Víte, jak si užít spánek, i když jste mimo domov?

Probdělá první noc v neznámém prostředí je biologický fenomén, kterému se mnozí nevyhnete. Můžete si však osvojit několik účinných triků na jeho zmírnění. Po cestě přichází únava z cestování, k tomu pracovní stres, změna klimatu nebo časového pásma a vzrušení z očekávání, co přinesou nejbližší dny. Po delší cestě vaše tělo vyžaduje odpočinek a vy se těšíte na zasloužený spánek. Ten se však v novém prostředí mnohdy nedostaví rychle, a pokud nakonec usnete, celou noc se budíte a převalujete a ráno jste vyčerpaní.

noc mimo domova

Efekt první noci

Tento jev se nazývá také „efekt první noci“ a je známý už po delší dobu. Ale teprve nedávno se ho vědci pokusili blíže objasnit. Ukázalo se, že slabý spánek má první noc na nezvyklém místě má své evoluční opodstatnění.

Experiment, ve kterém vědci pouštěli spáčům napojeným na mozkové skenery do uší tiché zvuky, vedl ke zjištění, že levá hemisféra plní funkci jakéhosi nočního strážce. První noc v cizím prostředí si váš mozek podvědomě připouští vyšší riziko nebezpečí, a proto udržuje levou část mozku v pohotovosti. Výsledkem je zmiňovaný mělký spánek.

Zajímavé je, že tento fenomén se vytrácí už druhou noc strávenou na novém místě. Projevuje se také méně intenzivně u lidí, kteří hodně cestují.

Jak se přiravit na první noc mimo domov

„Je možné, že se vám podaří efekt první noci zmírnit, ale nejsme si jisti, jestli se ho dá zbavit úplně,“ odpověděl na otázku, jak slabému spánku předcházet, jeden z vědců. Zde je několik tipů a triků, jak se na první noc dovolené nebo služební cesty připravit.

  • Ještě před odjezdem se informujte na podrobnosti o umístění vašeho pokoje v rámci hotelu – zda se nenachází v blízkosti výtahu nebo jiných frekventovaných částí či zda v okolí neprovádějí přestavbu a zda pokoj není v nižším patře přímo nad rušnou ulicí. Fotografie pokoje napoví mnoho o útulnosti a komfortu. V případě, že vám cokoliv nevyhovuje, požádejte hotel o změny, případně o jiný pokoj.
  • Ke snížení rušivých vlivů prostředí můžete přispět i rozšířením své cestovní výbavy. Noční maska na tvář pomáhá nejen tlumit světlo, ale i příjemně chladí. Neměly by chybět ani špunty do uší. Vozit s sebou vlastní polštář nebo deku je už náročnější na prostor, ale stojí za zvážení.
  • Pokud chcete oklamat vlastní mozek a vytvořit dojem důvěrného prostředí, přibalte si i několik malých, doma často používaných věcí – bačkory, hrnek, rodinnou fotografii a dětem plyšáka.
  • Dalším způsobem, jak stimulovat kvalitnější spánek, je generátor bílého šumu. Vybrat se dá mobilní aplikace nebo samostatný přístroj. Ten by už dnes měl poskytovat každý dobrý hotel.
  • Důležitou součástí dobrého spánku je i vaše večerní předspánková rutina. Je vhodné do ní zařadit několik drobných návyků, které společně mají silnější účinek, například teplou sprchu, snížení teploty v pokoji (na 18–19 °C), lehké fyzické a dechové cvičení nebo meditaci.
  • Stejně dobré je vyhradit si čas na nějakou uklidňující činnost, která vám před spaním zaměstná mysl. Ideální je čtení, hudba nebo sledování oblíbeného televizního pořadu. U elektronických médií je přitom třeba dbát i na redukci modrého světla vyzařovaného obrazovkami. To má negativní vliv na klidný spánek. Počítač proto vypněte minimálně 90 minut před spaním.
  • Co se týká životosprávy, je nejlepší první noc v cizím městě jít spát co nejdříve a poslední jídlo sníst aspoň dvě hodiny předtím. Mělo by jít o jídlo lehké, zejména pokud jde o cukr a tuky. Vyvarujte se kávy a alkoholu.
  • Pomoci vám mohou i přírodní výživové doplňky podporující spánek. Osvědčenými jsou heřmánkový čaj, extrakt z kozlíku a v různých formách běžně dostupný spánkový hormon melatonin. Pozitivní účinky má i aroma levandule, které aplikujete jako sprej na polštář.
  • Pokud už ležíte několik hodin v posteli a nedaří se vám usnout, zůstat ležet a převalovat se ze strany na stranu není řešením. Lepší je vstát a pokusit se uvolnit. Můžete si číst, cvičit nebo se jen tak koukat z okna. Druhý pokus o spánek bývá potom často úspěšnější.

Náš tip: Hygiena spánku aneb jak vylepšit své spánkové návyky

Google+