Ložnice by měla být klidné, tiché a tmavé místo. Spánek vám může také usnadnit používání kvalitní matrace a vhodné ložní prádlo. Před spaním neužívejte nápoje s obsahem kofeinu, nekonzumujte těžká jídla a choďte do postele a vstávejte každý den ve stejnou dobu. Vyhýbejte se také škodlivému působení modrého světla z obrazovek a displejů.

  • Vyzkoušejte přírodní doplňky, které vám pomůžou usnout

Dříve než začnete hledat nějaké volně prodejné prostředky na spaní, ujistěte se, že žádné léky, které užíváte, s nimi nebudou interagovat. Na trhu je mnoho dostupných přírodních prostředků na spaní, mezi jinými jsou to například i tyto: magnézium, extrakt z kořene kozlíku lékařského nebo melatonin.

Tip: Proč se někdy cítíme ospalí jen do okamžiku, než se dostaneme do postele? 

Google+