Měkké matrace - tvrdost rozhoduje při výběru

Latexový matrac - príklad optimálne mäkkého matracaPlánujete nákup nové matrace? I vy si kladete otázku měkká nebo tvrdá matrace? Vybrat si ten správný druh není jednoduchá záležitost. Pokud si vyberete zle, vaše páteř vám nepoděkuje.

Při výběru matrace vždy berte ohled na vaše individuální potřeby a myslete na své zdraví. V době spánku si vaše tělo potřebuje odpočinout a regenerovat.

Správná matrace je ta, která vám poskytne pohodlí, nebude vám ničit zdraví a bude se vám na ní dobře spát i po týdnech od nákupu.

Minule jsme pro vás připravili článek a popsali jsme vám vlastnosti tvrdých matrací. Teď vám nabízíme článek o měkkých matracích.

Příliš měkká matrace může být pohodlná, ale víte co způsobujete vaší páteři?

Do příliš měkké matrace se vaše tělo zaboří. Páteř není ve správné poloze, a tím pádem nemá dostatečnou oporu. Nemůžete se přirozeně otáčet a způsobuje vám to časté buzení. Vaše svaly si v noci neodpočinou a musí neustále pracovat, protože se snaží dostat záda do vhodné polohy.
Pokud ještě i spíte na vysokém polštáři, tak ráno se budete budit s bolestmi krční páteře. Protože svaly se snaží zmírnit rozdíly vysoko položené hlavy a těla zabořeného v matraci.

Níž najdete rozdělení matrací, obsahující měkké části, podle tvrdosti do tří skupin.

Hodně měkké matrace

Mezi hodně měkké matrace řadíme především jednovrstvové “molitanové” matrace. Jsou to jednoduché pěnové matrace - monobloky.

Vaší páteři neposkytnou dostatečnou oporu a tělo se nebude nacházet v anatomicky správné poloze. Po určité době, hlavně při nižší výšce matrace se může stát, že se utlačí. Budete cítit pod ní tvrdý podklad a víc už nebude schopná udržet vaši váhu těla.

Cenově jsou velmi lehce dostupné a je možné koupit je skoro kdekoli. Velmi rychle se opotřebují. Nedoporučujeme je na každodenní spánek, z důvodu nedostatečné opory pro tělo. Takový druh měkkých matrací může někomu vyhovovat, ale z dlouhodobého hlediska je tato matrace po zdravotní stránce nevyhovující. 

Pozor! Někdy i v luxusně vypadající matraci se může skrývat obyčejný kus levné pěny. Ptejte se a zajímejte se o složení matrací - podívejte se na kvalitní levné matrace, které tělu poskytují potřebnou oporu!

Mírně měkčí matrace

Latexové matracematrace z paměťové pěny se řadí mezi měkčí. V porovnání s jednoduchými "molitanovými" matracemi mají propracovanější složení a pěny o hodně vyšší hustotu. Na povrchu jsou měkké, ale vlivem svojí speciální buňkové struktury se dokážou dokonale přizpůsobit vašemu tělu a poskytnout mu potřebný komfort. Má pozitivní vliv na pokožku, krevní oběh a dochází k lepšímu uvolnění svalů.

Měkčí matrace se můžou kombinovat, vznikají tzv. sendvičové matrace, které uprostřed obsahují mírně zpevňující vrstvu. Ta zabezpečuje, že se vaše tělo nebude příliš prohýbat, nebude až příliš vnořené v matraci. Při levných měkkých matracích tato část chybí.

Měkčí matrace nevyvíjejí protitlak na ramena a boky, proto jsou vhodné hlavně pokud ležíte na boku. Této skupině matrací dávají přednost hlavně ženy, starší lidé a osoby s bolestmi kloubů.

Tyto matrace máme v našem e-shopě označené tuhostí 3 ze 7 - měkčí matrace. Někteří výrobci používají označení 2 z 5, nebo H2, případně T2.

Matrac DUO VISCO s paměťovou pěnouStředně tvrdé matrace

Do skupiny středně tvrdých matrací řadíme pěnové, sendvičové a pružinové matrace. Jsou hodně podobné měkčím matracím, jen je při jejich výrobě použitý jiný poměr měkkých a tvrdých vrstev. Většinou obsahují jen o pár centimetrů měkčí vrstvy méně. Na druhé straně součástí matrace je tvrdší vrstva nacházející se uprostřed, která zabezpečuje lepší podporu páteře. Můžou se používat tvrdé materiály jako kokos nebo tvrzená pěna.

Matrace jsou dostatečně tuhé, ale zároveň se velmi dobře přizpůsobí tvaru vašeho těla, díky své vysoké elasticitě. Zároveň se vaše páteř bude nacházet v potřebné poloze.

Tyto matrace máme v našem e-shopu označené tuhostí 4 ze 7 - středně tuhé matrace. Někteří výrobci používají označení 3 z 5, nebo H3, případně T3.

Jednoduchý tip, jak lehce vyzkoušíte svoji matraci, jestli není příliš měkká

Lehněte si rovně na záda. Vsuňte svoji dlaň pod bedra nebo požádejte někoho z vašich blízkých, aby to udělal místo vás. Pokud mezi bedrami a matrací nemáte volné místo, nebo se vám to podaří jen s velkou námahou: máte příliš měkkou matraci.
Projeví se to hlavně v podobě bolesti horní části zad a krku.

Nevíte si rady? Zeptejte se nás. Náš tým odborníků vám s radostí pomůže a usměrní vás při výběru té správné matrace pro vás a vaši rodinu. Kontaktujte nás denně od 9:00 – 16:00 na telefonním čísle +420 605 563 777. Nečekejte už.

Některé měkčí matrace jsme pro Vás vybrali do části související produkty, která je na této stránce ještě níž pod formulářem na odeslání otázky.

Google+