Jak vybrat postel do dětského pokoje

Děti rostou jako z vody, a tak se není co divit, že než se nadějete, je jim dětská postýlka malá. Kdy je příhodný čas vyměnit dětskou postýlku za velkou postel, necháme na vás. Někdy je tím správným impulzem chvíle, kdy dítě přestane používat plenky. Nebo u živějších dětí doba, kdy začínají samy vylézat z postýlky a hrozí nebezpečí pádu. Ať už je důvod výměny postýlky jakýkoliv, v dnešním článku vám poradíme, jak vybrat postel do dětského pokoje tak, abyste byly spokojeni nejen vy, ale hlavně vaše dítě.

detská posteľ

Klasické dětské postele nebo „zmenšenina“?

Při výběru dětské postele je důležitým parametrem velikost. Rozhodnout se můžete mezi klasickou postelí s rozměry dospělé postele nebo její zmenšeninou. Délka postele závisí na výšce dítěte. Optimálně by měla být postel aspoň o 30 cm delší a optimální šířka je 90 cm.

Postele pro malé kluky jsou většinou ve tvaru lodě, auta nebo formule. Postele pro holčičky jsou zase ve tvaru domečků pro barbie. Jejich životnost je jen pár let, než děti vyrostou ze světa pohádek a postele jim začnou být malé. V případě, že se rozhodnete pro menší dětskou postel, musíte počítat s tím, že za několik let vás bude čekat koupě větší postele. Klasický rozměr postele vydrží většinou do dospělosti dítěte, proto byste měli při jejím výběru věnovat pozornost kvalitě materiálu, z něhož je vyrobená.

Dětské postele jsou vyrobené z různých materiálů

  • masiv
  • dřevotříska a lamino
  • kov
  • čalouněné dětské postele

Dětské postele z masivu jsou trvanlivé a 100% nezávadné. Dřevo je příjemný materiál s dlouhou životností, ale je náchylný na poškrábání. Postele z masivu mají jeden zápor, a tím je vyšší cena. Velkou výhodou je, že do masivních postelí si můžete vybrat matraci dle vlastního výběru.

Dětské postele z dřevotřísky a lamina mají vysokou tvrdost, ale jejich životnost je kratší. Patří mezi nejlevnější materiály a snadno se udržují. Obsahují sice lepidla, nemusíte se však bát, jejích zdravotní nezávadnost zajišťují normy.

Dětské kované postele mají ze všech posteli nejdelší životnost a jsou nejodolnější vůči poškození. Jsou vhodné pro alergiky. Jejich cena je ze všech postelí nejvyšší. Design kovaných dětských postelí není vhodný pro maličké dětí, ale spíše pro studenty.

Čalouněné dětské postele patří mezi cenově nejdostupnější variantu. Rozhodně se ale nehodí pro alergiky. Velmi těžko se udržují a jejich životnost je kratší. Nevýhodou je, že se v nich nedá vyměnit matrace. Jejich plusem je velký výběr motivů a barev.

Dětské postele s přistýlkou

Praktickou volbou jsou dětské postele s výsuvnou přistýlkou. Jde o rozkládací jednolůžkovou postel, která v sobě ukrývá další matraci. Je to výborná pomůcka při uspávání malého dítěte nebo pokud dítě potřebuje, abyste v noci zůstali u něho. Může sloužit také jako pojistka před možným pádem dítěte z postele. Oceníte ji v případě návštěvy nebo pokud se do dětského pokoje nevejde další postel pro druhého sourozence. Přes den se jednoduše zasune spodní lůžko pod postel a děti mají více prostoru. Manipulace je jednoduchá a zvládnou ji i malé dětí.

posteľ pre deti

Patrové dětské postele

Patrové postele jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají nedostatek prostoru v dětském pokoji. Na palandě můžou spát větší děti, které zvládnou zdolat schody nebo žebřík. Před nákupem takové postele zvažte i výšku pokoje, aby byl prostor nad postelí dostatečně velký a dítě si mohlo bezpečně sednout a nerozbilo si přitom hlavu. Samozřejmostí jsou zábrany pro bezpečnost dětí, aby během spánku nespadly z postele. Zábrana na postel může být i na jednoduché posteli, především pokud máte malé dítě, které jste právě přesunuli z postýlky do klasické postele.

Patrová dětská postel může být určena i pro jedno dítě. Hodí se do menších pokojů, protože místo pod ní slouží jako dětský koutek. Mohou se pod ní nacházet skříňky, pracovní stůl nebo gauč.

Dětské postele s úložnými prostory

Dětské postele s úložnými prostory jsou praktickým řešením nejen pro malé děti, ale i pro větší. Otvírání úložných prostor může mít podobu zásuvek nebo výklopné matrace. Dětské postele se zásuvkami se dají jednoduše vysunout. Manipulaci s nimi zvládnou i menší děti. V případě, kdy si děti zvládnou samy uložit peřinu do úložného prostoru a ustelou si postel, usnadníte práci i sobě.

Dětské postele s výklopnou matrací jsou určeny hlavně pro starší děti, kterým nečiní problém zvedání lůžka, na což potřebují dost síly. Dětské postele s úložnými prostory jsou výbornou volbou pro uložení dětských peřin, dek nebo hraček.

TIP: Přečtěte si, jak naučit děti ustlat si postel

Atypické dětské postele

Pokud máte vlastní představy o tom, jak by měla vypadat dětská postel, můžete si ji dát vyrobit na míru. Postel atypických rozměrů je vhodná i v případech, kdy vás omezují rozměry dětského pokoje a klasická postel se do něj nevejde. Nemusíte se přitom bát, že neseženete vhodnou matraci. Výrobci myslí i na to a nabízejí matrace na míru, kdy vám na základě rozměrů vyrobí jakoukoliv matraci dle vašeho výběru.

Matrace do dětských postelí

S kvalitou postele jde ruku v ruce i kvalitní matrace. Ty časy, kdy výrobci nabízeli levné molitanové matrace, na kterých se už po několika letech vytvářela proleželá místa, jsou už dávno pryč. Výběr matrací pro starší děti není tak omezený jako výběr matrace pro miminko. Větší děti potřebují spíš středně tvrdé matrace, které podporují přirozený růst páteře. Ideální jsou matrace z kvalitních pěn, ty vyhovují nejen z hlediska tuhosti, ale i z hygienického hlediska. Důležitou součástí dětské matrace je vhodný potah, který by měl být snímatelný a měl by se dát prát minimálně na 60 °C.

Nejčastější rozměry dětských matrací

Mezi nejčastější rozměry matrací pro děti patří dětská matrace 120x60, matrace 140x70, matrace 160x70 či matrace 160x80. Používají se ale i standardní rozměry jako pro dospělé.

TIP: Naučte své dítě spát samo.

Google+