I vy oddalujete odchod do postele? Přečtěte si, proč byste s tím měli přestat

Vzpomínáte si na výmluvy, které jste používali jako dítě, abyste oddálili čas, kdy je potřeba jít spát? Zajímavé je, že mnozí z nás používají stejnou zdržovací taktiku i v dospělosti. Jde o fenomén, který představuje úmyslné odkládání spánku, například ve prospěch sledování filmů, sledování sociálních sítí nebo čtení.

žena s mobilem

Ukrást si čas pro sebe na úkor spánku

Hlubší nahlédnutí do problematiky tohoto zlozvyku naznačuje některé hluboké emocionální a psychologické vazby. Jednou z nich je fakt, že lidé, kteří záměrně odkládají spánek, to často dělají proto, že mají pocit, že během dne nemají čas pro sebe. V noci je už totiž nikdo neruší, a přestože jsou unavení, vesele prokrastinují.

Po 12 až 14 a více hodinách nabitého programu, vyškrtání dlouhého seznamu domácích prací a rodinných povinností si prostě vybojují nějaký ten čas, kdy se konečně mohou věnovat sami sobě. Na tom, že chcete mít čas sami pro sebe, není samozřejmě nic špatného. Problém však zůstává v nesprávném načasování.

Tip: Spánková hygiena – základní pravidla pro zdravý spánek

Oddalování spánku není správná cesta

Existuje mnoho činností, kterým se chceme věnovat každý den. Nejčastěji je to jedení, sledování televize, hraní her, čtení a mnohé jiné volnočasové aktivity. Tyto činnosti však často vynecháváme, protože nám to prostě nedovoluje náš nabitý program. Podle nedávných lékařských studií a zvýšeného množství diskuzí na toto téma se dokonce zdá, že od příchodu COVID-19 se oddalování spánku ještě více rozšířilo.

žena s notebookem

Čím více aktivit lidé uvádějí jako ty, které by chtěli dělat, a čím vícekrát odolali pokušení věnovat se jim během dne, tím více záměrně odkládají čas jít do postele. Je to proto, že se pokoušejí všechno stihnout, dokonce i tehdy, když jsou unavení. Mnozí využívají odkládání spánku na to, aby si na konci dne, kdy se cítí být pány svého času, vyčlenili čas na to, co by chtěli dělat během dne. Tím si však sami sabotují spánek, takže v konečném důsledku škodí pouze sami sobě.

Proč je odkládání spánku tak škodlivé

Ačkoliv se může zdát, že procházení sociálních sítí nebo sledování oblíbeného televizního programu je dobrý způsob, jak se po dlouhém dni odreagovat, není to tak. Tyto bezduché, neproduktivní činnosti ve skutečnosti pouze zvětšují stres a dokonce ohrožují vaše zdraví, protože omezují čas na regeneraci v podobě spánku, který váš mozek a tělo nutně potřebují.

žena cvičí

Navíc modré světlo z obrazovek narušuje vaše biologické hodiny a nutí vaše tělo, aby setrvávalo v bdělém stavu. Ráno se pak budíte nevyspalí a unavení, vše vám trvá jaksi déle, a když si konečně znovu můžete dělat, co chcete, je pozdě. Takto se však dostáváte do bludného kruhu, ze kterého nevede cesta ven. Ponocování a s tím související nedostatek spánku přitom zvyšuje riziko vyššího krevního tlaku, obezity nebo deprese.

Tip: Jak modré světlo ovlivňuje kvalitu spánku a proč se mu raději vyhýbat

Jak zastavit nezdravou předspánkovou prokrastinaci

Naštěstí existuje několik zdravých návyků, které můžete začlenit do své dennodenní rutiny. Díky těmto radám si můžete dopřát plnohodnotně strávený čas pro sebe a zmírnit nutkání zůstat vzhůru i po doporučené večerce:

  • Najděte si během dne čas na krátkou procházku nebo si zacvičte pomalé, relaxační cviky.
  • Během polední přestávky si dejte zdravé jídlo, projděte se nebo si dejte krátkou rozcvičku. Dokonce i krátká procházka může pozitivně ovlivnit kvalitu nočního spánku.
  • Během práce si dopřejte přestávky. Ideální je například 15minutová přestávka každý den, kterou si vyhradíte například na bdělý odpočinek či dokonce na zdřímnutí.
  • Udržujte rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Pokud pracujete z domova, snažte se ukončit své povinnosti v přiměřeném čase. Stanovte si jasné hranice mezi pracovním a osobním životem.
  • Vypněte všechny obrazovky (notebook, televizor, mobil) alespoň hodinu před spaním, abyste se vyhnuli stimulaci modrým světlem, které vás udržuje v bdělém stavu.
  • Zkuste si na mobilu nastavit "upozornění na spánek", které vám připomene, že je čas jít spát.
  • Neberte si toho na starost příliš. Pokud se povinnosti kupí příliš rychle, nebojte se říci "ne". Pokud můžete, podělte se o některé úkoly s blízkými nebo přáteli.
  • Naplánujte si dostatek času na spánek. Každý den v týdnu si dopřejte potřebný čas na odpočinek.
  • Uvědomte si, že dobře odpočinutý člověk toho stihne více a udělá věci lépe než ten, kdo se pořádně nevyspí. Pokud pochopíte, že spánek nabízí řadu benefitů pro zdraví, pohodu a kvalitu života, možná ho začnete považovat za nejlépe strávený čas pro sebe.

Tip: 5 jednoduchých cviků, za které vám záda poděkují

Google+