Jak pomáhá čistota v ložnici k vydatnému spánku

Ložnice patří mezi nejdůležitější místnosti v každém domě či bytě. V ní během noci čerpáme potřebnou energii do dalšího dne. A nejen to, v ní spíme a sníme, ale i poleháváme, pokud se s naším partnerem milujeme. Ložnice dokonce bývá i místem spánku maličké ratolesti v prvních měsících života. Všechny tyto činnosti přímo úměrně souvisí s pohodlím, které nám dokáže poskytnout pouze čistá místnost. Vždyť ne nadarmo se říká, čistota půl zdraví.

ranní vstávání

Možná jste to nevěděli, ale ložnice patří mezi nejvíce znečištěné prostory v bytě a to hned po toaletě. I když častokrát čistotě toalety věnujeme pozornost mnohem častěji než ložnici. Proč tomu tak je? Špína nemusí být na první pohled vidět a tak se může zdát, že ložnice je čistá, protože si do ní leháme čistí a umytí. Třeba jí ale věnovat více pozornosti než jiným místnostem a nestačí občas převléknout peřiny, vysát, či sklidit z křesla oblečení.

Ložnice bez prachu

V ložnici bývá častým nepřítelem prach. Pokud máte v ložnici koberec, platí to dvojnásob. Koberec přitahuje prachové částice, které na pohled nejsou vidět. Koberec každý týden pořádně vysajte, abyste ho zbavili prachu. Ideální jsou vysavače s takovým filtrem, který dokáže zachytit i ty nejmenší částečky prachu, včetně roztočů a virů. Koberce s vysokým vlasem je velmi těžké vysát, zbavit kousíčků prachu či roztočů, proto pokud je to možné, raději se jim vyhněte.

čistení matrace

Velkou výhodu mají ty hospodyňky, které mají ložnici bez velkých koberců. Snadněji se zbaví prachu, ať už vysáváním nebo přetřením podlahy vlhkým hadrem.

Textilní dekorace – ideální lapače prachu

Ložnice je územím, kam se závěsy, plyšové dekorace, polštáře, baldachýny přímo nabízí. Pokud je i vy máte v ložnici, vězte, že patří mezi velké lapače prachu. Proto byste je měli zbavovat prachu tak často, jako například noční stolek. Nemusíte je hned dávat prát, ale alespoň je každý týden vysajte při nízké intenzitě sání. I když prach není vidět, neznamená to, že tam není.

Postel – místo pro prach a roztoče

Jakou postel vybrat, aby její čištění bylo snadné? Každá má své pro i proti. Čalouněná postel stále patří mezi velmi oblíbené, ale při péči o její čistotu je potřeba obrnit se trpělivostí. Prach se nedá jednoduše setřít vlhkým hadříkem, ale třeba postel častěji vysávat a občas drobné nehody, jako jsou rozlité tekutiny, pořádně vytepovat. Rovněž pravidelné vysávání matrace by mělo být samozřejmostí při udržování čistoty v ložnici.

TIP: Přečtěte si, jak se správně starat o matraci

Úložný prostor pod postelí je k nezaplacení, ale musíte si uvědomit, že pod takovou postelí matrace nedýchá, proto je vhodné mít alespoň postel s roštem. Výhodou jsou postele na vyvýšených nožičkách, pod kterými se dá snadno odstranit prach i nečistoty, přičemž matrace může pěkně dýchat.

Pozor na vlhkost

Problémem mnoha ložnic bývá nesprávná vlhkost. V případě vysoké vlhkosti v ložnici narůstá náročnost dýchání a riziko napadení plísněmi. I roztoči milují vlhkost, je to ideální prostředí k jejich rozmnožování. U dětí se může zase zvyšovat nemocnost.

otevřené okno

Ani příliš suchý vzduch, hlavně během topné sezóny, není vhodný. Vysušuje sliznice, což následně vede ke škrábání v hrdle, infekcím či chrápání. Ideální vlhkost by se měla pohybovat kolem 40 %. Proto v ložnici regulujte vlhkost správným větráním. Větrejte několikrát denně s dokořán otevřenými okny a je jedno, jestli je venku horko, nebo naopak příliš mrzne.

TIP: Hyperhidróza - jak bojovat s pocením během spánku

Čistota matrace a oblečení

Roztočům se daří zejména v posteli, protože mají rádi teplo, tmu a vlhkost. Během pravidelného úklidu v ložnici věnujte pozornost zejména posteli a matraci. Pravidelně je vysávejte, větrejte a vystavujte slunci či mrazu. Pokud vás zajímá, jak bojovat proti roztočům v ložnici, přečtěte si náš článek, ve kterém jsme se tomuto tématu věnovali podrobně.

Nezapomínejte na pravidelnou výměnu ložního prádla. Jak často měnit ložní prádlo, je častým tématem diskusí. Doporučuje se alespoň jednou za dva týdny, ale ti, co se velmi potí, by měli prádlo měnit alespoň jednou týdně. Samozřejmě i po každé nemoci je potřeba vyměnit ložní prádlo. Povlečení po propocení ztrácí ochrannou funkci a nečistoty pronikají hlouběji do peřin a matrace. Doporučujeme koupit si chránič matrace, který umožňuje matraci volně dýchat a zároveň nepropouští tekutiny ani vlhkost, čímž se minimalizuje množení bakterií v matraci.

TIP: 10 rostlin, které se vyplatí pěstovat v ložnici pro lepší spánek

Google+