Jak zvládnout nespavost pomocí bylinek

Nespavost v poslední době postihuje lidi napříč všemi věkovými kategoriemi. Mnozí na její zmírnění sahají po různých hypnotikách, která s sebou přináší řadu nežádoucích účinků a samozřejmě při delším užívání i návykovost.

čaj před spaním

I když jsou pulty v lékárnách plné léčiv na nespavost, stále větší počet příznivců si získává alternativní medicína. Naše pole a louky jsou plné různých léčivých bylin na spaní bez chemikálií, které si můžete nasbírat přímo v přírodě, nebo si je koupit vysušené v obchodech zaměřených na zdravé potraviny či v lékárnách. Pokud trpíte nespavostí, pokuste se proti ní bojovat bylinkami, ještě dříve než sáhnete po lécích na spaní.

Levandule lékařská (Lavandula officinalis)

Jednou z nejoblíbenějších bylin pro svou nádhernou vůni je levandule. Za její úžasnou vůní se skrývají pozitivní účinky na uvolnění nervového systému, snižuje také hladinu stresových hormonů v těle. A protože je častou příčinou nespavosti stres a nervozita, levandule je vhodná do každé ložnice. Kromě popíjení levandulového čaje si můžete večer před spánkem dopřát relaxační levandulovou koupel. Ve formě esenciálního oleje si v ložnici zase dopřejte správnou uvolněnou atmosféru.

květy levandule

Určitě jste se již setkali s polštářky naplněnými sušenou levandulí, které si můžete vyrobit i sami doma. Levanduli totiž můžete pěstovat v zahradě, takže kromě svých léčivých účinků, vám zkrášlí každý záhon.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Třezalka patří k těm bylinám lidového léčitelství, které se považují za přírodní antidepresivum. Poradí si s jakoukoli formou psychické nepohody, ke které patří deprese, stres, melancholie či úzkost. Na nervovou soustavu má uklidňující účinek a dokáže tak přivodit spánek. Před užíváním třezalky se ale poraďte s lékařem, protože může ovlivňovat jiné užívané léky.

Příprava: Dvě lžičky sušených květů zalijte vroucí vodou a nechte vyluhovat 10 - 15 minut. Potom čaj pijte po doušcích pravidelně večer před spaním.

Chmel otáčivý (Humulus lupulus)

Chmel je skvělá rostlina vhodná k celkovému zklidnění nervového systému. Vyvolává přirozenou potřebu spánku a uvolňuje nervové napětí i zmírňuje celkovou podrážděnost. Chmel můžete užívat v tinkturách, čajích, ale klidně si můžete ušít sáček naplněný sušeným chmelem, který položíte na matraci pod polštář.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Meduňka má velmi dobré zklidňující a sedativní účinky na nervovou soustavu. Patří mezi nejznámější bylinky proti nespavosti. Zklidňuje bušení srdce a dopomáhá k příjemnému spánku. Zalijte šálek meduňkového čaje, ochuťte medem a před spaním vypijte. Čaj z meduňky je dokonce vhodný i při nespavosti v těhotenství, na rozdíl od jiných bylin.

Příprava: Smíchejte lístky meduňky s bazalkou ve stejném poměru. Zalijte jednu polévkovou lžíci této směsi 500 ml vroucí vodou a nechte vyluhovat. Odvar pijte pravidelně jako čaj.

Kozlík lékařský (Valeriana officianalis)

Mezi první bylinky, po kterých byste měli sáhnout, když večer nemůžete usnout, patří určitě kozlík lékařský. Už dlouho se totiž využívá v alternativní medicíně jako pomoc při nespavosti. Dokáže vyrovnávat hladinu klíčových látek v mozku, ale zároveň nezpůsobuje závislost. Pomáhá také se stresem i úzkostí, což přispívá k dobrému spánku.

květy kozlíku

Příprava: Užívá se ve formě čaje nebo esenciálního oleje, kterým provoníte ložnici. Do 200 ml studené vody dejte 5 g kořene kozlíku lékařského a nechte 24 hodin louhovat a následně sceďte. Před spaním nápoj vypijte. U kozlíku platí, že by se neměl užívat déle než 3 týdny.

Máta peprná (Mentha piperita)

Další bylinkou, která má blahodárné účinky na lidský organismus a nespavost, je máta peprná. Potlačuje stres, bolesti hlavy, které patří mezi časté příčiny nespavosti.

máta peprná

Příprava: V boji proti nespavosti můžete popíjet samotný mátový čaj, nebo si jej můžete připravit ze směsi spolu s jinými výše zmíněnými bylinami. Udělejte si směs z 30 g máty peprné, 30 g meduňky lékařské, 5 g kořene kozlíku a 10 g fenyklu obecného. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte vyluhovat.

Nepůjde to hned jako mávnutím kouzelného proutku

Samozřejmě vše vyžaduje dostatek času. A jinak tomu není ani při užívání bylinek. Dejte jim čas, aby se jejich účinek projevil. Léčba nespavosti pomocí bylinek je totiž běh na dlouhou trať a vyžaduje velkou dávku trpělivosti.

TIP: Jak se vyspat, pokud užíváte léky, které způsobují nespavost 

Bylinky můžete užívat různými způsoby:

  • formou čaje
  • koupele - uklidňující látky proniknou do kůže
  • bylinkových obkladů
  • voňavých sáčků
  • tinktur i esenciálních olejů
  • formou směsí - účinnější jsou nápoje z více druhů bylin než z jednoho druhu

Užívat bylinky nestačí

Boj s nespavostí vyžaduje mnoho trpělivosti. Je potřeba si uvědomit, že nespavost je často průvodním jevem špatných návyků. I když účinky bylinek jsou mnohdy k nezaplacení, pro kvalitní spánek je třeba dodržovat návyky spánkové hygieny a pravidelné předspánkové rituály. Večer neřešte těžká témata a problémy, a velmi důležité je také příjemné prostředí, ve kterém usínáte. A kvalitní a pohodlná matrace, vhodná postel, vyvětraná místnost – to vše jde ruku v ruce v boji proti nespavosti.

TIP: 5 tipů, jak se lépe vyspat, pokud trpíte hyperaktivitou

Google+