Hypersomnie aneb co byste měli vědět o nadměrné spavosti

Ospalost a usínání během dne, přestože v noci spíte více než dostatečně, může znamenat, že trpíte hypersomnií. O co přesně jde a jak si s tím vypořádat, vám prozradíme v našem článku.

spaní na gauči

Hypersomnie ohrožuje váš pracovní a společenský život

Všichni samozřejmě víme, že je nutné se každou noc dobře vyspat. V opačném případě se dostáváme do tzv. spánkového dluhu, který může vést k mnoha nežádoucím příznakům a zdravotním problémům. Potřebná délka spánku je u každého individuální a závisí především na věku. Může však být ovlivněna také těhotenstvím, stárnutím, nedostatkem spánku nebo jeho špatnou kvalitou.

Pokud například málo spíte, můžete zvážit změnu životního stylu. Pokud však v noci odpočíváte dostatečně, ale přesto se necítíte svěží a odpočatí, může to být příznakem různých zdravotních problémů. Dalším problémem je, že nadměrnou ospalost okolí často mylně považuje za lenost a pacienti s tímto příznakem se setkávají s nepochopením a nedostatkem tolerance.

Tip: Poznejte svou ideální délku spánku - zjistěte, zda spíte příliš málo nebo mnoho

Co způsobuje hypersomnii

Hypersomnie není totéž jako narkolepsie, neurologické onemocnění, způsobující náhlé záchvaty spánku během dne, kterým nelze zabránit. Lidé s hypersomnií jsou schopni sami zůstat vzhůru, ale cítí se unavení. Hypersomnie neboli nadměrná spavost se dělí na dva typy podle vyvolávající příčiny:

  • Primární – způsobené poškozením mozku (např. nádorem, úrazem hlavy, poraněním centrální nervové soustavy)
  • Sekundární – může ji vyvolávat deprese, hormonální změny, poruchy štítné žlázy, spánková apnoe, epilepsie, některé léky nebo fyziologické příčiny jako například těhotenství.

3 typy hypersomnie

  • Idiopatická hypersomnie – méně častá porucha spánku, která způsobuje nadměrnou ospalost a usínání během dne i přes dostatečně dlouhý spánek v noci. Její příčina není známa. Často také způsobuje potíže s probuzením poté, co jste spali.
  • Periodická nebo rekurentní hypersomnie (Kleine-Levinův syndrom (KLS), je vzácná porucha spánku charakterizovaná opakujícími se epizodami těžké hypersomnie spojené s kognitivními a behaviorálními poruchami, jako je zmatenost, derealizace, apatie, nutkavé jedení a hypersexualita. Epizody trvají několik dní až několik týdnů a jsou odděleny týdny nebo měsíci normálního spánku a chování.
  • Narkolepsie – chronická porucha spánku charakterizovaná výraznou denní ospalostí a náhlými záchvaty spánku. Lidé s narkolepsií mají často problém zůstat dlouho bdělí, bez ohledu na okolnosti. Někdy může být narkolepsie doprovázena náhlou ztrátou svalového tonu (kataplexie), kterou mohou spustit silné emoce. Narkolepsie, která se vyskytuje při kataplexii, se nazývá narkolepsie 1. typu. Narkolepsie, která se vyskytuje bez kataplexie, je známá jako narkolepsie typu 2.

Jak se projevuje nadměrná spavost

Hypersomnie představuje stav, při kterém pociťujete extrémní denní ospalost, přestože jste spali dostatečně (nebo více než dostatečně). Lidé trpící hypersomnií mohou potřebovat 10 až 12 hodin spánku za noc, aby se cítili odpočatí. Každodenní život samozřejmě neumožňuje tolik odpočinku, takže lidé s hypersomnií se mohou během dne cítit nadměrně unavení a vynahrazují si to ve dnech volna, kdy spí až 15 hodin v kuse.

spaní na stole

Pokud trpíte hypersomnií, usínáte během dne několikrát, často v nevhodnou dobu, například v práci, během jídla nebo rozhovoru. Tyto denní zdřímnutí obvykle nepřinášejí žádnou úlevu od příznaků. Hypersomnie tak ovlivňuje vaši schopnost fungovat v práci a ve společnosti, snižuje kvalitu vašeho života a zvyšuje pravděpodobnost nehody.

Lidé, kteří takto usínají, mohou být vystaveni i vyššímu riziku dopravních nehod. Pokud trpíte nadměrnou ospalostí, buďte při obsluze těžkých zařízení vždy opatrní. Lidé trpící hypersomnií si zároveň nejčastěji stěžují na stavy úzkosti, zvýšenou podrážděnost, ztrátu chuti k jídlu, nedostatek energie či problémy s pamětí.

Hypersomnie postihuje více muže než ženy

Hypersomnie postihuje přibližně 5 % populace a představuje závažný problém pro kvalitu života člověka. Mezi osoby nejvíce ohrožené hypersomnií patří lidé s onemocněním ledvin, spánkovou apnoí, onemocněním srdce a mozku, atypickou depresí nebo sníženou funkcí štítné žlázy. Stejně tak hypersomnie častěji postihuje ty, kteří kouří nebo pravidelně pijí. Zajímavé je, že hypersomnie je častější u mužů než u žen.

Tip: Trpíte na spánkovou opilost?

Jak zvládnout nadměrnou ospalost

Léčba hypersomnie vždy závisí na příčině, která tento problém způsobila. Pokud souvisí s nějakým jiným závažným onemocněním, je třeba zvolit vhodnou terapii, která problém vyřeší nebo alespoň zmírní. Klíčem je samozřejmě úprava životního stylu.

spaní nad papírmi

Při medikamentózní léčbě se používají látky, které potlačují únavu, zlepšují schopnost koncentrace a pacienta udržují v bdělém stavu. Lékaři obvykle volí stimulancia (methylfenidát, sodiumoxybát, modafinyl) nebo antidepresiva.

Několik tipů pro boj s hypersomnií

  • Vstávejte a uléhejte večer ve stejnou dobu.
  • Spěte v tmavé a tiché místnosti na pohodlné matraci a s vhodným polštářem.
  • Hodně pijte a jezte v pravidelných intervalech.
  • Snažte se pravidelně cvičit, ale vyhýbejte se cvičení večer před spaním.
  • Před spaním omezte příjem kofeinu (káva, čaj, Coca-cola, čokoláda).
  • Věnujte více času sobě a svým koníčkům.

Tip: Dobrý a zdravý spánek: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Google+