5 cviků, za které vám záda poděkují a můžete je cvičit i v práci

Máte sedavé zaměstnání nebo nedostatek pohybu? Objevují se u vás problémy se spánkem? Trpíte nespavostí? Pociťujete bolest v oblasti páteře? Všechny tyto věci spolu vzájemně souvisí.  

Navážeme na předchozí článek 15 tipů, jak se vyhnout nespavosti a mít kvalitnější spánek, ve kterém jsme zmiňovali, že cvičení pomáhá při problémech s nespavostí a navozuje kvalitnější spánek. Kromě toho je cvičení vynikající prevence proti bolesti zad. Potížemi se zády a bolestmi zad trpí značná část populace. Je to kvůli práci, dlouhým cestám a trávením volného času vsedě. Nejpodstatnější však je začít se tím zabývat, aby se páteř nestala ještě zranitelnější. 

Proto se inspirujte těmito pěti cviky, které si můžete zacvičit i v práci, a dopřejte zádům zasloužené uvolnění. 

5 rychlých cviků, díky kterým uvolníte napětí v páteři

Možná máte ráno plné ruce práce s přípravou do práce, s chystáním snídaně nebo svačiny či s nutností odvézt děti do školy a přitom zapomenete na to, že máte už několik týdnů nebo i let v plánu si každé ráno poctivě zacvičit.

Udělejte tedy první krok k vašemu zdraví. Když to nestíháte ráno doma, zacvičte si v práci. Dejte si „povinnou“ přestávku při dlouhém sezení, které je na záda náročné.

Mějte na paměti, že cvičení nás v každodenním životě pozitivně ovlivňuje a má také příznivý dopad na kvalitu spánku.

1. cvik

Usaďte se rovně na židli, ramena držte rovně tak, aby to pro vás bylo pohodlné. Nakloňte hlavu do strany, aby ucho směřovalo k rameni, a přitom se upřeně dívejte před sebe. Na krku začnete pociťovat mírný tah.

Nadechněte se, zadržte dech na deset sekund a během výdechu spouštějte hlavu ještě více k rameni. Budete cítit uvolňování krčních svalů. Ještě jednou se nadechněte a vydechněte. Celé cvičení zopakujte třikrát na obě strany.

Cvik můžete vyzkoušet i s malou obměnou, při které není hlava skloněná přímo k rameni, ale směřuje šikmo dopředu.

2. cvik

Účinný cvik na krční páteř je, pokud položíte propletené prsty na zátylek a tlačíte hlavou proti dlaním. Vydržte tak aspoň pět sekund a poté se uvolněte. Cvik opakujte 5–7x.

3. cvik

Posaďte se na židli tak, abyste měli záda a stehna do pravého úhlu. Narovnejte se zhluboka se nadechněte. S nádechem tlačte lopatky směrem k sobě, jako byste mezi nimi chtěli udržet tužku. Se zadrženým dechem tak vydržte aspoň pět sekund. Poté se s výdechem uvolněte. Cvik opakujte 5–7x.

4. cvik

Postavte se nohama na šířku ramen, patami dovnitř, špičkami ven. Dlaně opřete o křížové partie zad. S nádechem se mírně zakloňte a tuto polohu pořádně prodýchejte. Vydržte v této poloze, dokud je vám to příjemné. Následně se vraťte do původního postoje. Tímto cvikem uvolníte bederní páteř.

5. cvik

Sedněte si na židli a dejte pravou nohu přes levou. Poté opřete levý loket o vnější stranu pravého kolena a horní částí těla se natočte doprava. Vydržte tak 10 sekund. Poté zopakujte to samé i na druhé straně. Cvik opakujte třikrát až pětkrát na každou stranu.

Cviky jsou zaměřené na procvičení krční, hrudní a bederní páteře. Během dne je můžete opakovat. Využít můžete i různé pomůcky jako je overball, balanční podložka, masážní válec nebo gymnastický míč. Věříme, že vás tyto jednoduché cviky inspirovaly a zavedete je do svého života.

Díky nim dopřejete páteři během dne zasloužené uvolnění. A v noci jí dopřejte odpočinek na té správné matraci, která bude splňovat vaše potřeby a páteři zajistí odpočinek ve správné poloze. Rádi vám odpovíme na případné otázky a nasměrujeme vás při výběru perfektní matrace - neváhejte nás kontaktovat.

Google+