Jak správně zkombinovat matraci a rošt?

Pokud chcete využít potenciál matrace naplno, musíte ji zabezpečit ideální podmínky pro fungování. V případě matrací je to hlavně správný podklad, který může prodloužit anebo zkrátit životnost matrace - zvýraznit anatomické vlastnosti matrace, nebo je naopak utlumit. Přinášíme Vám přehled jednotlivých druhů podkladů, na které se obvykle matrace ukládají.

Druhy podkladů: pevný nebo pružný?

Matraci můžete uložit na pevný nebo pružný podklad. Jako pevný podklad slouží většinou pevná deska nebo pevný laťový rošt. Novější a modernější způsob uložení matrací je pružný podklad - pružné lamely.

Pružný lamelový rošt

Pružný lamelový roštPokud máte lamelový rošt, tzn. rošt obsahující pružné lamely, doporučuje se uložit na něj hlavně matrace nepružinové. Pružinové matrace pruží dostatečně, proto není potřebné je ukládat na pružný podklad.

Naopak pěna nebo latex dokáže sice výborně kopírovat tělo, ale chybí jim výrazná pružnost pružinových matrací. Hlavně nižší pěnové matrace mají problém pružit (čím vyšší matrace, tím méně cítíte na jakém podkladu je uložená). Proto se výborně doplňují matrace vyrobené z pěny nebo latexu s lamelovými rošty, které zvyšují pružnost lůžka.

Platí pravidlo: Když stejnou pěnovou, resp. latexovou matraci uložíte na pevný podklad, matrace bude mírně tvrdší. Naopak uložením na lamelový rošt, matrace získá pružnost a celkově budete mít z matrace pocit, že je elastičtější a poddajnější.

Velikou výhodou lamelových roštů je prodloužení životnosti matrací - lamely odpruží část váhy, matrace je méně namáhaná a déle vydrží.

Pevný laťový rošt

Pevný laťkový roštTento typ roštů se skládá z pevných desek, buď uložených napevno v rámu, nebo spojených textilními šňůrkami. Tento rošt nepruží, to znamená, že pružení musí kompletně obstarat matrace. Proto jsou méně vhodné hlavně tenčí matrace, kterým pružit pomáhá právě lamelový rošt. Tenčí pěnové matrace uložené na pevném roštu jsou tvrdší jako na lamelovém roštu.

Vhodné řešení pro tento typ roštu jsou proto hlavně pružinové matrace. Levnější alternativou jsou klasické pružinové matrace, komfortnější jsou pak taštičkové matrace.

Tady ale Vaše možnosti nekončí. Některé pěnové matrace, hlavně ty hrubší, mohou být uložené i na pevném podkladě - pokud je pěna dostatečně hrubá na to, aby zabezpečila dostatečné pružení. V praxi potom tyto hrubší matrace můžete uložit na pevný i na lamelový rošt.

Stále platí, že na pevném podkladě budou matrace mírně tvrdší v porovnání s uložením na pružné lamely.

Pokud máte rádi tvrdší lůžko, i nižší pěnovou matraci můžete uložit na pevný rošt - matrace pro vás bude příjemně tužší.

Pevná plná deska

Některé postele nemají žádný rošt - pouze desku. Tady je situace komplikovanější z hygienických důvodů. Technicky platí to samé, co při pevných laťových roštech, ale... zdravý člověk vypotí v průběhu noci v době spánku i několik decilitrů potu - vlhkosti, která přejde zčásti do ložního prádla a potahu, ale z části i do matrace samotné. V létě nebo při nemoci to může být i víc.

Proto potřebují matrace "dýchat", aby stihly přes den vyschnout a aby se v nich vlhkost nedržela. Z tohoto hlediska není deska ideální podklad. Částečným řešením je vyvrtat do desky díry - ventilační otvory zlepší odvětrávání.

Na pevnou desku jsou vhodné všechny pružinové a taštičkové matrace, které jsou plné vzduchu a proto lépe odvětrávají.

Na pevnou desku můžete uložit i pěnové matrace, ale důležité je kontrolovat, aby vlhkost v matraci nezůstávala. Vhodné je vybrat matrace obsahující vzduchové kanálky, kokosové vlákno, masážní povrch, HR pěnu - všechny tyto materiály nejčastěji kombinují sendvičové matrace.

Teda i pěnové matrace je možné uložit na desku, pokud jsou k tomu přizpůsobené - materiálovým nebo technickým řešením zlepšující odvětrání.

Doporučené podklady

Jak jste teď zjistili, je hodně kritérií, které jsou podstatné při kombinování matrací a roštů. Proto je důležité při výběru matrace zohlednit i doporučení, na jaký podklad je matrace vhodná.

V naší nabídce má každá matrace v detailu produktu popsané, na jaké podklady je vhodné ji uložit, aby fungovala k Vaší maximální spokojenosti.

Google+