Měli byste spát na pravém nebo levém boku? Přečtěte si, na čem to závisí

Může to znít banálně, ale poloha při spánku může výrazně ovlivnit vaši celkovou pohodu. V závislosti na vašem věku, zdravotním stavu a typu postavy pro vás totiž mohou být některé polohy vhodnější než jiné. Přesvědčte se o tom sami v našem článku.

Poloha při spánku je důležitější, než si myslíte

Obvykle si neuvědomujeme, jak spíme. Avšak způsob, jak při spánku ležíme, výrazně ovlivňuje kvalitu našeho odpočinku a celkové zdraví. Některým se lépe spí na zádech, jiní se během noci převalují z boku na bok. Ne všechny spánkové polohy jsou ovšem ideální, proto je dobré vědět, že polohu, ve které obvykle spíte, můžete jednoduše cíleně změnit.

Nejběžnější spánkovou polohou je spaní na boku (takto spí přibližně 60 % dospělých). Jedná se o polohu, která se jeví jako nejvýhodnější při nespavosti či z hlediska trávení a pálení žáhy. Je však třeba říci, že obě strany, pravá i levá, mají své výhody i nevýhody.

Tip: 7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit

Proč se vyplatí spát na boku

  • Zmírnění bolesti zad – zatímco spaní na břiše může zvýšit tlak na páteř, spaní na boku pomáhá udržet páteř rovnou a snížit tlak v krční a bederní části páteře.
  • Zmírnění chrápání – při spaní na zádech může dojít k poklesu měkkého patra a jazyka dozadu a zakrytí dýchacích cest. Tento jev je častý zejména u lidí se spánkovou apnoe. Na rozdíl od této spánkové polohy může spaní na boku pomoci zabránit tomu, aby vám jazyk zablokoval dýchací cesty.
  • Lepší trávení – spánek na levém boku může zmírnit zažívací problémy, jako je pálení žáhy, nadýmání a zácpa.

Kdy spánek na boku není vhodný

Spánek na boku může vašemu tělu prospět, ale není vhodný pro každého. Ukazuje se, že i tato poloha může mít své nevýhody, zejména pokud spíte na nesprávné matraci:

  • Bolest ramen a bolest beder – pokud máte příliš tvrdou matraci, spaní na boku může zvýšit tlak na ramena, boky a kolena. Pokud je matrace příliš měkká, můžete se do ní příliš zabořit a narušit tak přirozené zakřivení páteře.
  • Tlak na obličej – u lidí, kteří trpí zeleným zákalem nebo ucpáním dutin, může spánek na boku zvýšit tlak v oblasti očí.

Kdo by měl spát na levém boku a proč

Spánková poloha na levém boku je vhodná především pro těhotné ženy, lidi trpící trávicími obtížemi a gastroezofageálním refluxem, jedince s vysokým krevním tlakem či pro ty, kteří během spánku chrápou.

Při spánku na levém boku u těhotných žen srdce efektivněji pumpuje krev a zároveň se zmírňuje tlak na játra. Podobně i u lidí s trávicími potížemi a refluxem se v poloze na levém boku zmírňují nepříjemné příznaky, které tyto poruchy provázejí. Poloha na zádech totiž neumožňuje efektivní odchod plynů z těla, zatímco poloha na levém boku usnadňuje díky gravitaci přesun odpadních látek z tenkého do tlustého střeva.

Když spíte na zádech, nosní průchody mají tendenci uzavírat se, což se může projevit chrápáním. Spaní na levém boku pomáhá přirozeně uvolnit dýchací cesty usnadňuje dýchání. Je to také doporučená poloha pro spánek u lidí se spánkovou apnoe. Spaní na levém boku je také nejlepší spánkovou polohou při hypertenzi, protože snižuje krevní tlak na cévy, které vracejí krev do srdce.

Spánek na pravém boku se doporučuje kardiakům

Podle studie z roku 2003 je zřejmé, že spánek na pravé straně může pomoci lidem se srdečními onemocněními pociťovat menší tlak na srdce. Výsledky také naznačují, že spánek na pravém boku pomáhá stabilizovat krevní tlak a srdeční frekvenci. Určitě bychom však měli dodat také to, že spánek na levém boku neprokázal žádné známky toho, že by lidem se srdečními potížemi škodil.

Jak si natrénovat spánek na pravém nebo levém boku

Změna polohy při spánku může být náročná – tělo se instinktivně chce vrátit k tomu, jak bylo zvyklé spát dříve. Navíc většina lidí nespí celou noc ve stejné poloze, takže byste rozhodně měli počítat se změnami polohy. Bez ohledu na to tyto užitečné tipy rozhodně stojí za vyzkoušení.

1. Vyberte si správný polštář

Lidé, kteří spí na boku, potřebují vyšší a tvrdší polštář, ideálně anatomický, který udržuje krk v jedné linii se zbytkem páteře. To pomáhá předcházet bolavému nebo ztuhlému krku.

2. Vsaďte na vhodnou matraci

Pokud jde o matraci, lidé, kteří spí na boku, zejména ti s nižší váhou potřebují měkčí matrace, které je uchrání před otlačením na kolenou, bocích a ramenou. Příliš tvrdá matrace totiž může způsobovat bolesti ramen a kyčlí. Pokud nemáte vhodnou matraci a nechcete si kupovat zcela novou, můžete si zvolit vrchní matraci a umístit ji na svoji původní.

3. Používejte zábranu, která vám znemožní převrátit se

Když spíte, nepřemýšlíte o tom, že zůstanete v určité poloze, ale převalujete se tak, abyste se cítili pohodlně. Abyste se nepřevrátili na břicho nebo na záda, můžete použít doplňkové polštáře, které vám pomohou zůstat na místě. Můžete je umístit pod paže, obejmout je, dát si je mezi kolena nebo si jimi vytvořit bariéru kolem sebe - podle toho, co je pro vás nejpohodlnější.

Tip: Vyzkoušejte rozdíl mezi bílým, hnědým a růžovým šumem a vyspěte se dosyta

Google+