Mluvíte ze snu? Poznejte příčinu a vyspěte se bez zbytečných řečí

Pokud víte o tom, že mluvíte ze snu, pravděpodobně vás na to upozornil už i partner. Lidé, u kterých se tento jev vyskytuje, si totiž neuvědomují, že něco takového dělají. Na první pohled tyto zážitky mohou vypadat docela zábavně. Ve skutečnosti však mohou signalizovat určité problémy a navíc mohou rušit ve spánku i vaši polovičku.

bdící žena

Mluvení ze spaní není vůbec neobvyklé

Mluvení ze spánku je poměrně běžný jev - přibližně 66 % lidí ho ve svém životě zažilo na vlastní kůži alespoň jednou. Tyto statistiky však nelze považovat za směrodatné, protože lidé, kteří mluví ze spánku, si toho nejsou vědomi a tak všechna upozornění pochází buď od partnera, nebo rodičů, pokud ze snu mluví dítě.

Za mluvením během spánku se skrývá možná více, než si uvědomujete. Podívejme se na tuto problematiku blíže a zároveň si proberme, co můžete udělat, pokud se vyskytne u vás nebo u vašeho partnera.

Co se skrývá za mluvením ve spánku

Somnilokvie, tedy mluvení ze snu, je situace, kdy člověk během spánku mluví, aniž by si uvědomoval, že to dělá. Je zajímavé, že děti jsou více náchylnější na tento jev než dospělí a u dospělých se zase vyskytuje častěji u mužů než u žen. Hlavním příznakem mluvení ze snu je samozřejmě slyšitelná řeč během spánku. Tento slovní projev může být jen žvatlání nebo může jít o normální řeč. Mluvení během spánku se může vyskytnout během fáze REM i mimo ni.

žena s polštářem

Případy vyprávění během spánku se dají rozdělit dvěma způsoby: podle závažnosti nebo podle fáze spánku. Mluvení ze snu ve fázi 1 a 2 se vyskytuje v dřívějších fázích spánku a řečový projev je snadněji srozumitelný. Může jít dokonce o zřetelná slova nebo věty. Mluvení ze spaní v 3. nebo 4. fázi se vyskytuje v případě, že je osoba ponořena do hlubokého spánku a její řeč je hůře srozumitelná - dokonce ani nemusí jít o skutečná slova.

Tip: Spánková hygiena - základní pravidla pro zdravý spánek

Rozdělení somnilokvie podle závažnosti

Pokud člověk mluví ze snu méně než 1x za měsíc, mluvíme o mírném případě mluvení ze snu. Středně závažné případy se vyskytují přibližně 1x za týden a závažné případy se vyskytují každou noc. Tato forma se považuje za závažnou i z toho důvodu, že může výrazně narušovat spánek partnera nebo jiných lidí nacházejících se v dané místnosti.

Nejčastější příčiny, proč lidé mluví ze snu  

Mezi nejčastější spouštěče mluvení během spánku patří:

  • stres
  • choroba nebo horečnaté stavy
  • konzumace alkoholu
  • duševní nemoci včetně deprese a úzkosti
  • náměsíčnost
  • užívání některých léků
  • skřípání zuby
  • noční můry
  • poruchy spánku ve fázi REM - živé sny doplněné vokalizaci či násilnými pohyby končetin
  • obstrukční spánkové apnoe (OSA)

Mluvení ze snu je nepříjemné, ale není nebezpečné

Samotné mluvení ze spánku není nebezpečné, avšak může být projevem jiných problémů se spánkem nebo dokonce poruch spánku. Kromě toho se stává, že závažnější případy somnilokvie narušují odpočinek partnera.

Tip: Kdy je náměsíčnost nebezpečná a jak ji řešit?

pár v posteli

Závažnější případy mluvení ze snu mohou mít za následek i nedostatek spánku u postižené osoby, který u chronických případů může vést k ospalosti a s tím souvisejícímu vyššímu riziku nehod a zranění.

Tipy, jak přestat mluvit ze spánku

Na somnilokvii neexistují léky. Pokud však chcete vyřešit a případně odstranit mnohé problémy se spánkem, které se mimo jiné projevují i ​​mluvením ze snu, základem je dodržovat správnou spánkovou hygienu.

  • Dodržujte pravidelný spánkový režim. Každý večer jděte spát ve stejnou dobu a ráno se ve stejnou dobu i probouzejte.
  • Vyhněte se pití alkoholu a konzumaci těžce stravitelného jídla několik hodin před spaním. Podpoříte tím zdravý nástup spánku a zajistíte odpočinek celému organismu.
  • Před spaním praktikujte relaxační techniky, které vám přinesou uvolnění (klidná hudba, uvolňující cviky). Nezapomínejte na ně zejména tehdy, pokud jste v napětí nebo se cítíte vyčerpaní.

Tip: 12denní výzva pro lepší a kvalitnější spánek. Vyzkoušejte ji i vy

Google+