Jak vybrat matraci pro dítě?

Výběr matrace se v mnoha případech bere na lehkou váhu. Velký důraz klademe na design a materiál postýlky, doplňků a dalšího nábytku. Podstatnou však vždy zůstane matrace, která dokáže ovlivnit zdraví miminka již od příchodu z nemocnice. Správným rozhodnutím můžete předejít ortopedickým obtížím

Při výběru dětské matrace je třeba zohlednit věk dítěte. Novorozenci mají jiné nároky než dospívající děti. Pro ně jsou vhodnější tvrdší matrace, které nedeformují páteř. Je důležité si uvědomit, že dětské matrace mají zcela jiné složení než matrace pro dospělé:

  1.  Velikost

  2.  Tvrdost

  3.  Materiál

  4.  Hygiena

  5.  Bezpečnost

1. Rozměry matrace

Rozměry matrace by měly odpovídat rozměrům postýlky a postele. U dětských postýlek jsou základní rozměry 120 x 60 a 140 x 70 cm. Příliš velká matrace by mohla způsobit zvlnění a tím postupnou deformaci těla dítěte. Malá matrace by mohla být nebezpečná, protože dítě by si mohlo do mezer zaklínit nožičku nebo ručičku. Jak by tedy měla vypadat správná velikost? Pokud mezi matraci a bočnici vložíte dva prsty, je třeba matraci vyměnit za větší.

Ideální výška matrace je od 6-12 cm. Vyšší matrace jsou pro dítě zbytečné a mohou narušit funkci monitorů dechu. Vnitřní rozměr postýlky by se měl shodovat s rozměrem matrace a vytvořit tak pro dítě maximální komfort.

2. Tvrdost matrace

Mezi nejdůležitější aspekty při výběru dětské matrace patří její tvrdost. Středně tvrdé matrace jsou vhodné pro batolata. Pevná matrace se postará o správný vývoj páteře miminka. Mezi nevhodné matrace patří příliš tvrdé a příliš měkké matrace. Tvrdá matrace může způsobit brnění nožiček a měkká matrace by mohla dětem ztížit dýchání. Děťátko potřebuje mít při spánku uvolněné dýchací cesty. Proto je nejlepším řešením středně tvrdá matrace.

Tip: Péče o novou matraci + užitečné tipy ohledně matrací

3. Materiál matrace

Složení matrace může také ovlivnit celkovou kvalitu spánku děťátka. Dětská matrace by měla být především maximálně prodyšná. Dostatečné proudění vzduchu zajistí odvětrávání vlhkosti a teploty. Dítě tak nebude spát rozžhavené a zpocené. Mezi ideální materiály patří kokosové vlákno, které se vyznačuje odolností vůči parazitům a vlhkosti. Vhodnými materiály jsou také studená HR pěna, která odvádí vlhkost, a matrace z přírodních materiálů, které neobsahují syntetické látky.

4. Hygiena

Hygiena je důležitá nejen pro dospělé, ale i pro děti. Důležitou vlastností matrace je snímatelný potah, který lze kdykoli vyprat. Nehodám konkrétně zabraňuje nepromokavá ochrana, která je užitečná zejména v období odvykání plen. Potah by se měl prát při teplotě alespoň 60 °C, abyste se zbavili všech bakterií a roztočů.

5. Bezpečnost

Jedním z důležitých parametrů je také bezpečnost. Snažte se vybírat matrace s certifikáty a doklady o složení materiálů. Pro miminko se nedoporučují matrace z druhé ruky, i když vás bude lákat nižší cena za použitou matraci. Na matraci proto nešetřete, jedná se snad o nejdůležitější prvek při spánku vašeho dítěte. 

6. Výběr dětské matrace podle věku dítěte

3-12 let

Když dítě dovrší 3-4 roky, loučí se s postýlkou a těší se na novou velkou postel. Při výběru matrace pro děti v tomto věku stále záleží na kvalitě a hygieně matrace. Dětské tělíčko se stále vyvíjí rychlým tempem. Stále by jim měla být oporou středně tvrdá matrace. Materiál vybírejte podle prodyšnosti a hygieny. Měl by však být antialergický a antistatický, vhodný zejména pro alergiky.

V předškolním věku se k posteli doporučují připevnit bariéry, aby bylo děťátko v bezpečí i při neklidném spánku. Při výběru matrace proto zohledněte hloubku, do které ji položíte. Příliš velká matrace může sahat do nepřiměřené výšky zábrany, což znemožní její funkci.

Tip: Jak naučit děti ustlat si postel

12 let a více

Matraci pro teenagera a teenagerku vybírejte podle výšky a váhy. I v tomto věku dbejte na kvalitu. Vhodné jsou zejména pěnové, taštičkové či pružinové matrace. Děti v tomto věku vstupují do dospívání, proto by se měla matrace nejvíce přizpůsobit jejich postavě a přibývající hmotnosti. Po dosažení 40 kilogramů můžete sáhnout i po matraci pro dospělé. Zpočátku volte nízkou tuhost, s přibývající hmotností můžete sáhnout po tužších variantách.

A jen připomínáme, že nákup chrániče matrace můžete zvážit nejen pro malé děti, ale i pro starší ratolesti. Díky němu zabráníte ušpinění nebo předčasnému opotřebení matrace a místo celého potahu můžete pravidelně prát pouze tenký chránič spolu s ložním povlečením.

Při výběru dětské matrace se nevyplatí šetřit na úkor kvality. Správná matrace dokáže předejít ortopedickým problémům a pozitivně ovlivnit nejen vývoj páteře, ale i celého organismu. Proto je důležité vybrat matraci, na které se vašim nejmenším budou zdát ty nejsladší sny.

Google+