8 věcí, které byste neměli dělat před spaním

Až třetina lidí zažívá v současnosti potíže při usínání. Můžou za to některé večerní a noční rituály, které spánek narušují. Tyto rituály s sebou mohou dokonce přinášet různé zdravotní potíže. Proto je třeba je co nejdříve omezit, aby byl spánek kvalitnější. Toto jsou věci a rituály, které by se před spaním neměly dělat. 

pár raňajkuje v posteli

1. Pití kávy

Večerní kávu si dává mnoho lidí, kteří v noci potřebují pracovat, což je v pořádku. Ale pití kávy pozdě večer jen proto, že na ni máme chuť, není dobrý nápad. Všichni máme v hlavě nastavené biologické hodiny, které oznamují, kdy bychom měli jít spát. Kofein v kávě tento přirozený systém narušuje, a přestože jsme unavení, naše tělo si myslí pravý opak. Pokud si dáte před spaním kávu, kofein zpomalí tvorbu melatoninu, který ovlivňuje spánek. Nevadí, když před spaním vypijete kávu jednou za čas, ale rozhodně byste se měli vyhnout pravidelnému večernímu popíjení oblíbeného nápoje. 

2. Kouření

Pokud patříte k zarytým kuřákům, mějte na paměti, že nikotin obsažený v cigaretách má podobně stimulující účinky na tělo jako kofein. Kouření před spaním zvyšuje srdeční frekvenci a nabuzuje vás. Po cigaretě tedy budete hůře usínat. Obecně platí, že pravidelní a silní kuřáci trpí nespavostí o hodně častěji než nekuřáci.

3. Činnosti, které do postele nepatří 

Jsou lidé, kteří v posteli tráví mnoho času, dokonce více než by měli. Pracují v ní, dívají se na televizi, dokonce i jedí. Postel by se však měla používat pouze na odpočinek a spánek. Proto všechny ostatní činnosti, které v ní provádíte, okamžitě ukončete. Zapomeňte na filmy, v kterých lidé leží v pyžamu v posteli s počítačem na kolenou. Do postele byste si nikdy neměli nosit práci, mozek by si měl postel spojovat s odpočinkem. To se týká i ostatních činností – například na televizi se nedívejte v posteli, ale v obýváku.

4. Občerstvení v posteli

Máte ve zvyku si často nosit jídlo do postele? Večerní přejídání se a pojídání sladkostí před spaním dobrému spánku neprospívá. Kromě toho si můžete zašpinit povlečení a matraci. V neposlední řadě si tak klidně můžete přivolat domů nežádoucí návštěvníky. Myslíte si, že přeháníme? Nemusí to být hned mravenci, ale různé mušky, které se objevují všude, kde je poblíž nějaké jídlo nebo drobky.

5. Používání elektroniky

Všechno, co vyzařuje světelné signály, spánku škodí. Máme na mysli mobily, počítače i tablety. Tento fenomén se týká hlavně mladší generace, která chodí spát do postele s mobilem, aby si přečetla nejnovější zprávy či příspěvky. Ale ani řada pracujících, kteří používají mobil na psaní a čtení e-mailů, si před spaním neodpustí vyřídit vše důležité. Lépe uděláte, když večer necháte mobil v jiné místnosti a aspoň hodinu před spaním ho nepoužíváte. Místo psaní na sociálních sítích si radši přečtěte knihu. Máme samozřejmě na mysli normální papírovou knihu, nikoliv elektronickou čtečku knih. Spánkový hormon melatonin totiž potlačuje i světlo, které čtečka vyzařuje.

žena s mobilom v posteli

6. Sportování

Je jasné, že sport je všeobecně pro spánek vhodný, zmírňuje stres a podporuje rychlejší usínání. Po sportu většinou během usneme pár minut. Takhle to funguje v případě, že jste sportovali minimálně 3–4 hodiny před spaním. Velmi často se stává, že sportovní výkon působí opačně a nedá se po něm usnout, a to hlavně v případě že jste sportovali těsně před spaním. Tělo je připravené na sportování a spánek je v nedohlednu, a to i přestože se můžete cítit velmi unavení. Pokud nakonec usnete, můžete se každou chvíli budit a po celou noc zůstanete v lehké fázi spánku. 

7. Pití tekutin

Pokud pijete před spaním příliš mnoho vody, riskujete, že se budete často budit. To však neznamená, že byste před spaním neměli pít vůbec. Musíte však dávat pozor na velké množství tekutin, jeden šálek vám samozřejmě neublíží. 

8. Užívání léků

Užívání některých léků vyvolává nespavost. Přečtěte si pozorně příbalový leták. Pokud se dočtete, že léky způsobují nespavost, nedivte se, že bude plně vzhůru i o půlnoci. Užívejte je tedy několik hodin předtím, než se chystáte do postele. V případě dlouhodobých potíží se raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem. 

Náš tip:
Pokud se vás tyto večerní rituály před spaním netýkají, a přesto máte problém s usínáním a spánkem, přečtěte si naše tipy na kvalitní spánek.

Google+