5 tipů, jak si vybrat správnou postel

Uvažujete nad koupí postele? Jejímu výběru se mnohokrát nepřikládá tak velká důležitost jako jinému nábytku. Má to často prozaický důvod. Postel v ložnici nikdo z cizích lidí nevidí tak jako třeba sedačku nebo nábytek v obývacím pokoji. Avšak postel je velmi důležitou částí nábytku, a aniž bychom si to uvědomovali, používáme ji denně nejvíce hodin.

velká postel

Proto výběru postele věnujte náležitou pozornost. Než se pustíte do její koupě, zvažte několik věcí a přečtěte si našich 5 tipů, jak vybrat správnou postel.

1. Základem je materiál

Nejdůležitějším kritériem při výběru postele je materiál, ze kterého je vyrobena. V první řadě by měl být pevný, než už sáhnete po jakémkoliv materiálu. Dostatečně pevná a odolná postel nevrže a plnohodnotně poslouží mnoho let. Kromě samotného materiálu se zaměřte i na jeho pevnost i tloušťku. Především základní konstrukce postele by měla být minimálně 25 mm silná, jinak může být postel vystavena pružení a namáhání spojů, což v konečném důsledku pocítíte jako vrzání. Také kování by mělo být kvalitní, aby vydrželo nápor hmotnosti. Nejčastěji jsou postele vyráběny z těchto materiálů - dřevo, kov a dřevotříska.

Dřevěné postele

Patří mezi nejkvalitnější postele, vyrobené jsou z masivního dřeva, který má dlouhou životnost a dobře vypadá. Dřevěné postele jsou stabilní, nevržou a jsou nadčasové. Jedinou nevýhodou je samozřejmě vyšší cena a vysoká hmotnost.

Postele z dřevotřísky

Vzhledově jsou podobné jako dřevěné postele. Jsou však o něco méně odolné než masivní postele. Jejich velkou výhodou je nižší cena a hmotnost ve srovnání s dřevěnými postelemi. V současnosti najdete i postele z kvalitní dřevotřísky, které se jen tak lehce nerozpadnou.

Kovové postele

Jsou trendem posledních let a vyniknou v moderním interiéru. Jsou v oblibě hlavně pro svůj vzhled. Jejich výhodou je pěkný design, ale mezi jejich mínusy patří cena a také to, že často mohou vrzat. Při koupi si proto musíte dát pozor na to, aby kovová postel byla stabilní a nevrzala.

Čalouněné postele

V posledních letech se opět dostávají do módy. Vyhledávané jsou z toho důvodu, že nabízejí velké možnosti výběru, od barev čalounění, druhu látky i rozměrů. Pokud se k tomu přidá i pevná dřevěná konstrukce rámu postele, jejich kvalita se dá srovnat s dřevěnými postelemi. Výhodou těchto postelí je design, kde můžete kombinovat různé dřevo i čalounění a v neposlední řadě i měkké čelo postele. Mezi její nevýhody patří složitá údržba čalounění.

Zaměřte se na takové čalouněné postele, které nemají již při koupi zabudovanou matraci. Hlavně levnější varianty postelí mají zabudovanou obyčejnou pěnovou nebo pružinovou matraci, která se již těžko vyměňuje za novou. Je lepší koupit samostatnou čalouněnou postel a dokoupit k ní matraci podle vlastních preferencí.

rodina v posteli

2. Nepodceňujte rozměry a výšku postele

Kvalita spánku závisí i na velikosti postele. Měla by být dostatečně velká a měla by mít dostatečnou délku. Délka postele by měla být o 25 cm větší než výška člověka. Při šířce postele musíte přihlížet na to, zda kupujete postel pro jednotlivce nebo manželskou postel. Jednotlivci postačí postel i matrace se šířkou 90 - 100 cm, pro ty náročnější může mít matrace klidně i 120 cm. V případě manželské postele se doporučuje šířka postele i matrace od 180 - 200 cm.

Neméně důležitým prvkem je i výška postele. Možná se to na první pohled nezdá, ale hlavně ve starším věku je velmi obtížné vstávání z nízké postele. I při problémech s páteří či bolavými klouby se vstává z vyšší postele jednodušeji. Nemusíte zapojovat velkou sílu, čímž šetříte páteř i klouby. Standardně jsou vhodné 45 - 50 cm vysoké postele. Výšku postele můžete zvýšit i dostatečně vysokou matrací, která může zvýšit výšku postele i o několik centimetrů.

3. Vyberte si postel na nožičkách

Během noci člověk vypotí množství potu. Proto je lepší zvolit si postel na nožičkách, aby se matrace snadněji odvětrávala nejen z vrchní, ale i spodní strany. Skvělým pomocníkem je i snímatelný potah matrace, který v případě potřeby jednoduše vyperete, a tím se vám podaří snadněji udržovat hygienu.

černá postel

Pokud má vaše preferovaná postel úložný prostor, v tom případě se zaměřte na jeho kapacitu i odvětrávání. Aby se v něm nekumulovala vlhkost a s ní ideální podmínky pro množení plísní.

4. Zaměřte se na rošt

I když jsou některé rošty již součástí postelí, je vhodné se zaměřit na to, jak je v nich ukotven základní rám. Pevné upevnění roštu zabraňuje jeho posouvání, což by mohlo způsobovat nepříjemné zvuky během spánku.

TIP: Jak správně zkombinovat matraci a rošt?

5. Rošt a matrace jdou ruku v ruce

Vybrat správný podklad do postele a zkombinovat ho s matrací je velmi důležité a možná i nejtěžší při koupi postele. Některé postele mají v sobě již zabudované pevné desky, nebo se můžete setkat s pevnými nebo lamelovými rošty. Některé lamelové rošty jsou také polohovatelné a dají se nastavovat do různých úhlů.

Obecně můžeme říci, že na pevné rošty a na pevné desky je vhodné uložit pružinové nebo taštičkové matrace, protože už samy o sobě jsou dostatečně pružné. Naopak na lamelové rošty jsou vhodné sendvičové i pěnové matrace, protože příjemně pruží a zajišťují dokonalé odvětrávání těchto matrací. Přečtěte si naše další články o výběru matrace, kde se tomuto tématu věnujeme podrobněji.

Google+