Jak si zařídit ložnici tak, abyste se v ní cítili příjemně

Ložnice je místem, kde začíná a končí den a kde trávíme poměrně hodně času. Při zařizování domu však na ni často zapomínáme. Chceme si pořádně zařídit kuchyni a obývák a tomu věnujeme nejvíc času. Ložnici se tolik pozornosti nedopřává, přitom čas, který v ní trávíme, je pro naše tělo zdaleka nejdůležitější. Měli bychom se v ní cítit dobře, a proto vám dnes představíme několik tipů, jak zařídit ložnici, abyste se v ní cítili co nejpříjemněji.

posteľ v spálni

Správné umístění ložnice v domě

Už máte pro ložnici vybranou místnost? Při jejím výběru byste neměli sledovat jen rozměry, na prvním místě stojí umístění. Ložnice by měla být v ideálním případě v nejchladnější místnosti v domě, orientovaná například na severní stranu, případně na severovýchod nebo severozápad. V takto situované ložnici bude příjemně chladno a nebudou vás probouzet paprsky vycházejícího slunce. Pokud toužíte, aby vás ranní slunce probouzelo, můžete ložnici umístit i na východní stranu.

Neméně důležitým hlediskem pro umístění ložnice je tiché a klidné místo, abyste si mohli dokonale odpočinout a načerpat dostatek sil do dalšího dne. Vyvarujte se rušné ulice, kde i v noci bývá velký hluk.

Světlo v ložnici

Přirozené světlo v ložnici není nezbytné. Pokud však máte rádi ranní sluneční paprsky, zařiďte si ložnici tak, aby dopadaly na vaši postel ze strany. Pro zdravý spánek je vhodné přítmí, proto je nezbytná dokonalá stínící technika nebo závěsy.

Vytvoření klidné atmosféry v ložnici zajistí příjemné osvětlení. Není ho třeba moc a hlavní je, aby vám nesvítilo přímo do očí. Vybírejte spíš menší světla v podobě nočních lampiček nebo stojací lampy. Ideálním pomocníkem mohou být bodová světla na osvětlení skříně a nástěnná svítidla, která dotvoří dokonalou atmosféru.

Výběr správné postele a matrace

Postel je nejdůležitější částí nábytku a jejímu výběru byste měli věnovat největší pozornost. Při výběru postele vás mohou ovlivňovat prostorové možnosti. Proto byste měli postel vybírat dřív než nábytek. Ideální je, když k posteli máte přístup ze tří stran.

Velkým hitem, jak si zařídit ložnici moderně, je umístění postele do prostoru. Vyhněte se však blízkosti oken a topení. Pokud okna dobře netěsní, spolu s dveřmi mohou vytvářet průvan, který je velmi nepříjemný a může vám v konečném důsledku přivodit i zdravotní potíže.

Rozhodujícím faktorem je často velikost postele. Její šířka by měla být nejméně 160 cm a délka aspoň o 15 cm více, než je vaše výška. Řada lidí zapomíná na výšku postele, která by měla být okolo 45–55 cm i s matrací. Můžete zvolit i vyšší postel, aby se vám z ní lépe vstávalo, a to zejména ve vyšším věku.

Základem kvalitního spánku a příjemných pocitů je správně zvolená matrace. S výběrem nespěchejte a vybírejte s rozvahou. Vybírat matraci byste měli podle roštu, který má postel. Na každý rošt se totiž nehodí každá matrace. Pro větší komfort doporučujeme manželskou postel se dvěma matracemi. Díky tomu se snad v noci nebudete budit, když se váš partner v noci otáčí. Ideální možností jsou partnerské matrace. Ty mají na každé straně odlišnou tvrdost. Díky tomu si každý partner vybere tu správnou tvrdost, jaká mu vyhovuje, a nehrozí, že se nákup nepovede.

zariadenie spálne

Jak si zařídit ložnici vhodným nábytkem

Při výběru nábytku byste měli myslet na to, že zahlcení ložnice nábytkem nepůsobí dobře. Nepotřebujete hodně kusů nábytku a jednotlivé kusy by k sobě měly vzájemně ladit. Pokud nemáte k dispozici šatník, potřebujete skříň s dostatkem úložného prostoru na oblečení a v neposlední řadě i na uskladnění povlečení. Skvělou volbou může být vestavěná skříň s posuvným systémem, kterou si můžete dát vyrobit na míru podle rozměrů ložnice.

