Matrace pro seniory – vybíráme společně

Je spousta důvodů, proč se někdy špatně vyspíte a budíte se unavení. Jedním z nich je výběr nevhodné matrace. Nákup správné matrace je prvním krokem nejen k tomu, abyste se každé ráno probouzeli odpočatí, ale je to důležitá investice také do zdraví. Platí to dvojnásobně také v případě, že už máte něco odžité a s narůstajícím věkem se objevuje únava nebo nedejbože zdravotní komplikace.

Spánek na špatně vybrané matraci může přivodit různé zdravotní komplikace, a proto je jeho výběru potřeba věnovat dostatek pozornosti. Při výběru matrace neplatí, že nejdražší matrace je zároveň ta nejvhodnější. V dnešním článku společně vybereme vhodné matrace pro seniory a ukážeme tipy, na co se při výběru zaměřit.

matrace pre seniorov

Měkké nebo tvrdé matrace pro seniory

Pro každého člověka je vhodná jiná matrace, což platí i u starších lidí. Při výběru matrace byste se měli řídit podle své hmotnosti. Pokud vážíte hodně a upřednostňujete měkkou matraci, bude se vám taková matrace jevit ještě měkčí, proto volte raději středně tvrdou matraci. Naopak s nízkou hmotnosti se i středně tvrdá matrace může zdát jako tvrdá.

Měkké matrace určené pro seniory netlačí a snadněji se přizpůsobují tělu. Umožňují pohybovému aparátu pohodlněji odpočívat. Pokud jste zvyklí ležet na boku, měkká matrace zabrání přílišnému tlaku na tělo. Starším lidem, kteří jsou zas zvyklí ležet na zádech, doporučujeme středně tvrdé matrace.

Příliš tvrdé matrace nejsou pro seniory ideální volbou. Vytvářejí protitlak na exponovaných místech. Je třeba si uvědomit, že pohybový aparát už není v pořádku a lidé ve vyšším věku jsou o hodně citlivější. Pokud trpíte nespavostí nebo bolestmi kloubů či svalů, nezajistí vám tvrdá matrace požadovaný komfort při spánku. Na tvrdé matraci často dochází k nedokrvení končetin nebo mravenčení rukou. Pokud preferujete tvrdší matraci, popřemýšlejte o matraci ze studené HR pěny nebo z líné pěny, které jsou vhodné i při vyšší tuhosti.

V současnosti se vyrábějí i oboustranné matrace, kde si můžete vybrat takovou stranu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Jedna strana bývá měkčí a druhá tužší. I když rozdíl v tuhostí může být malý, z hlediska dlouhodobého užívání matrace se rozhodně projeví.

Líná pěna i latex

Matrace pro seniory se vyrábějí z různých materiálů. Měly by být dostatečně prodyšné. Senioři mívají různé zdravotní problémy, a tak tráví v posteli hodně času, někdy i celé dny. Je proto potřeba vybrat matraci, která rozloží váhu těla a sníží protitlak na lidské tělo. Vhodné jsou matrace pro seniory vyrobené z líné pěny, latexu nebo antidekubitní matrace ze studené HR pěny.

1. Pěnová antidekubitní matrace ANTIDEKUBIT HR

antidekubit HR matrac

Pro seniory, kteří jsou připoutání na lůžko, je vhodnou volbou pěnová antidekubitní matrace. Vyznačuje se výbornými ortopedickými vlastnostmi. Díky speciálnímu tvaru kostek umožňuje dokonalé kopírování těla, poskytuje oporu svalům i páteři a omezuje vznik proleženin. Studená HR pěna s otevřenou buňkovou strukturou zajišťuje výborné odvětrávání zbylé vlhkosti z jádra a dobrou tepelnou pohodu lůžka.

Její tuhost je 4, tedy středně tuhá matrace, na stupnici 1 až 7, kde 7 jsou extra tvrdé matrace.

2. Matrace AUSTIN s paměťovou pěnou a kokosem

matrac Austin

Zdravotní matrace AUSTIN doporučujeme všem seniorům, kteří si chtějí optimální tuhost zvolit sami, nebo je výbornou volbou pro páry s větším váhovým rozdílem či odlišnými preferencemi tuhosti.

Matrace má na jedné straně 4 cm silnou vrstvu viscoelastické líné pěny s paměťovým efektem, díky čemuž má tuhost 4, tedy středně tuhá matrace, na stupnici 1 až 7, kde 7 jsou extra tvrdé matrace. Optimálně se přizpůsobí křivkám vašeho těla a uvolní svaly a klouby.

Na druhé straně má díky zpevňující vrstvě z kokosového vlákna tuhost 5 (tvrdší matrace). Zvyšuje nosnost, odolnost i přirozenou tuhost a má výborné ortopedické vlastnosti. Nezanedbatelná je i jeho výška 22 cm, díky které se z postele podstatně snadněji vstává, a proto patří mezi seniory k oblíbeným matracím.

3. Matrace MARION z líné pěny a kokosu

matrac Marion

Matrace MARION využívá nejnovější poznatky moderních technologií. Vrchní část je složená ze dvou typů termoaktivní pěny, díky které je měkčí s tuhostí 3 (měkčí matrace). Druhá strana je z kvalitní HR pěny a je tvrdší s tuhostí 5 (tvrdší matrace).

Optimální tuhost dodává deska z kokosových vláken vložená do středové části. Tato matrace je ideální pro ty, kdo nejčastěji spí v poloze na boku. V oblasti ramen a kolen je měkčí zóna, a tak se rameno a kolena lépe zaboří do matrace a ta na ně poté nevytváří protitlak.

4. Luxusní latexová matrace LATEX 7 EXCLUSIVE

latexový matrac

Latexová matrace je ideální volbou pro ty, kdo mají rádi měkčí matrace, a pro seniory s bolestmi zad nebo jako prevence jejich vzniku. Díky zónování se lépe přizpůsobí, a to zejména při ležení na boku. Její povrch je rozdělen do 7 anatomických zón, které velmi detailně kopírují každou partii těla. Je omezen protitlak na rameno a kolena.

Díky otevřené buňkové struktuře, vysoké hustotě pěny a vysokému podílu přírodního kaučuku zajistí dokonalé kopírování nerovností těla a výborný odvod vlhkosti.

Její tuhost je 3, tedy měkčí matrace, na stupnici 1 až 7, kde 7 jsou extra tvrdé matrace.

Všechny matrace vhodné pro seniory z naší nabídky si můžete prohlédnout k kategorii e-shopu: Matrace pro seniory

Google+