Nemůžete spát? Naučte se, jak bojovat proti stresu

Stres má výrazný negativní vliv nejen na zvládání běžných situací během dne, ale častokrát způsobuje i nespavost. Zřejmě už každý zažil situaci, kdy byl tak rozrušený, znepokojený, ustaraný nebo smutný, že nemohl usnout. Noční hodiny plynuly, ale spánek stále nepřicházel a hrozilo, že prostě nezamhouříte oči. Naštěstí existuje lepší způsob, jak si zvolit léky na spaní. Naučte se s námi, jak zpracovat stres tak, aby vám neuškodil.

žena nemůže spát

Co to je stres?

Stres není ničím výjimečným a občas s ním musí zápasit opravdu každý. Může jít o těžkou zkoušku ve škole, prezentaci v práci nebo partnerské problémy. Všechny tyto zátěžové situace jsou známé jako "stresory" a jsou považovány za vyvolávače stresové reakce. Krátkodobý stres, který nám nepřeroste přes hlavu, nám může dokonce pomoci. Během stresové reakce totiž tělo uvolňuje hormony, které mají za následek:

  • zostření smyslů
  • zlepšení schopnosti soustředit se
  • zvýšení srdečního rytmu
  • zrychlení dýchání
  • uvolnění glukózy jako rychlého zdroje energie

Krátkodobý stres, například stres před vystoupením nebo během sportovních zápasů, je tedy neškodný a ve své podstatě relativně pozitivní. Dlouhodobý nebo chronický stres je však něco zcela jiného. Dokonce jde o jednu z hlavních příčin problémů s usínáním a kvalitou spánku.

Chronický stres a příznaky stresu

Chronický stres je typický pro situace, kdy faktor zodpovědný za vznik stresové reakce přetrvává delší dobu, nebo se pravidelně a často opakuje. To má následně negativní vliv, který se projeví nejen na těle, ale i na psychice člověka. Samozřejmě, takových chronických stresových faktorů může být nesčíslné množství, uvedeme však alespoň některé příklady. Možná jste se s některými z nich setkali i na vlastní kůži:

  • převzetí příliš velkého množství pracovních povinností
  • rizikové těhotenství
  • prodej nebo koupě domu
  • neschopnost splácet dluhy
  • rozvod nebo ukončení vztahu

insomnia

Jak stres může ovlivnit váš spánek

Chronický stres může vyvolávat množství nespecifických příznaků, jako je například úzkost, nechuť k jídlu a poruchy spánku včetně náladovosti či podrážděnosti. Dokonce byl spojen i s vyšším výskytem infarktů a mozkové příhody. Pokud trpíte dlouhodobým stresem, pravděpodobně jsou vám dobře známé tyto příznaky narušující klidný spánek:

  • Věčně pracující mysl

Nadměrné myšlení je jednou z hlavních příčin nespavosti. Mnoho lidí potvrdilo, že mají potíže s tím, aby se před spaním přestali zabývat problémem, který je trápí. To má za následek zvýšenou bdělost a nepříjemné pocity úzkosti. Tento stav je známý jako nadměrná aktivace, kdy se zdá, že mysl a někdy i tělo nejsou schopny přejít do stavu klidu. Člověk s těmito příznaky má pocit, že je neustále ohrožován traumaty, které u něj daný stres vyvolávají, nebo prostě není schopen přestat myslet na situaci, kterou aktuálně řeší.

  • Bolest hlavy

Stres může způsobit nebo zhoršit různé typy bolestí hlavy, od tenzních bolestí hlavy až po záchvaty migrény. Snaha usnout s některým z těchto příznaků je často nemožná a je více než pravděpodobné, že naruší spánek nebo zhorší jeho kvalitu.

  • Bolest svalů

Stres může stát za vznikem více fyzických symptomů včetně bolestí zad, ramen a krku, bolestí čelisti ze zaťatých zubů či svalového napětí v celém těle. Uvolnit se, pokud je každá část vašeho těla napjatá, rozhodně není jednoduché. Ke kvalitní relaxaci vhodně dopomůže správně tvrdá matrace, která poskytne tělu přiměřenou oporu a pohodlí.

bolesti zad

  • Nespavost (Insomnie)

Nespavost představuje dlouhodobý stav, při kterém má člověk potíže s usínáním nebo častým probouzením. Může se projevovat i neklidem, zhoršováním nálady a v extrémních případech může dokonce vést k vizuálním a sluchovým halucinacím.

Jak se zbavit stresu a lépe spát

Přestože si mnozí z nás našli vlastní metody, jak zvládat stres a ovládat umění relaxace, ne každá z nich může být tou správnou cestou. Mnohé z nich dokonce mohou mít na spánek výrazně nepříznivý vliv.

1. Odepřete si čokoládu, skleničku vína nebo večerní kávu

Věděli jste, že 100 g tmavé čokolády obsahuje tolik kofeinu jako půl šálku kávy? To hovoří jednoznačně v neprospěch této pochoutky na večerním jídelníčku. Mnoho lidí si zase po náročném týdnu v práci dopřeje skleničku vína. Ukázalo se však, že alkohol zpomaluje usínání, vede k nočnímu probouzení a brání tělu vstoupit do hlubších, regenerativnějších fází spánku.

2. Zapomeňte na filmy, vezměte si raději knihu

čítanie v posteli

Přestože se sledování filmů může zdát jako fantastický způsob, jak zapomenout na své starosti, není to tak úplně pravda. Ukázalo se totiž, že modré světlo, typické pro telefony, tablety a notebooky, zpožďuje uvolňování hormonů spánku a zvyšuje bdělost, čímž oddaluje nástup spánku. Pokud chcete mít kvalitní spánek, sáhněte raději po knize nebo časopisu.

3. Vyzkoušejte relaxační a dýchací cvičení

Pravidelné cvičení během dne reguluje srdeční rytmus a uvolňuje napjaté svaly. Nesnažte se však cvičit krátce před spaním, abyste nedosáhli opačného efektu. Ideální čas je 3 - 4 hodiny před tím, než půjdete do postele.

4. Přeneste své starosti na papír

Jednou z možností, jak se zbavit problémů vířících v hlavě, je napsat je na papír. Takto se k nim budete moci vrátit ráno odpočatí a s čistou hlavou, aniž byste se museli obávat, že na ně zapomenete.

Google+