Nedají vám spát letní horka? Zkuste naše tipy, jak se zchladit v noci

Dosáhnout v létě ideální teploty pro spánek, která se pohybuje v rozmezí od 15 do 20 °C, je někdy přímo nemožné. Těžký, dusný, téměř nedýchatelný vzduch a rychle vyhřáté povlečení způsobují, že se jen převalujeme a nemůžeme usnout. A i když upadneme do lehkého spánku, budíme se zpocení a unavení. Horké letní noci jsou pro organismus opravdu zátěží, se kterou není snadné se vypořádat. Proto směle vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si odpočinek, jaký si zasloužíte.

žena na posteli

Jak nás trápí vysoké noční teploty

Je známo, že teplota, stejně jako výkyvy světla nebo změna času, má velký vliv na lidský organismus. Jde totiž o jednu z důležitých věcí, která vyrovnává, případně narušuje biologické rytmy. Prostřednictvím nich se řídí všechny systémy lidského organismu, ke kterým patří také rytmus spánku a bdění.

Příliš vysoká teplota prostředí způsobuje, že teplota těla nedokáže během spánku přirozeně klesnout. To má za následek zhoršenou kvalitu spánku, problematické usínání a časté probouzení. Tento stav zase vede k nízké intenzitě spánku, čímž se zvyšuje aktivita REM spánku, během kterého jsou sny živější, a jednodušeji si je dokážeme zapamatovat. Kromě toho ale vyvolává nepříjemné sny a tíživé noční můry.

spaní na polštáři

Tropické noci a nepříjemné pocení

Dusno a vysoké noční teploty způsobují zvýšené pocení během spánku. Abyste tomu předešli, doporučuje se nepít krátce před spaním větší množství tekutin a používat vzdušné ložní prádlo. Pro lidi, kteří mají s pocením během noci opravdu problém, se zvláště doporučují antibakteriální matrace, které pocení sice nezabrání, ale spolehlivě potlačují růst bakterií a roztočů, kterým vlhké prostředí v propocené matraci mimořádně vyhovuje.

Účinné ochlazování vodou zvenku i zevnitř

Zcela jednoduchý a zároveň účinný způsob, jak se před spánkem ochladit, je dopřát si vlažnou sprchu před tím, než půjdete do postele. Osvěžující proud vody příjemně zchladí krevní oběh, a pokud sprchu doplníte o vlažnou až studenou koupel nohou, můžete si být jisti, že se vám bude usínat mnohem lépe. Chladivý zážitek si můžete dokonce i prodloužit. Stačí, když přikrývku nahradíte lehkou plachtou, kterou jemně postříkáte vodou z rozprašovače a takovou vlhkou přikrývkou se pak zakryjete. Doporučuje se také zavěsit do okna mokrý ručník nebo plachtu.

osvěžení vodou

Pokud se kvůli nepříjemnému vedru během noci vzbudíte, nemá význam převalovat se ve vyhřáté posteli. Raději vstaňte a studenou vodou si opláchněte obličej, krk, zápěstí a jamky na loktech. Účinně ochladíte krev a uvidíte, že se vám za chvilku uleví. Pomoct vám může i vypití sklenky vlažné vody nebo termofor, který pro změnu naplníte studenou vodou a na chvilku vložíte do mrazáku. Potom ho už jen stačí položit pod polštář a chlazení máte zaručeno.

12 tipů jak lépe spát během horkého léta

Je známo, že během letních nocí teplota obvykle klesne až nad ránem. Do té doby je jen na vás, jak se s takovou zátěží pro organismus vypořádáte. Pokud tedy nemáte nainstalovanou klimatizaci, nabízíme vám pár způsobů, jak udržet teplotu v pokoji na přijatelných hodnotách, čímž výrazně zlepšíte svůj spánek:

  • Před spaním je třeba se vyhýbat těžké fyzické práci, aby se organismus ještě více nepřehřál.
  • Pokud se během horkých nocí potíte, měli byste mít na matraci snímatelný potah, který v případě potřeby snadno složíte a vyperete.
  • Během dne mějte zatažené žaluzie, rolety nebo závěsy, aby se vzduch v místnosti ještě více nepřehřál.
  • Na noc vynechte všechna jídla, která prohřívají organismus: pikantní, mastné či sladké, ale pozor si dejte i na kofein a alkohol.
  • Na ochlazení zevnitř je vynikající okurka nebo vlažný mátový čaj.
  • Pokoje větrejte zásadně až tehdy, když venkovní teplota klesne pod 25 °C.
  • Odpojte všechna elektrická zařízení a nenabíjejte je během vašeho spánku. Zbytečně totiž zvyšují už tak dost vysokou teplotu v pokoji.
  • Používejte pyžamo z lehkých a vzdušných materiálů, nejlépe z bavlny nebo chladivého saténu.
  • Vlhkost vzduchu během tropických nocí prudce klesá, čímž se prudce zhoršují podmínky pro dýchání. V takovém případě pomůže zvlhčovač vzduchu, který můžeme obohatit o chladivou esenci, například mátový éterický olej.
  • Ideální poloha při spaní v horku je s roztaženýma rukama i nohama co nejvíce od těla. To zaručí, že se vytvořené teplo nebude zadržovat v blízkosti vašeho těla.
  • Velké peřiny nebo objemné přikrývky nahraďte lehčí přikrývkou, kterou obléknete do povlečení. Bavlna a satén jsou ideální materiály pro povlečení během horkých nocí.
  • Pokud se v noci probudíte, protože vám je horko, postříkejte si obličej a ruce rozprašovačem s vodou. Mějte ho vždy po ruce na nočním stolku.
Google+