TIP: Přečtěte si, jak udržet v ložnici čistotu.

Nezapomeňte ani na noční stolky. Jsou skvělými pomocníky na umístění noční lampičky a na odkládání nejdůležitějších věcí, které v ložnici potřebujete, například skleničky s vodou nebo rozečtené knihy. Snem většiny žen je umístit do ložnice toaletní stolek, kde pohledem do zrcadla zjistí, jak vypadají, nebo kde se chtějí večer zkrášlit pro svou drahou polovičku. Nezoufejte, pokud v ložnici nemáte dost místa, toaletní stolek může stát klidně i v koupelně.

Jaké barvy zvolit do ložnice

Pro všechny, kdo mají problém se spaním, je třeba vytvořit v ložnici příjemnou atmosféru nevyvolávající příliš silné emoce. Pozornost věnujte dobrému výběru barev. Ty totiž do určité míry ovlivňují psychiku člověka. Vyhněte se výrazným barvám, jako je červená. Na první pohled sice může působit romanticky a vášnivě, ale časem může vést k neklidu a způsobovat stres. Nejvhodnější jsou teplé, příjemné barvy jako béžová, bílá, krémová nebo světle oranžová. Ideální jsou pastelové odstíny. Pokud chcete v ložnici navodit pocit přítmí, můžete zvolit kombinaci černé a bílé, ale kombinovat byste měli opatrně.

TIP: Mohou barvy v ložnici ovlivnit spánek? Výzkumy naznačují, že ano.

čierno-biela spálňa

Jak zařídit ložnici správnými doplňky

To, co dělá ložnici příjemným útočištěm, jsou samozřejmě i správně zvolené doplňky a dekorace. Dekorace by spolu měly barevně ladit, proto do ložnice zvolte závěsy, koberce, polštáře, přehozy i povlečení v různých odstínech jedné barvy. Důležité je nezapomenout na podlahu. Není nic horšího, než se ráno probudit a stoupnout si na studenou podlahu. Kupte k posteli kobereček nebo kožešinku měkkou na dotek, pak bude každé vstávání o hodně příjemnější.

Jak zařídit ložnici dále? Výběr povlečení je další nezbytností. Je v přímém styku s pokožkou, a materiál, z kterého je vyrobené, by proto měl být kvalitní, například ze 100% bavlny. Povlečení by se mělo prát v pračce na 60 °C a mělo by být barevně stálé.

V poslední době se do domácností opět vrací tapety. I v ložnici nechají tapety světlých pastelových tónů postel dokonale vyniknout. Naopak, pokud máte světlou postel, zvolte do ložnice tapety v tmavším odstínu.

Ještě na závěr několik doporučení, jak si zařídit ložnici.

Dejte z ložnice pryč všechny věci, které tam nemají co dělat. Do ložnice rozhodně nepatří sušák na prádlo nebo nevyžehlené prádlo. Nepořádek a příliš velké množství věcí nepůsobí dobře na psychiku člověka. Do ložnice rozhodně nepatří ani elektronika, počítače a televize. Všechna tato zařízení často stojí za problémy se spánkem.

Na to, abyste se v ložnici cítili příjemně, má vliv spousta věcí. Od umístění ložnice přes vhodně zvolený nábytek až po postel. Neméně důležité jsou doplňky a dekorace, které dotvoří celkový vzhled vaší odpočinkové místnosti. Ložnice by měla dýchat a neměla by být zahlcená příliš velkým množstvím nábytku a věcí, které do ní nepatří. Možná si myslíte, že přeháníme, ale v praxi ložnice často vypadá jako skladiště, hlavně pokud máte malé děti. Raději uberte z plochy ložnice a vytvořte šatník nebo šatníkovou skříň, do níž uložíte všechny své věci, aby ložnice mohla dýchat a působit vzdušným dojmem. Věříme, že se ve své nové ložnici budete cítit příjemně!

TIP: Přečtěte si, jak vybrat tvrdost matrace.

Google+