Jaká matrace je vhodná pro lamelové rošty?

Každá postel se skládá ze tří prvků – konstrukce lůžka, matrace a roštu. Rošt je stejně důležitý jako matrace a jeho výběr by měl předcházet výběru matrace. Slouží k odlehčení matrace a rovnoměrně rozloží zátěž. Chrání postel před vlhkostí, odvětrává matraci a zajišťuje její optimální provzdušňování. Tím zabraňuje množení roztočů a plísní. Rošty dále rozdělujeme na pevné a pružné. V dnešním článku si povíme víc o pružných lamelových roštech a o tom, jaké matrace jsou na ně vhodné.

lamelový rošt

Pružné lamelové rošty

Lamelové rošty rozdělujeme na pevné, polohovací a elektrické. Jsou flexibilní a vhodné do jakékoliv postele. Jsou vyrobené z pružných lamel uchycených na rám. Lamely bývají vyrobené z bukového či březového dřeva nebo umělých materiálů. Lamelový rošt s větším počtem lamel je vhodnější a pružnější. Je i dostatečně odolný a matrace se na něm neprohýbá. Při větším zatížení nad 100 kg by měl mít aspoň 28 pružných lamel. Ty se prohýbají v místech, kde dochází k největší zátěži matrace , takže se matrace nestlačí na minimum, ale jen do určité hloubky. Matrace je tak méně namáhaná a déle vydrží. Pokud má lamelový rošt méně lamel, je potřeba na něj umístit pevnější a bytelnější matraci. Některé rošty mají v nejvíce namáhané střední oblasti zdvojené lamely a na nich posuvná oka, která usměrňují pružnost.

Jaké matrace jsou vhodné na pružné lamelové rošty?

Na lamelové rošty s určitým ohybovým charakterem umisťujeme matrace s podobnými ohybovými vlastnostmi. Pokud jste koupili lamelový rošt, zkombinujte ho nejlépe s matrací bez pružin, jako je například:

  • pěnová matrace
  • latexová matrace
  • sendvičová matrace

Na pružné lamelové rošty jsou vhodné pěnové matrace. Můžou to být matrace z líných neboli paměťových pěn nebo matrace ze studené pěny. Mají vynikající dynamické vlastnosti, jako je vysoká elasticita a pružnost.

Na lamelový rošty se doporučují také latexové matrace. Mezera mezi lamelami by neměla být větší než 6 cm, aby nedocházelo k „protékání“ latexu mezi lamelami a následné deformaci matrací.

Sendvičové matrace jsou sestavené z několika materiálů. Bývají měkčí, středně tvrdé nebo velmi tvrdé. Jedná se o pěnové matrace, proto jsou vhodné i na pružné lamelové rošty. Výjimku tvoří sendvičové matrace vyztužené silnou kokosovo-vláknitou deskou.

Taštičkové matrace, které mají pružiny v jádru na sobě nezávislé, můžeme také použít na lamelový rošt, ten však nesmí být polohovatelný. Mezery mezi jednotlivými lamelami nesmí být větší než průměr pružiny taštičkové matrace (max. 3–5 cm podle velikosti pružin). Tato kombinace přináší pružnější a měkčí pocit při spaní. Obecně však platí, že taštičkové matrace jsou vhodnější spíš na pevný, nepružný podklad.

Lamelové rošty polohovatelné

Kromě pevných lamelových roštů existují i polohovatelné. Pro někoho se může zdát polohovatelný lamelový rošt luxusem, ale pro většinu lidí je nezbytný. Polohovatelné lamelové rošty jsou pohodlné a ocení je všichni ti, kdo trpí bolestmi zad. Ocení je i starší lidé, protože změna polohy těla zabrání proleženinám. Některé polohovací rošty mají jen polohování hlavové části, jiné mají polohování hlavy i nohou.

Elektrické rošty (polohovatelné motorem pomocí dálkového ovladače) jsou složitější a mají víc funkcí. Jsou vhodné pro lidi, kteří mají rádi dokonalý spánek nebo mají zdravotní problémy a tráví na lůžku více času.

pokojný spánok

Jaké matrace na polohovatelné rošty?

Polohovatelné rošty jsou výborné, ale nelze na ně dát všechny matrace, protože by se na nich mohly poškodit. V první řadě je potřeba si obstarat matrace, které se dají polohovat a ohýbat. Snadněji se polohují měkké matrace a matrace střední tvrdosti (stupeň tvrdosti do 5 ze 7) nebo nižší a méně vrstvené matrace.
Na polohovatelné rošty se hodí:

Pěnové matrace jsou elastické a přizpůsobivé. Na polohovatelném roštu se snadno ohnou a vrátí do původní polohy. Patří sem matrace z líné (paměťové) pěny, studené pěny, BIO pěny a jiné.

Latexové matrace dokážou výborně kopírovat tělo, jsou poddajné a měkké. Mají tvarovou stálost a okamžitě se vrátí do původního stavu. Jsou na polohovatelné rošty dokonce ještě vhodnější než pěnové matrace. S lamelovým roštem výborně spolupracují a pružné lamely zdůrazní vysokou elasticitu latexu.

Latexové matrace dokážou výborně kopírovat tělo, jsou poddajné a měkké. Mají tvarovou stálost a okamžitě se vrátí do původního stavu. Jsou na polohovatelné rošty dokonce ještě vhodnější než pěnové matrace. S lamelovým roštem výborně spolupracují a pružné lamely zdůrazní vysokou elasticitu latexu.

Na polohovatelné rošty se nehodí:

  • žádné pružinové matrace
  • matrace s kokosovou vrstvou vysokou 2 cm a více
  • extra vysoké matrace (cca 24 cm a více)

Pružinové matrace nejsou na polohovatelné rošty vhodné, protože při zvedání a změně polohy roštu hrozí poškození samotných pružin. Pružinové matrace jsou dostatečně pružné a nepotřebují ani nepolohovatelné lamelové rošty, ideální jsou pro ně pevné laťové rošty.

Matrace se silnou kokosovou vrstvou na polohovatelný rošt také nedávejte. Kokosové vlákno matraci zpevňuje a zvyšuje jeho odolnost a tvrdost. Ale silná kokosová deska (2 cm a více) by se mohla polohování bránit a matrace by se bez zatížení narovnala.

Na polohování nejsou vhodné tvrdé matrace se stupněm tvrdosti 6–7 ze 7 na naší stupnici. I tvrdší latexové matrace, které jsou kombinované s tvrdšími materiály, jako je kokos, koňské žíně nebo agáve, nejsou vhodné.

Jak vidíte, i rošt do postele je pro kvalitní spánek velmi důležitý. Často se totiž stává, že lidé mají koupený rošt a na něj si koupí sice kvalitní, ale nevhodnou matraci. Ne každá matrace se totiž hodí na každý rošt.

Pokud máte k výběru vhodné matrace na lamelový rošt ještě nějaké otázky, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám zodpovíme veškeré nejasnosti. Jsme vám plně k dispozici i v naší poradně, kam můžete zasílat svoje otázky, na které vám rádi odpovíme.

Google+