4 tipy, jak si vybrat správnou pěnovou matraci

Pěnové matrace jsou rychle se rozvíjející alternativou k pružinovým matracím, protože se přizpůsobují křivkám těla, čímž mu poskytují vynikající komfort a oporu. Vědět, co hledáte, je při výběru ideální matrace, která nejvíce vyhovuje vašim potřebám, klíčové. Než si však některou z nich odnesete domů, měli byste vědět několik důležitých věcí. Které to jsou, vám prozradíme v tomto článku.

jak vybrat pěnovou matraci

Typy a vlastnosti jednotlivých pěn

  • PUR pěna

V současné době se nejčastěji setkáte s matracemi z tzv. PUR (polyuretanové) pěny. Jsou to zdaleka nejpoužívanější materiály. Používají se například i ve stavebnictví a mezi jejich největší výhody patří pevnost, vysoká elasticita, výborná prodyšnost a lehké tvarování.

  • HR neboli studená pěna 

Matrace z HR neboli studené pěny mají velmi dobrou pružnost, která napomáhá správné regeneraci zad. HR pěnu tvoří buňky se silnou stěnou, pěna dokáže vyrovnat teplotní rozdíly, a navíc je velmi vzdušná, což je pro zdravý spánek důležité. Určitě oceníte i dlouhou životnost tohoto materiálu a stálé ortopedické vlastnosti. Abyste mohli všechny tyto vlastnosti ocenit, rozhodně se vyhněte pevným roštům.

  • Lazy foam neboli líná pěna

Lazy foam, jinak také líná pěna, se dokáže dokonale přizpůsobit nejen křivkám těla (což ocení zejména těhotné ženy a lidé s vyšší hmotností), ale také jeho tělesné teplotě. Podporuje tím správný oběh krve a zmírňuje napětí. V případě potíží s křížovou nebo bederní páteří či s obratli jsou tedy ideální právě matrace z líné pěny. Doporučujeme je i jako matrace pro starší lidi a lidi s poruchami spánku. Aby lazy foam matrace zajistily rovnoměrnou oporu celému tělu, kombinují se obvykle s jinou, tvrdší pěnou.

TIP: Vyberte vhodnou matraci pro seniory.

1. Jaká je hustota pěny, z které je daná matrace vyrobená?

Představa o tom, že hustota určuje u pěny pocit tvrdosti nebo měkkosti, není úplně správná. Hustota pěny u pěnové matrace totiž ve skutečnosti souvisí s trvanlivostí, jakou se pěny vyznačují. Hustota pěny určuje například kvalitu matrace z PUR pěny. Stupeň hustoty, tedy kvalitu této pěny, zjistíte ze čtyřmístného čísla, které označuje pěnu. Jsou to vlastně první dvě čísla, která udávají hustotu v kg/m3. Například označení HR4037 udává, že tato pěna má hustotu 40 kg/m3.

Všeobecně potom platí, že nejlepší je vybírat si z matrací s co nejvyšší hustotou pěny. Ideální typ tedy představuje pěna s hustotou 55 kg/m3 a s menším odporem proti stlačení. Taková pěna je velmi pohodlná a zůstává tvarově stálá dlouhá léta.

pěnová matrace

Hustota různých typů pěn

Kromě toho existuje ještě paměťová pěna, resp. líná pěna, která začíná s hustotou na hodnotě 50 kg/m3, ale může mít až asi 70 kg/m3. Zajímavé je, že i při 50 kg/m3 může být ještě měkčí než PUR pěna nebo HR pěna. Jde totiž o to, že tato pěna reaguje nejen na tlak, ale i na teplotu, a pokud si na ni člověk lehne, absorbuje teplo a postupně měkne a přizpůsobuje se křivkám těla, což člověk vnímá jako změkčení. To znamená, že i pěna s nejvyšší hustotou může být nejměkčí. Záleží totiž na tom, o jakém typu pěny je řeč.

Tuhost zároveň určuje i druhý parametr, kterým je stupeň odporu pěny. Abychom to zjednodušili – pěna s hustotou 40 kg/m3 se dá vyrobit se zvýšeným odporem, aby byla tvrdší. Pokud naopak toužíme po měkčí pěně, můžeme si vybrat pěnu se stejnou hustotou, ale s nižším odporem.

2. Trpíte bolestmi zad či kloubů nebo jinými potížemi?

Z ortopedického a zdravotního hlediska je třeba si při výběru dávat pozor i na to, zda člověk netrpí bolestmi zad nebo kloubů a v jaké poloze je zvyklý spát. Pokud má totiž někdo nález na páteři, měl by používat jiný druh ortopedické matrace než v případě nálezu na kloubech.

Z ortopedického hlediska a pro lidi po implantaci kloubů je vhodné, aby byla matrace měkčí. Je to z toho důvodu, že pokud pacient leží na boku nebo na kraji, zabrání se tak nepřiměřenému tlaku. Pro ty, kdo jsou po operacích z jiného důvodu nebo jsou zvyklí ležet na zádech, jsou zas vhodnější tvrdší matrace.

TIP: Vyberte správnou matraci pro ležící pacienty.

3. Jste malí nebo vybíráte matraci pro dítě?

pěnová matrace pro děti

Pokud sháníte matraci pro děti, je vhodná tvrdá nebo středně tvrdá podložka, aby děti měly během spánku oporu pro páteř a vyvíjející se organizmus. Ani to však nelze brát jako neměnné pravidlo. Pokud je totiž dítě obézní a zvyklé spát na boku, je třeba pro něj vybrat měkčí matraci, aby nedocházelo během spánku k útlaku. Kromě toho se poloha na boku doporučuje i při problémech s krční páteří. Rozhodně není v tomto případě vhodné spát na břiše.

Zrovna tak se nenechte splést zónovými matracemi. Některé pěnové matrace mohou mít tři, pět nebo sedm různých zón, které charakterizuje různá pevnost s ohledem na zatížení matrace celým tělem. Přestože se zónování všeobecně považuje za výhodu, nedoporučuje se kupovat matrace s touto úpravou malým dětem, respektive malým lidem. V jejich případě by se mohlo stát, že by zóny mohly podpírat nesprávné části těla.

TIP: Přečtěte si, jak vybrat dětskou postel

4. Jaký má matrace potah?

Při výběru si nezapomeňte všimnout toho, jaký má matrace potah. Není totiž vůbec jedno, jaký bude, protože nesprávný potah může snížit kvalitu matrace a zkrátit její životnost. Nejvhodnější potahy na pěnové matrace jsou ty, které je chrání, ale zároveň jim dovolují dýchat. Dále by měly být antibakteriální a snímatelné, aby je šlo svléknout a vyprat. Tím se výrazně prodlouží hygienická životnost matrace.

Google+