Neštípe vás něco v posteli? Aneb jak zjistíte, že máte v pokoji štěnice

Nepříjemné, odpudivé a rychle se množící – štěnice se objevují i na místech, kde byste je nečekali. Víte, jak se jim vyhnout?

Když nocujete mimo domov, jsou čistota a hygiena v pokoji samozřejmými požadavky. „Díky“ jedné choulostivé záležitosti však nemáte ani při současných (historicky určitě vysokých) standardech nikdy záruku stoprocentního naplnění. Ano, jde o štěnice. Šíří se bez ohledu na cenu nebo kategorii ubytování a vytrvale odolávají dlouhodobé snaze o jejich definitivní likvidaci. Vyhnout se nepříjemnému kontaktu s nimi i případné hrozbě přenosu do domácnosti proto vyžaduje vaši aktivní účast na jejich kontrole.

ploštice v posteli

Co jsou štěnice

Štěnice jsou posteloví parazité hnědavé barvy, které dorůstají do velikosti až šest milimetrů. Přežívají při teplotě od 7 do 45 °C a ve svém životě procházejí několika fázemi. Preferují lidskou krev, ale v nouzi nepohrdnou ani domácími zvířaty nebo ptáky. Doba štípnutí může trvat od 3 do 12 minut a štěnice si rády dojdou pro oběť i do vzdálenosti šesti metrů. Nejradši útočí v noci. Dodnes se neprokázalo, že by přenášely choroby.

TIP:  Jak se zbavit roztočů v posteli?

Jak je odhalit

Bohužel štěnice bývají pro svou barvu a malý vzrůst těžko rozeznatelné pouhým okem. Na jejich vystopování je třeba často převrátit nejeden kus nábytku a hledat druhotné příznaky jejich výskytu. Jak tedy odhalit štěnice dřív, než odhalí ony vás?

Pokoj byste měli prohledat bezprostředně po příchodu, ještě předtím než vybalíte věci. Zavazadla si během kontroly nechte na pevném otevřeném povrchu, nikoliv na místě pro ně určeném.

Začněte v posteli, a to matrací a postelovým rámem. Kromě malých pohyblivých broučků se při hledání zaměřte i na bílá vajíčka o velikosti přibližně jeden milimetr, červené skvrnky od krve a černé šmouhy (exkrementy). Nejčastějšími místy výskytu jsou různé otvory, rýhy a úzké mezery. Mohou se nacházet také v textilii matrace, v rozích konstrukce, v čele postele, štěrbinách pod lištami apod. Abyste lépe viděli, posviťte si baterkou, případně světlem z mobilního telefonu.

Pokračujte pohovkou, potaženými křesly a ozdobnými polštáři. Prohlédněte švy na potazích a čalounění, rozepněte zipy a rozprostřete deky.

Dále se zaměřte na noční stolek, skříně a prostor pro odkládání zavazadel. Důkladně zkontrolujte zásuvky (pokud to jde, vyndejte je), spoje, rámy obrazů (sundejte je ze stěny), různé záhyby a tmavé kouty. Štěnice nepohrdnou ani úkrytem v elektrických spotřebičích, trezoru, pod odlepenou tapetou nebo v okenním rámu. Je záhodno se podívat všude, kde byste za jiných okolností očekávali pavučiny.

V případě, že štěnice objevíte, z pokoje ihned odejděte a chtějte náhradní.

TIP: Jak si užít spánek, i když jste mimo domov

Jak se jich zbavit

Jelikož štěnice snese za život až 400 vajíček, může se stát, že i přes zvýšenou opatrnost se po návratu domů vzbudíte se štípanci. Co dělat v případě, pokud se tito nezvaní hosté dostanou do vaší ložnice?

1. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak štěnice zničit, je vystavit je zvýšené teplotě. Měla by přesahovat zmíněných 45 °C. Ideální je pro tento účel sušička na prádlo. Doporučuje se v ní nechat oblečení a povlečení minimálně 30 minut.

2. Důkladně vyluxujte, a to nejen obě strany koberce, ale i matrace, konstrukci postele, podlahu, zavazadla a všechny rohy, zářezy a štěrbiny, které uvidíte. Sběrného sáčku vysavače se zbavte tak, abyste štěnicím zabránili v návratu.

3. Podezřelá místa výskytu postříkejte silně koncentrovaným lihem. Buďte přitom velmi opatrní. Pořádně vyčistěte i podrážky všech bot v rodině.

4. Zavolejte na pomoc odborníky. Obrátit se na specialisty může být nejrychlejší a nejspolehlivější metodou odstranění štěnic.

Poté zaveďte alespoň jedno z preventivních opatření, aby se štěnice nevrátily:

Použijte například aromatické ubrousky určené na odpuzování štěnic a vložte je mezi matraci a prostěradlo nebo pod koberec.

  • Měli byste zaspárovat všechny zbytečné rýhy, otvory a mezery na nábytku a na podlaze.
  • Pomoci mohou i esenciální oleje levandule, rozmarýnu, eukalyptu nebo pomeranče. Přidejte je do vody a rozprašovačem aplikujte na všechna kritická místa.
  • Receptem babiček jsou čerstvé listy pnoucích fazolí. Ty mají na povrchu mikroskopické zahnuté chloupky, ve kterých štěnice uvíznou a už se z nich nedostanou. Listy rozložte na noc okolo postele.
  • Poslední variantou je odstranit navždy některé infikované a méně hodnotné předměty. Pokud jste už dlouho plánovali vyhodit koberec nebo starou komodu, teď máte příležitost. Jen se ujistěte, že náhradu za ně už přinesete do prostředí bez štěnic.

TIP: Jak pomáhá čistota v ložnici k vydatnému spánku

Google+