Psoriatici a spánek - vyspěte se lépe i navzdory psoriáze

Psoriáza představuje mimořádně nepříjemné onemocnění, které kromě problémů s kůží a klouby zhoršuje také kvalitu spánku. Kromě toho se psoriatické onemocnění spojuje se dvěma běžnými spánkovými poruchami: spánkovou apnoe a syndromem neklidných nohou.

lupénková kůže

Jak psoriáza ovlivňuje spánek

Co se týče psoriázy, jedná se o autoimunitní onemocnění, které zahrnuje dva specifické zánětlivé stavy: psoriatickou artritidu (PsA) a psoriázu. Lidé s psoriatickým onemocněním vykazují hyperaktivní imunitní systém, který vyvolává zánět postihující kůži a u 10-30 % pacientů i klouby. Zjistilo se také, že poruchy spánku u lidí s PsA a psoriázou souvisí se špatnou kvalitou života a silnou únavou.

Přestože psoriatické onemocnění nemusí být přímou příčinou problémů se spánkem, mohou za nimi stát jeho hlavní příznaky. Jedná se o typické symptomy psoriázy, včetně suché, svědivé kůže a bolesti kloubů. Poruchy spánku jsou navíc běžné u lidí trpících PsA a psoriázou, proto se považují za komorbidity (koexistující) onemocnění psoriázy. Vědci však nevědí, zda je psoriatické onemocnění přímou nebo přispívající příčinou nějaké konkrétní poruchy spánku nebo zda poruchy spánku přispívají k progresi psoriatického onemocnění.

TIP: Nemůžete usnout? Naučte se, jak bojovat proti stresu

Psoriáza a spánková apnoe

žena s maskou

S psoriatickým onemocněním se pojí i spánková apnoe. Jde o stav, při kterém člověk během spánku opakovaně přestává dýchat. Kromě potíží s dýcháním způsobuje spánková apnoe několik nepříjemných projevů, jako je:

  • hlasité chrápání
  • bolavé nebo suché hrdlo po probuzení
  • probouzení se s pocitem dušení nebo lapání po dechu
  • ospalost a nedostatek energie během dne
  • ranní bolesti hlavy
  • neklidný spánek
  • zapomínání
  • změny nálady
  • snížený sexuální zájem
  • opakované probouzení a nespavost

Psoriatici trpí také syndromem neklidných nohou

Dosavadní výzkumy naznačují, že někteří lidé s psoriázou mohou trpět i syndromem neklidných nohou. Je to známá porucha spánku a také nervového systému, která vyvolává nutkání pohybovat nohama. Projevuje se tím, že lidé mají nepříjemné pocity svědění nebo píchání v nohou (někdy i v rukou nebo jiných částech těla) a pociťují nutkání pohybovat se, aby tyto pocity zmírnily. Příznaky se také zhoršují, když je člověk v klidu, například když sedí nebo leží. U mnohých způsobují tyto příznaky poruchy spánku, které jsou natolik výrazné, že zhoršují kvalitu života.

Kvalitu spánku u psoriatiků zhoršuje i zánět

Za hlavního viníka poruch spánku při psoriáze se považuje zánět. Vzniká tak, že imunitní systém reaguje nepřiměřeně, čímž způsobuje zánět poškozující tkáně, tím jsou psoriáza a PsA známé.

žena nespí

Naštěstí léky používané k léčbě psoriázy mají pozitivní vliv také na kvalitu spánku. Několik studií zkoumajících biologickou léčbu prokázalo významné zlepšení kvality spánku u lidí, kterým se v důsledku této léčby zlepšily příznaky psoriatického onemocnění. Kromě zánětu se předpokládá, že při poruchách spánku u psoriatiků hraje významnou roli také stres. Kombinace stresu a špatného spánku může příznaky psoriatického onemocnění výrazně zhoršit.

Tipy na lepší spánek pro psoriatiky

Pokud trpíte psoriázou a chcete dosáhnout kvalitnějšího spánku, bude potřeba upravit celkový životní styl a režim spánku:

  • Vyzkoušejte terapii teplem a chladem na klouby - takto můžete svým kloubům přinést úlevu před spaním. Můžete například vyzkoušet teplou sprchu, používání ledového obkladu nebo spaní s vyhřívající dekou. Vyhněte se však dlouhým horkým sprchám a koupelím, protože horká voda může psoriázu na pokožce zhoršit. Po skončení koupání jemně otřete suchou pokožku ručníkem.
  • Zvlhčujte pokožku - tento úkon by se měl stát vaší běžnou rutinou. Těsně před spaním naneste na pokožku pleťové mléko na suchou pleť, abyste zmírnili svědění, které vám může bránit v klidném spánku. Vhodnou alternativou je také kokosový olej nebo olej z aloe vera.
  • Dodržujte pravidelný spánkový režim - dodržování konzistentního spánkového režimu pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus, který vám pomáhá v noci usnout a udržet si spánek po celou noc. Pokud budete chodit spát každý večer ve stejnou dobu, stabilizujete cirkadiánní rytmus svého těla a usínání bude pro vás jednodušší.
  • Omezte množství kofeinu - vyhněte se kávě, čaji, limonádě a jiným kofeinovým nápojům před spaním.
  • Zkraťte čas strávený sledováním TV a kontrolováním mobilu - čím dříve se odpoutáte od elektronických zařízení, tím dříve můžete usnout. Proto byste měli elektronická zařízení vypínat alespoň 30 minut před spaním.
  • Vyzkoušejte relaxační cvičení - stres zhoršuje PSA a psoriázu a také vám nedá spát. K tomu jsou nejlepší uvolňující cvičení, abyste si před spaním zklidnili tělo i mysl. Můžete začít tím, že prostě zavřete oči, soustředíte se na nádech a výdech a vnímáte ticho kolem sebe.

TIP: Dobrý a zdravý spánek: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Google+