Nejčastější chyby při nákupu matrací

Čeká vás v nejbližší době nákup nové matrace? Její výběr je proces, který byste neměli podceňovat. Jde o investici na několik let a v posteli strávíte až osm hodin denně. Správný výběr matrace ovlivní, jestli se ráno probudíte svěží a dobře vyspalí nebo polámání. Každý má při jejím výběru jiné nároky na výšku, materiál nebo tvrdost. V dnešním článku se dozvíte, jaké jsou nejčastější chyby při nakupování matrace. Věříme, že právě VY se jich vyvarujete!

chyby matraca

6 nejčastějších chyb, které lidi při výběru matrace dělají

​1. Myslí si, že poloha při spánku nemá na výběr matrace vliv.

Lidé mají mylnou představu, že je jedno v jaké poloze spí a že to nemá vliv na výběr matrace, což je první chybou. Rozhodně je rozdíl, zda upřednostňujete polohu na zádech, břiše nebo boku. V případě častějšího spánku na zádech nebo břiše se doporučuje tvrdší matrace. Naopak při nejčastějším spánku na boku je vhodnější měkčí matrace, do které se bedra a ramena přirozeně zaboří.

TIP: Podívejte se, jaké jsou základní polohy při spánku.

2. Neberou v úvahu svou hmotnost.

Při koupi matrace je důležitým faktorem i vaše hmotnost. Obecně platí, že pokud máte silnější postavu, tedy vyšší hmotnost, rozhodně volte tvrdší matraci. Vyšší hmotnost člověka ji zatíží a matrace se poté bude jevit měkčí, než ve skutečnosti je. Naopak, pokud máte nižší váhu, měli byste si vybrat měkčí matraci, protože tvrdší matrace se vám bude jevit ještě tvrdší. I velmi vysocí lidé by měli volit spíše měkčí matraci, protože jejich hmotnost se rozloží na větší plochu, a tak vzniká menší tlak.

TIP: Jak vybrat XXL matraci?

3. Je jim jedno, na jaký podklad matraci položí.

Omyl! Při koupi matrace byste měli zohlednit, na jaký podklad ji položíte. Jen tak využijete její potenciál. Pokud máte lamelový rošt, můžete na něj položit nepružinové matrace. Nedávno jsme tomu věnovali i samostatný článek, ve kterém jsme mluvili o tom, jaké matrace jsou dobré na lamelové rošty. Výbornou kombinaci získáte lamelovým roštem s latexovou nebo pěnovou matrací, a to hlavně nižší, která má problém pružit.

Pokud máte doma pevný rošt (který nepruží), zapomeňte na tenké matrace. Ideální jsou tedy pružinové matrace, buď klasické, nebo taštičkové matrace. Chybu určitě neuděláte, pokud na něj položíte i vyšší pěnové matrace.

Pokud máte doma postel s pevnou deskou, potřebujete matraci, která bude dýchat. Vhodnou volbou jsou všechny taštičkové a pružinové matrace. Jsou plné vzduchu a na pevném roštu lépe odvětrávají. Na pevnou desku můžete položit i pěnovou matraci, ale musíte kontrolovat vlhkost. Vhodnějšími matracemi jsou ty, které obsahují vzduchové kanálky, kokosové vlákno nebo HR pěnu. To bývají nejčastěji sendvičové matrace.

4. Stejná matrace pro oba partnery.

Při výběru matrací do manželské postele si manželé koupí jednu velkou matraci nebo dvě identické, což může být další chyba. Manželé s výrazně odlišnou hmotností, oblíbeností jiné tvrdosti nebo jinou spánkovou polohou by neměli kupovat jednu společnou matraci nebo dvě identické matrace. Výjimku samozřejmě tvoří partnerské matrace, které mají na obou stranách různou tvrdost, a tak si každý z manželů zvolí tu stranu, která mu nejvíc vyhovuje. Další možností je například zakoupení 2 různých matrací rozměru 90 x 200 cm.

chyby matraca

5. Je jim ukradená tvrdost matrace.

Velkou chybou je myslet si, že na tvrdosti matrace nezáleží a že i ta nejtvrdší matrace se používáním časem poddá. Hlavně mladí lidé si v obchodě při výběru matrace vezmou jakoukoliv, kterou jim prodavač nabídne. Vždyť doteď se vždy vyspali i na rozkládacím gauči. Ale matrace se kupuje na několik let dopředu a je třeba ji vybírat i podle tvrdosti.

Jak jsme zmínili už výše, tvrdost matrace vybírejte podle své hmotnosti, polohy spánku a v neposlední řadě i podle věku. Zpravidla čím jsou lidé starší, tím víc preferují měkčí a elastičtější matrace. Mladší lidé naopak o něco tvrdší. Děti zase potřebují pro zdravý růst matraci střední tvrdosti. Každý člověk má jiné nároky na tvrdost matrace, a tak byste neměli spoléhat na doporučení a preference jiných lidí. Dobré řešení nabízejí oboustranné matrace, kde si tvrdost matrace vybíráte podle sebe.

TIP: Mrkněte na přehled měkkých matrací.

6. Nezáleží jim na výšce matrace.

Dalším parametrem, který prý můžete opomenout při výběre matrace je její výška. Výšku matrace byste měli volit podle výšky rámu postele tak, aby matrace nevyčnívala nad rámem, ale samozřejmě nebyla utopená v posteli. Výška matrace má vliv i na to, na jaký podklad ji položíte. Když položíte například nižší pěnovou matraci na pevný rošt, matrace se bude zdát tužší.

Doufáme, že jsme vám tímto článkem pomohli a při koupi matrace nešlápnete vedle. Pokud máte i nadále problém s výběrem vhodné matrace a máte ještě nějaké dotazy, neváhejte nás kontaktovat. Jsme vám k dispozici v naší poradně, kam nám můžete posílat své dotazy. Náš tým odborníků vám s radostí pomůže a při výběru správné matrace vás nasměruje! 

Google+