Jak vyčistit matraci a odstranit skvrny

V posteli strávíme téměř třetinu života, proto je její čistota pro naše zdraví velmi důležitá. Přestože se ložní prádlo, nebo dokonce některé přikrývky dají vyprat, u matrace takový postup není možné použít. A co když se nám na matraci podaří něco vylít nebo na ní objevíme zaschlé skvrny? Naštěstí jsme objevili pár šikovných způsobů, jak vyčistit matraci a odstranit i ty nejodolnější skvrny. Neváhejte a vyzkoušejte je i vy.

vyliata káva na matraci

K čištění matrací existuje více postupů

Ačkoliv matrace vypadá na první pohled čistě, neznamená to, že ji není třeba vyčistit. Matrace totiž nemusí být znečištěná jen zvenčí. V jejím nitru se mohou nacházet roztoči, pyl, prach a různé jiné nečistoty, které se do ní dostanou, i když byste dělali cokoli. Zvenku matrace ohrožují pot, sliny, krev a různé jiné tekutiny, jako je káva, čaj, mléko a drobky ze všeho, co si do postele s sebou vezmete.

Jeden z nejjednodušších, ale zároveň i nejdražších způsobů čištění matrace je objednat si profesionální firmu na tepování matrací. Nicméně pro ty, kteří vyznávají metodu udělej si sám, máme několik nápadů na svépomocné účinné čištění matrací. Nezruinují vám peněženku a celý proces dokonce nezabere ani příliš mnoho času.

Postup na kompletní čištění matrací

1. Nejprve svlékněte všechny polštáře, peřinu nebo přikrývku, stáhněte plachtu i chránič matrace. Potom z matrace svlékněte potah na matraci. Na posteli by měla zůstat jen obnažená matrace. Všechny tyto věci byste měli důkladně vyprat, přičemž nezapomeňte vzít v úvahu i symboly praní, které by měly být uvedeny na štítku každého výrobku.

2. Následuje odstranění povrchových nečistot, zejména prachu, vlasů a roztočů, které se dají vysát pomocí vysavače. Přejeďte sací hlavicí po čalounění všechny strany matrace, boční nevyjímaje.

3. Mastné skvrny od potu odstraníme jednoduchým posypáním matrace jedlou sodou. Vetřeme do látky pomocí kartáče, necháme krátce působit a následně vyluxujeme. Další osvědčený postup je postříkat matraci směsí jedlé sody, saponátu (na nádobí) a peroxidu. Tento tekutý prostředek se nastříká na povrch matrace a rovněž se nechá nějaký čas působit. Soda spolu se saponátem odmastí matraci a peroxid vybělí vzniklé skvrny od potu. Po vyschnutí opět celou matraci vysajte.

4. Po vysátí můžeme matraci vyčistit také pomocí parního čističe, který čistí a likviduje bakterie pomocí 100–110 °C páry. Je také výborným pomocníkem k odstranění nepříjemného zápachu. Po čištění párou nechte matraci vždy dobře odvětrat a vyschnout.

čistenie parou

Jak odstranit skvrny z matrace

Matrace během své působnosti utrží skvrny nejrůznějšího původu, navrátit jí její původní vzhled, ale zároveň ji nepoškodit, může být slušná výzva. Zjistili jsme, že na každou skvrnu platí něco jiného, ​​proto se vyplatí znát odzkoušené triky.

  • Jak vyčistit matraci od moči

Pokud máte doma malé, nebo odrostlé děti, staráte se o starší lidi či domácí zvířátko, pravděpodobně jste se již setkali se skvrnami od moči na matraci. Takto je jednoduše odstraníte: smíchejte v nádobě s rozprašovačem 240 ml 3 % peroxidu vodíku, 45 g jedlé sody a 1 kapku tekutého mýdla, protřepejte a nastříkejte na matraci. Skvrna by měla zmizet během několika minut. Po vysušení zbytky přípravku z matrace vysajte.

  • Jak vyčistit matraci od krve

Krev na matraci je potřeba odstranit co nejdříve. Čím déle budete čištění matrace odkládat, tím hůře se bude skvrna dávat dolů. Pravidlo číslo jedna přitom zní – zapomeňte na teplou vodu. Krev z látky odstraňujte zásadně studenou vodou, aby se nesrazila a nezažrala hlouběji do vláken.

Použijte směs připravenou ze sody a vody utřenou do pastovité konzistence. Takto vyrobenou pastu pak natřete na skvrnu a nechte působit několik hodin. Následně zaschlou pastu odstraňte a matraci vysajte. Staré skvrny od krve můžete posypat sodou. Pak ale musíte počkat alespoň 10 hodin a prášek vysát. Skvrna nezmizí úplně, ale zesvětlí a matrace nebude poškozená.

  • Jak vyčistit matraci od vína

Skvrny od vína se dají odstranit pomocí citrónového roztoku nebo octa. Aplikovat je můžete rozprášením přímo na skvrnu nebo do roztoku můžete namočit čistý bezbarvý hadřík a skvrnu ním potřít.

škvrna od vína

  • Jak vyčistit matraci od roztočů

Roztoči znepříjemňují život zejména alergikům, ale přítomnost šestinohých potvůrek v posteli nepotěší asi nikoho z nás. Nejlepším způsobem jak odstranit roztoče, je vysát celou matraci pomocí dostatečně silného vysavače. Pokud se chcete zbavit starostí s roztoči, pořiďte si kvalitní antibakteriální matraci.

Dobré rady na závěr

  • Prevence je lepší než řešení problému – používejte chrániče matrací, o matraci se dobře starejte.
  • Vybírejte si matrace se snímatelným potahem.
  • Do postele nepatří jídlo ani nápoje. Pokud si nebudete nosit do postele snídani ani večeři, snížíte pravděpodobnost vzniku skvrn od jídla.
  • Matrace i peřiny pravidelně větrejte. Zabráníte tak jejich zatuchnutí.
  • Přikrývky a polštáře naplněné peřím doporučujeme dát jednou za několik let vyčistit do specializovaných čistíren.
Google+