Správná ústní hygiena a její vliv na kvalitu spánku

Možná vás to předtím ani nenapadlo, ale faktem je, že zdraví zubů a celé dutiny ústní může mít významný vliv na kvalitu spánku. Bolestivé záněty dásní, zubní kazy nebo skřípání zuby, to vše působí rušivě. V konečném důsledku takové stavy zhoršují, či dokonce znemožňují noční odpočinek. V dnešním článku si o nich povíme více a zároveň vám poradíme, jak se s nimi poprat.

žena si čistí zuby

Jaká je souvislost mezi zdravou dutinou ústní a spánkem

Pokud v noci nemáte dostatek kvalitního spánku, jedním z faktorů, který v tom může hrát velkou roli, je zdraví a hygiena dutiny ústní. Špatný stav dutiny ústní totiž skutečně může vést k problémům, které zhoršují spánek. Není žádným tajemstvím, že lidé, kteří mají potíže se zuby, dásněmi nebo jinou částí dutiny ústní, často velmi špatně spí.

Věděli jste ale o tom, že nejen zdraví zubů může ovlivnit kvalitu spánku, ale i kvalita spánku může mít vliv na zdraví zubů? Například zánět dásní může být mimo jiné způsobený i neklidným spánkem, který může mít za následek, že tělo uvolňuje zánětlivé hormony.

Co se odehrává v ústech během spánku

pokojný spánek

Jednou z věcí, které se dějí v ústech, když spíme, je to, že dochází ke zpomalení tvorby slin. Mezi další jevy patří pohyby čelistí, zpomalení polykání a mluvení ze snu. Zpomalení tvorby slin a polykání může mít za následek rozmnožení bakterií v dutině ústní projevující se nepříjemným ranním dechem. Bakterie totiž rozkládají zbytky jídla v ústech, přičemž produkují kyseliny poškozující zubní sklovinu. Nezapomínejte, že vynechání čištění zubů před spaním tyto projevy ještě zhorší.

Nejčastější spánkové poruchy spojené s dutinou ústní

  • Bruxismus (skřípání zuby) – jde o abnormální neúčelné pohyby vázané na spánek nebo usínání. V některých případech představují přechodný nebo nevýznamný projev bez zdravotních následků. Mohou však způsobovat nespavost, zhoršenou kvalitu spánku nebo dokonce vést ke zranění. Jako řešení se doporučuje snížení stresu a napětí či používání speciálně zhotovených pomůcek, které od sebe izolují zuby horní a dolní čelisti a napomáhají relaxaci žvýkacích svalů.
  • Bolest čelisti – může ji vyvolat bruxismus nebo infekce, která se může rozšířit do dalších oblastí, což opět zvyšuje míru nepohodlí a ztěžuje spánek.

bolest zubů

  • Zubní kazy – obzvláště kazy v pokročilém stadiu mohou být velmi bolestivé, takže se stejně podílejí na tom, že nejste schopni v noci ani zamhouřit oko.
  • Obstrukce spánkové apnoe – projevuje se opakovaným přerušením dýchání během spánku v důsledku částečného nebo úplného kolapsu horních cest dýchacích na úrovni hltanu. Příčinou může být bruxismus, zvýšený počet zubních kazů, asymetrie čelistí a podobně.
  • Reflux – ačkoliv vznik refluxu žaludeční kyseliny nesouvisí se stavem ústní dutiny, on sám se může podepsat na zdraví chrupu. Gastroezofageální reflux je typický tím, že se při něm kyselina ze žaludku dostane až do úst. Leptající účinek kyseliny tak může způsobit vznik zubního kazu a/nebo zvýšit citlivost zubů. Pokud tedy trpíte refluxem během noci, doporučujeme před spánkem užívat volně prodejné antacida (léky sloužící k neutralizaci žaludeční kyseliny). Rovněž je vhodné vyhnout se před spaním kyselým jídlům.

Tipy na zlepšení ústní hygieny pro kvalitnější spánek

Mnohé z těchto rad už jistě dobře znáte. Nezaškodí však připomenout si je ve spojitosti se spánkovou hygienou, případně položit si otázku, zda je opravdu dodržujeme tak důsledně, jak bychom měli.

1. Zuby si čistěte zubním kartáčkem a zubní nití minimálně 2x denně.

2. Pravidelně, alespoň 1x ročně navštivte svého zubního lékaře. Pomůžete tím včas rozpoznat začínající příznaky větších problémů s ústní dutinou a zabránit problémům se zuby, které mohou zhoršovat spánek.

3. Vyhněte se pití vína nebo ovocných džusů před spaním. Alkohol totiž uvolňuje krční svaly, což zvyšuje pravděpodobnost chrápání a potíží s dýcháním během spánku. Pití džusů před spaním kvůli obsahu ovocných kyselin zase může mít za následek poškození zubní skloviny a vznik zubních kazů.

4. Skoncujte s kouřením. Pokud jste dosud hledali pádný důvod, možná vás přesvědčí fakt, že u lidí, kteří kouří, je 1,6x vyšší pravděpodobnost vzniku poškození zubů jako u těch, kteří nekouří.

Tip: 15 tipů, jak se vyhnout nespavosti a mít kvalitnější spánek

Google+