Naše dítě chrápe, co s tím?

Chrápání je snížená průchodnost dýchacích cest, která vyvolává chvění měkkého patra. Trápí muže, ženy, ale nevyhýbá se ani dětem. Pokud i vaše dítě chrápe, zbystřete a raději to nepodceňujte, může vám to napovídat něco o jeho zdravotních problémech.

máma a dcera

Pravidelné versus občasné chrápání

Každé dítě může občas chrápat. Pokud se jedná o občasné chrápání, například jednou za měsíc, nemusíte se bát. Občasné chrápání dětí může souviset s chorobou dýchacích cest, například při akutní rýmě či angíně, nebo se často objevuje u astmatických či alergických dětí během pylového období. I vyčerpané děti, třeba po celodenním výletu, mohou v noci chrápat. Zpozornět byste však měli tehdy, pokud dítě chrápe pravidelně a dlouhodobě. Tehdy byste měli navštívit krčního lékaře - otorinolaryngologa, který vyšetří hrdlo, nos i uši dítěte.

Příčiny chrápání u dětí

Mezi nejčastější příčiny chrápání u dětí patří:

  • zvětšené nosní mandle
  • překážky v nose, nosohltanu
  • nadměrně velký jazyk
  • nadváha dětí
  • nedostatečný tonus hltanových, podnebných a jazykových svalů
  • nádory a cysty hltanu

Zvětšené nosní mandle

Často bývají příčinou chrápání dětí zvětšené nosní mandle. Děti se narodí s malými nosními mandlemi, které mezi třetím a pátým rokem rostou. Největší je mají děti v předškolním roce a poté by se měly zmenšovat. Někdy však naopak z důvodu opakovaných nemocí a infekcí rostou. Dítě se zvětšenými mandlemi má ztížené dýchání nosem, proto dýchá ústy a potom chrápe. Krční lékař dítě vyšetří, ale doporučuje se i vyšetření u alergologa, protože příznaky zvětšených nosních mandlí bývají i projevem poruchy imunitního systému. V některých případech lékař doporučí nosní mandle vybrat, a to i tehdy, když má dítě i jiné potíže, například opakované záněty středního ucha, hromadí se mu v nose hleny, má trvale otevřená ústa více než 3 měsíce, nebo pokud k tomu přibydou i noční přestávky v dýchání.

holka spí

Nadváha dětí

Také děti s nadváhou mívají často problémy s chrápáním. Problematický tuk na krku tlačí ve spánku na mandle i na dýchací cesty a omezuje dýchání. Když chcete dítě zbavit chrápání, je třeba zapracovat na jeho hmotnosti. Uvidíte, jak se mu po zhubnutí uleví.

Chrápání u novorozenců

U novorozenců bývá často chrápání způsobeno vývojovou poruchou. Jde o uvolněnost chrupavek, které jsou v některých místech součástí dýchací cesty. Do prvního roku se však tento problém obvykle odstraní a dítě potom dýchá správně. Dbejte proto na to, abyste měli vždy dobrý vzduch v místnosti, kde dítě spí, nepřetápějte ji a před spaním dobře vyvětrejte.

Spánkové apnoe

Chrápání je vždy podmíněno částečnou překážkou v horních dýchacích cestách během spánku. Když je tato překážka malá a vyvolá jen zvukové fenomény chrápání, jde o benigní chrápání. Není přerušované apnoickými pauzami, nevzniká hypoxie ani hypoventilace ve spánku. Takové chrápání nepoškozuje zdravý spánek dětí.

malé dítě

Ale pokud je překážka v horních dýchacích cestách během spánku tak velká, že nastává hypoventilace - dítě během chrápání přestane na několik sekund dýchat, může jít o syndrom obstrukční spánkové apnoe (OSAS). Tehdy není narušen pouze spánek dítěte, ale má to vliv i na jeho celkový vývin, což může mít vážné následky.

TIP: Vyberte správnou postel do dětského pokoje

Typickým projevem je chrápání přerušované apnoickými pauzami, objevuje se lapání po dechu. Spánek je neklidný, dítě často mění polohu při spaní, někdy až do neobvyklých pozic, které mu pomáhají uvolnit dýchací cesty, přičemž dochází ke zvýšené potivosti. Ráno bývá dítě často mrzuté, reaguje podrážděně, stěžuje si na bolest hlavy nebo má sucho v ústech. Během dne zase chce více spát. Neléčení dětského apnoe se může odrazit na problémech s růstem, hyperaktivitě, či poruchách pozornosti.

Na spolehlivé diagnostikování je nutná polysomnografie. Během spánku se sleduje EEG, EKG, pohyby očí, EMG svalů brady, proud vzduchu před nosem a ústy, dýchací pohyby hrudníku i břicha atd.

TIP: Znáte nejčastější mýty o dětském spánku?

Google+