Co je mikrospánek a proč může být nebezpečný?

Řídíte cestou domů po dlouhém pracovním dni a najednou si uvědomíte, že si nepamatujete, jak jste ujeli poslední kilometr. Nevíte, jestli svítila červená nebo zelená, když jste projížděli křižovatkou, a možná jste dokonce zapomněli odbočit. Už jste něco podobného zažili? Pokud ano, tak jste překonali mikrospánek.

žena za počítačem

Co je to mikrospánek

Mikrospánek je krátký, nekontrolovatelný spánek, která trvá od zlomku vteřiny až po plných 10 sekund. Objevuje se bez varování, kdykoli během dne, hlavně tehdy, když už máte nedostatek spánku. Dokonce i jedna jediná noc nedostatečného spánku může způsobovat mikrospánek.

Nejčastěji se vyskytuje tehdy, když se ospalý člověk snaží bojovat se spánkem a zůstat v bdělém stavu. Vyskytuje se zejména během řízení, přičemž zvyšuje riziko vážné dopravní nehody. Během tohoto poměrně bizarního stavu můžete mít otevřené oči, můžete sedět vzpřímeně, a dokonce můžete vykonávat nějaký úkol, ale některé oblasti vašeho mozku jsou zcela vypnuty. Jinými slovy, můžete si myslet, že bdíte, ale jednotlivé části vašeho mozku ve skutečnosti spí.

TIP: Jak zvládnout nedostatek spánku po noční směně

Jak se projevuje mikrospánek

Pokud jste již zažili mikrospánek, pak víte, jak se projevuje. Možná jste i na vlastní kůži pocítili některý z jeho následujících projevů:

dřímající muž

  • Probuzení trhnutím těla nebo náhlým padnutím hlavy dopředu
  • Uvědomění si nadměrného zívání nebo mrkání
  • Krátkodobá ztráta svalové kontroly
  • Spadnutí něčeho, co jste drželi v ruce
  • Neschopnost uvědomit si něco, co se právě stalo
  • Problémy se zpracováním informací

Co způsobuje mikrospánek

Přestože se únava a nedostatečný noční odpočinek považují za hlavní příčinu mikrospánku, tento stav úzce souvisí i s vykonáváním nudného, ​​monotónního úkolu. S projevem tohoto jevu souvisí i práce na směny a dlouhá pracovní doba. Dalším problémem je nepřetržitý přístup k digitálním technologiím.

K dalším příčinám mikrospánku patří také špatná kvalita spánku, která vzniká v důsledku nepříznivých fyzických a psychických stavů. Ty zahrnují různá onemocnění, jako je například cukrovka, spánková apnoe, vysoký krevní tlak, obezita, deprese či úzkost.

TIPJak imunita ovlivňuje kvalitu spánku

Kdy je mikrospánek nebezpečný?

Během mikrospánku vědci změřili lokalizované oblasti mozku, které se přepínají do pomalých vln, podobných spánku. Snižuje se zejména aktivita talamu, který je zodpovědný za interpretaci příchozích smyslových signálů. V důsledku toho se zhoršuje reakční čas a schopnost udržet pozornost. Jistěže, pokud vás mikrospánek překvapí během sledování filmu na gauči v obýváku, není to žádná tragédie.

žena usnula

Avšak nejsou ojedinělé ani takové případy, kdy se mikrospánek stává velmi nebezpečným. Například pokud se objeví v nevhodném čase, třeba při řízení nebo během práce, která vyžaduje mimořádnou soustředěnost a pozornost, může vést k potenciálnímu zranění, smrti nebo dokonce k tragédiím katastrofických rozměrů. Typickým příkladem je vykolejení londýnské tramvaje v roce 2016 či jaderná havárie v Černobylu v roce 1986. Na lehkou váhu bychom však neměli brát ani nespočet výrobků, které kvůli mikrospánku zaměstnanců opustily montážní linku bez šroubů.

Jak se vyhnout mikrospánku

Nejlepším způsobem, jak zabránit upadnutí do mikrospánku, je zajistit si každou noc dostatek kvalitního odpočinku. Pro dospělé to znamená spát alespoň 7 až 9 hodin denně. Jen tak budete schopni fungovat během celého dne, aniž byste se cítili unavení. Pokud však přesto musíte čelit riziku chyb nebo nehod vzniklých v důsledku mikrospánku, vyzkoušejte následující tipy:

  • Dejte si „šlofíka“. Krátká, 20minutová pauza dokáže osvěžit mozek, takže budete déle čilí.
  • Udělejte si přestávku. Zkuste například vstát a zacvičit si, aby se vám rozproudila krev. Změna toho, co děláte, aktivuje různé části mozku, čímž se sníží monotónnost.
  • Začněte rozhovor. Diskuse vás přinutí soustředit se na zpětnou vazbu. Kromě toho zvyšuje frekvenci dýchání, díky čemuž se do krevního oběhu dostává více kyslíku.
  • Zapněte si hudbu a klidně si zazpívejte. Hlasitá, optimistická hudba vám výrazně zlepší náladu.
  • Dejte si kávu. Pamatujte však, že to může trvat až 30 minut, než se projeví stimulační účinek kofeinu.
  • Zlepšete efektivitu svého spánku. Odstraňte všechny potenciálně rušivé vlivy během spánku – vypněte telefon a zapomeňte na spaní při zapnutém televizoru či puštěné hudbě.

TIP: Jak modré světlo ovlivňuje kvalitu spánku a proč se mu raději vyhýbat

Google+