6 tipů, jak lépe spát, pokud máte rýmu nebo chřipku

Ucpaný nos, škrábání v krku, zimnice či horečka ke kvalitnímu spánku rozhodně nepřispívají. K tomu se navíc přidají i bolesti hlavy a svalů, které se každou hodinou stále více a více stupňují. Přitom právě odpočinek je to, co během nemoci nejvíce potřebujete. Objevte spolu s námi ty nejlepší rady na zlepšení spánku při chřipce nebo nachlazení. Díky nim se lépe vyspíte a nemoc tak porazíte mnohem rychleji.

nemocná žena

Typické příznaky chřipky a nachlazení

Už samotné symptomy, jakými se vyznačuje chřipka nebo nachlazení, dokážou člověka odrovnat. Patří sem zejména malátnost, bolesti hlavy a svalů, zánět dýchacích cest, horečka, kašel, ucpaný nos či dokonce zvracení a nechutenství, a to už ani nemluvíme o tom, že když jste nemocní, příznaky mají tendenci se zhoršovat, když se blíží čas jít do postele.

Přesto je spánek nepochybně důležitý a člověk by měl spát přibližně 7 až 9 hodin denně. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek podporuje imunitu. Ta se navíc nejlépe buduje od desáté hodiny večer, proto se nedoporučuje chodit spát příliš pozdě.

Ačkoli je zřejmé, že chřipku i nachlazení je nejlepší vyležet, ani trochu vám to neusnadní fakt, že každou chvíli propotíte pyžamo i ložní prádlo. Kromě toho máte pocit, že jakákoliv měkká matrace vás ihned tlačí jako hromádka kamenů a plný nos vás nutí dýchat s otevřenými ústy. Jak tedy strávit v posteli poměrně dlouhou dobu a přitom si opravdu odpočinout? Vyzkoušejte některou nebo i všechny následující rady a sami uvidíte, jak moc se vám uleví.

1. Přehodnoťte svou dosavadní polohu spánku.

Mnozí lidé, kteří se musí poprat s chřipkou nebo rýmou, dávají přednost dalšímu polštáři, který si položí na ten, který používají normálně. Taková zvýšená poloha však může způsobit, že se hlava předkloní, čímž se dýchací potíže ještě zhorší. Zkuste proto použít raději navrstvené polštáře, které uložíte do trojúhelníkového tvaru.

Díky nim mírně nadzvednete horní část těla a uvolníte dutiny nosní. Pokud se během noci probudíte s tím, že máte jednu nosní dírku ucpanou, zkuste změnit polohu. Při ležení na zádech může dojít k zatékání hlenů do hrdla a následnému dráždění ke kašli, proto při nachlazení doporučujeme raději spát na boku.

2. Udržujte stálou teplotu v místnosti.

žena s teploměrem

Odolejte pokušení prohřát místnost, protože jste nachlazení a trápí vás zimnice. Udržujte teplotu na konstantní úrovni 20,5 °C - 24 °C a používejte extra přikrývky, které v případě, že vám je příliš teplo, snadno odložíte. Neméně důležitá je i vlhkost v místnosti. Suchý vzduch může výrazně zhoršit celkové příznaky nachlazení a chřipky, protože vysušuje sliznici v nose a hrdle. Pro lepší spánek v průběhu onemocnění dýchacích cest se investice do zvlhčovače vzduchu, který vám usnadní dýchání, určitě vyplatí.

3. Vyhýbejte se alkoholickým nápojům

Přestože horký čaj s rumem vypadá na první pohled jako lákavý nápad, nenechte se oklamat. Ani sklenička na tzv. "vypálení červa" není u tohoto typu onemocnění na místě. Alkohol totiž odvodňuje organismus, prokrvuje sliznice a způsobuje otok v dutinách, které chcete naopak uvolnit. Pokud tedy chcete nejen rychleji usnout a lépe spát, ale také se brzo uzdravit, odložte alkohol až do chvíle, kdy budete zcela zdraví.

4. Dodržujte spánkovou rutinu.

Nachlazení může způsobit, že budete muset porušit své zvyky a jít do postele mnohem dříve, než jste běžně zvyklí. Vyčerpaný organismus se dožaduje odpočinku, ale pokud už nejste schopní usnout hned, když si lehnete, doporučujeme jít spát ve stejnou dobu jako obvykle. Kromě toho, že dodržování harmonogramu usnadňuje usínání, může také pomoci v boji proti další nemoci. Zjistilo se totiž, že u lidí, kteří nemají dostatek spánku, je třikrát větší pravděpodobnost, že onemocní, než u těch, kteří spí 8 nebo více hodin denně.

5. Před spaním si dopřejte teplý nápoj.

citronový čaj

Mnoho lidí ztrácí chuť k jídlu, když nastydne. Pokud jste nemocní, nemusíte zvyšovat příjem tekutin, ale musíte se ujistit, že vám nehrozí dehydratace. Horké nápoje jsou při nachlazení a chřipce velmi vhodné, zejména v noci. Účinně si poradí s ucpaným nosem, kašlem, rýmou, bolavým hrdlem, zimnicí i únavou.

Blahodárné účinky, tedy vymizení nepříjemných potíží, pak trvají přibližně půl hodiny. Připravte si do termosky horký bylinkový čaj a popíjejte ho, kdykoli se vzbudíte nebo když nebudete moci usnout. Úleva, ačkoli krátkodobá, vám pomůže vyhnout se nespavosti a snadněji znovu usnout.

6. Éterické oleje pomáhají uvolňovat ucpané dutiny.

Inhalace s teplou párou a éterickými oleji uvolní dýchací cesty a umožní znovu dýchat. Vyzkoušejte si před spaním napařit dutiny díky jednoduchému receptu: do hrnce s vařící vodou nakapejte několik kapek eukalyptového oleje, přes hlavu si přehoďte ručník a nakloňte se nad horkou páru. Zhluboka vdechujte voňavé výpary - brzy se vám uvolní nos a zprůchodní se vám dýchací cesty.

Google+