Spánková hygiena – základní pravidla pro zdravý spánek

Zdravý člověk prospí až třetinu svého života. Spánek však není jen formou odpočinku, ale je nezbytný pro regeneraci celého organizmu.

Lepší spánek díky spánkové hygieně

Příčin neklidného spánku, problémového usínání nebo častého probouzení může být více. Mezi nejčastější patří neurologické, psychické nebo jiné zdravotní problémy. Jednou z příčin může být i neznalost spánkové hygieny.

Dodržování zásad spánkové hygieny je základním předpokladem pro léčbu nespavosti. Správná spánková hygiena předpokládá dodržování několika jednoduchých pravidel.

Ložnice by měla být místem klidu!

Nepatří do ní televize ani počítač. Spánek a uvolnění v průběhu odpočinku také ovlivňuje barva místnosti. Nejvhodnějšími barvami jsou podle psychologů modrá a zelená. Kvalitu spánku ovlivňuje také větrání místnosti, čerstvý vzduch a teplota 17–21 °C.

Pozor také na osvětlení, které do místnosti proudí. Rušivě mohou působit pouliční lampy, které svítí do ložnice, proto jsou důležité kvalitní rolety nebo závěsy zabraňující pronikání světla do místnosti.

Během dne se pohybujte!

Neméně důležitý je pohyb během dne. Sporty jako plavání, běh, jízda na kole nebo chůze podporují odolnost organizmu vůči vnějším negativním vlivům. Sport zvyšuje spotřebu energie a podporuje spánek, zejména pokud sportujeme v průběhu první poloviny dne.

„Fyzická aktivita přispívá k lepšímu zdraví, odbourává stres a podporuje kvalitní spánek.“

Tělo se během sportu unaví a v noci bude odpočívat. Cvičení během dne je vhodnější než cvičení večer, protože usínání po něm může být problematické.

Negativně ovlivňuje spánek kofein a nikotin!

Aspoň čtyři hodin před spaním se vyvarujte kávy, čaje, alkoholu a nikotinu. Alkohol působí v menším množství jako sedativum, ale ve větších dávkách se z alkoholu stává stimulant.

Usínání také výrazně ovlivňuje strava, proto zejména večer dejte přednost lehčím jídlům. Těžká masitá jídla a tuky mohou spánek narušovat. Obecně se doporučuje tři hodiny před spaním nejíst.

Uklidňujícím způsobem působí na organizmus teplá koupel, mléko s medem nebo čaj z meduňky. Před spánkem je třeba se vyhnout závažným tématům, která by vás mohla rozrušit. Proto je lepší věnovat se příjemným činnostem, jejichž pomocí se zbavíte stresu a bude se vám lépe usínat.

O víkendu nespěte déle!

Pro správnou spánkovou hygienu je důležitý pravidelný spánkový režim. Naučte se chodit spát pravidelně ve stejnou hodinu. Pokud se vám ještě spát nechce, počkejte na přirozenou únavu.

Mezi lidmi panuje mylné přesvědčení, že pokud se předchozí noc nevyspali dobře, tak spánek doženou, pokud si půjdou lehnout následující den dříve. Naučte se vstávat pravidelně v pracovních dnech i ve dnech volna.

Google+