Jak se správně starat o matraci?

Čištění potahu matracePřinášíme Vám 10 praktických tipů, jak se správně starat o matrace nejen z naší nabídky. Dodržováním těchto rad a tipů prodloužíte životnost matrace a zároveň zabezpečíte optimální hygienu Vašeho lůžka během celé životnosti.

1. Před použitím si pozorně přečtěte instrukce od výrobce
Když se budete řídit instrukcemi od výrobce, máte jistotu, že se o matraci staráte správně a bude Vám sloužit hodně let.

2. Ujistěte se, že máte správně nainstalovaný rošt i matraci
Dejte si pozor na správnou instalaci roštu a matrace. Nesprávná instalace může matraci poškodit - matrace se může například nevhodně deformovat. Jestli máte obavy, že to nezvládnete, nechte si poradit - můžete nás kontaktovat telefonicky nebo e-mailem.

3. Uložte si doklad
Informace na faktuře mohou být užitečné. Faktura identifikuje Vaše matrace v případě reklamace, případně dodatečných otázek ohledně dodané matrace. Proto si doklad raději odložte.

4. Použijte vhodný postelový rošt
Vyhněte se raději používání zastaralých drátěných roštů a roštů se širokými mezerami mezi lamelami (víc jak 5 cm). Tyto podklady nejsou vhodné, protože mohou přispívat k deformacím anebo horším ortopedickým vlastnostem matrací. Pěnové a latexové matrace je nejlepší uložit na pružné lamelové rošty, které umožňují volnou cirkulaci vzduchu. Pružinové a taštičkové matrace můžete uložit i na pevný rošt nebo pevnou desku, protože pružinové jádro výborně odvětrává vlhkost. Detailnější problematiku rozebíráme v článku Jak správně zkombinovat matraci a rošt

5. Chraňte matraci
Kvalitní, pratelný potah na matraci je nejen hygienický, ale prodlužuje životnost matrace. Potah chrání jádro matrace před špínou, alergeny a vlhkostí.

6. Otáčejte matraci
Jednou za čtvrt roku, častěji v prvních měsících, matraci otočte. Otáčením matrace umožníte zregenerování zatěžované strany.

7. Větrejte ložnici i matrace
Je vhodné větrat ložnici i matrace nejméně jedenkrát týdně (ideálně každý den). Při větrání matrace odstraňte ložní prádlo a povlečení. Hlavně při zvýšené potivosti (například v čase nemoci) je důležité sledovat, aby se v matraci nehromadila vlhkost. Prevence je základ, tak jestli se chcete vyhnout tomu, aby matrace zapáchala nebo kvůli neodvětrané vlhkosti začala plesnivět.

8. Nepoužívejte na čištění matrace tekuté prostředky
Čištění pěnového jádra matrace tekutými čistícími prostředky na praní může matraci poškodit. To také platí o chemických přípravcích. Lepší je matraci čas od času povysávat vysavačem (klasickým, ne vodním). Přečtěte si vyčerpávající tipy, jak vyčistit matraci.

9. Matrace není trampolína
Nedovolte dětem na matraci skákat. Matrace jsou sice vyrobené z odolných materiálů, ale skákání může matraci poškodit nebo polámat roštové lamely (nebo pouzdra, které lamely drží).

10. Ohýbání a skládání pružinových matrací
Pružinové a taštičkové matrace neohýbejte ani neskládejte, mohli by jste je tím vážně poškodit.

Google+