Které mikroorganismy můžeme nalézt v posteli a jaké problémy způsobují?

I zdánlivě čisté ložní prádlo může skrývat nepříjemná překvapení v podobě bakterií, plísní a roztočů. Ty jsou často příčinou různých alergií, kožních onemocnění a dýchacích potíží. Zjistěte, jaké bakterie na vás číhají v ložnici, a vyzkoušejte tipy, jak se s nimi vypořádat.

muž si ustele

Věděli jste, že v posteli strávíme až třetinu svého života? Čisté ložní prádlo by proto mělo být samozřejmostí. Jen si vzpomeňte na sliny, pot nebo chlupy, které zůstávají v posteli. Proto je důležité prát ložní prádlo každý týden nebo alespoň každý druhý týden.

Tip: Spánková hygiena - základní pravidla pro zdravý spánek

Mikroskopičtí roztoči

Každý den se z kůže vyloučí přibližně 500 milionů odumřelých kožních buněk. Mnoho z nich se vyloučí v době, kterou trávíme v posteli. Tyto odumřelé kožní buňky se hromadí na ložním prádle, kde slouží jako potrava pro drobné roztoče. Tito roztoči a jejich výměšky jsou pak původci různých alergií, astmatu, případně vyvolávají svědivý ekzém. Pokud tedy trpíte alergií na roztoče, doporučujeme prát ložní prádlo každý týden v horké vodě.

Kde všude se skrývají ložní bakterie?

  • Čelo postele

Pravděpodobně nejpestřejší složení mikrobů se nachází v čele postele. Patří mezi ně různé druhy hub, kolonie plísní a bakterie, například Pseudomonas aeruginosa spp, bakterie, která může způsobit infekce vedoucí k hlubokým vyrážkám a abscesům, zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem.

To je způsobeno tím, že při běžném čištění je často zanedbáváno čelo lůžka. Proto až budete příště prát ložní prádlo, nezapomeňte vyčistit také čelo postele, abyste zničili všechny skryté bakterie.

  • Ložní povlečení

V ložním prádle se často vyskytují bakterie, jako je zlatý stafylokok - Staphylococcus aureus spp. Tato bakterie je známá tím, že se vyskytuje v ložním prádle a může způsobovat kožní infekce. V případě, že máte na kůži nějaké poranění, je na místě být opatrný. Tento typ bakterie je totiž často rezistentní vůči antibiotikům, což velmi ztěžuje léčbu.

žena na posteli

Na ložním prádle se často nacházejí i bakterie Staphylococcus epidermidis spp., které mohou způsobovat akné. Další z možných je Escherichia coli (E. coli), která nejspíše pochází ze zbytků stolice nebo moči, případně také Pseudomonas aeruginosa, která může mít za následek celou řadu infekcí.

  • Matrace

Přestože je matrace nejčistší částí postele s nejnižším výskytem mikrobů, jejím největším problémem bývají plísně a houby. Úroveň mikrobů zjištěných na matracích byla přitom nižší než v jiných částech ložnice. To je pravděpodobně způsobeno chrániči matrací a prostěradly, které působí jako ochranná bariéra matrací.

vírusy v posteli

Výskyt plísní souvisí se zvýšenou vlhkostí v ložnici, protože plísním se daří v teplém, vlhkém a tmavém prostředí. Nebezpečí plísní spočívá v tom, že mohou způsobit řadu problémů včetně svědivých kožních vyrážek, astmatu a dýchacích potíží.

Abyste předešli vzniku plísní, doporučujeme větrat ložnici a pravidelně otáčet a větrat matraci na čerstvém vzduchu, protože plísně nesnášejí světlo. Zároveň byste měli spát v pyžamu, abyste se vyhnuli pocení přímo na posteli. Pot může způsobit navlhnutí prostěradla a ložního prádla, což také přispívá k růstu plísní. Doporučujeme také používat chránič matrace, který pomůže zabránit vzniku skvrn.

Kdy je čas na novou matraci?

Existuje několik indicií, které vám spolehlivě napoví, že potřebujete novou matraci. Jedním z nich je, pokud na matraci objevíte promáčkliny nebo různé nerovnosti. Dalším je nepříjemný zatuchlý zápach, který může z nevětrané matrace časem vycházet, nebo skutečnost, že po probuzení bojujete s alergiemi. Spolehlivým ukazatelem je také probuzení s bolestí, zejména zad. Je to signál, že vaše současná matrace vám již neposkytuje potřebnou oporu. Kromě toho doporučujeme měnit matraci každých 7 až 10 let.

Náš tip: Psoriatici a spánek – vyspěte se lépe i přes psoriázu

Google+