Úskalí spánku ve dvojici + tipy, jak se vypořádat se spánkovými návyky partnera

Většina těch, kteří sdílejí postel s partnerem, ví, že když zhasnou světla, může se mírumilovná cesta do říše snů změnit v nepříjemný zážitek. A to všechno kvůli osobě, která spí vedle. Mluvíme o chrápání, vstávání, převalování, rušení zapnutou televizí nebo svítícím tabletem, kradení přikrývek a řadě dalších nepříjemných zvyků.

žena si zakrývá uši před chrápáním

Všichni máme své nepříjemné zvyky, bez kterých se neobejdeme. Ale pokud jde o spánek, rozhodně bychom neměli být sobečtí na úkor svého partnera. Kvalitní noční odpočinek je pro každého z nás zásadní, proto je důležité najít společnou řeč tak, aby to vyhovovalo oběma.

I když předpokládáme, že pocit blízkosti vašeho partnera či partnerky během noci vám mnohé vynahradí, určitě znáte zvyky, které vás na něm nebo na ní doslova iritují. Než si však začnete něco vzájemně vyčítat, pojďme se společně podívat na to, jak lze jednotlivé problémy snadno vyřešit nebo přímo odstranit.

Tip: Moderní aplikace pro kvalitnější spánek

  • Chrápání – spánkový zlozvyk číslo 1

Otravné „řezání dřeva“ v nočních hodinách může dokonale znemožnit spánek. Proto pokud patříte ke spáčům, kteří sice hůře usínají, ale cokoli je tak snadno neprobudí, zkuste jít spát dříve než váš partner. Pokud vás však uprostřed noci budí chrápání, můžete zkusit špunty do uší, bílý šum nebo poslech hudby. To vám pomůže odpoutat se od okolí a soustředit se na jiné zvuky, dokud znovu neusnete. Rozhodně však doporučujeme hledat skutečnou příčinu problému. Chrápání může být vedlejším účinkem jiného problému, který lze odstranit.

Například se může jednat o přibývání na váze, které má za následek zvětšení tkáně v krku, což může vést k chrápání. Na vině může být i kouření cigaret, způsobující zánět dýchacích cest a zvýšenou produkci hlenu. Podobně i alkohol podmiňuje chrápání tím, že uvolňuje svaly v nose, krku a v zadní části úst, takže blokuje dýchací cesty. I spánek na zádech je běžně spojen s chrápáním, protože jazyk se může snáze přesunout do hrdla a stlačovat dýchací cesty. Podobný mechanismus spouštějí také alergie, ucpané nosní dutiny nebo vychýlená nosní přepážka (septum).

  • Boj o peřinu

Pokud máte ve dvou jen jednu přikrývku, pak jste už určitě zažili ten mrazivý pocit, když se v noci vzbudíte a zjistíte, že vám je zima a přikrývka někam zmizela. Nemusíte ji dlouho hledat a při pohledu na partnera pevně zabaleného v peřině tušíte, že získat svůj kousek tepla rozhodně nebude tak snadné.

pár v posteli

Zkuste si se svým partnerem promluvit. Někdy se stává, že lidé ani nevědí, že kradou přikrývky, takže tento rozhovor jim možná otevře oči. Další možností je dát si k nohám jednu přikrývku navíc nebo použít dvě samostatné přikrývky. Tato metoda má mimo jiné tu výhodu, že si každý z partnerů může vybrat, zda chce deku tenčí nebo silnější.

  • Neustálé otáčení

Neustálé „převalování“ a obracení partnera na posteli může nejen rušit spánek slabších spáčů, ale může je i zcela probudit. Možná by stačilo vyměnit matraci, na které spíte. Problém je v tom, že vaše současná matrace může být pro vás oba příliš malá nebo může mít příliš vysoký přenos pohybu.

Dalším problémem může být špatná opora okrajů nebo to, že obvod postele špatně udržuje vaši váhu, takže se oba v noci nechtěně posouváte směrem ke středu. Doporučujeme vám vybrat si novou matraci, která vám bude vyhovovat rozměry i tvrdostí. Ještě lépe je zvolit si dvě matrace, aby každý dostal matraci, která přesně odpovídá jeho potřebám.

  • Usínání při zapnuté televizi

Jak jsme již několikrát upozorňovali, mnoho odborníků důrazně nedoporučuje usínat se zapnutou televizí. Pokud vás partner tímto zlozvykem ruší, zkuste si společně promluvit o tom, proč to dělá. Pokud potřebuje k usínání světlo, možná mu bude stačit noční lampička. Pokud je pro něj důležitý zvuk na pozadí, doporučujeme zaměřit se na přístroje s bílým šumem, které jsou pro tyto situace ideální.

  • Ukládání se ke spánku v různou dobu

Nezáleží na tom, zda váš partner pracuje nebo se jen baví. Pokud ležíte v posteli připraveni ke spánku, ale on stále tráví čas s telefonem nebo tabletem v ruce, modré světlo vás pravděpodobně ruší a brání vám v usínání.

ruce s mobilním telefonem

Stejně tak je nepříjemné, pokud právě vstupujete do říše snů a váš partner se právě uloží do postele vedle vás. Zkuste si s ním o tom promluvit a navrhněte rozumný kompromis, kdy jednoduše zhasnete světla a všechna zařízení, která vás mohou okrádat o spánek.

  • Noční vstávání a vyrušování

Vstávání z postele během noci může mít různé příčiny. Možná má váš partner žízeň, hlad nebo potřebuje na toaletu. Každý člověk v noci čas od času vstává. Pokud se to však děje příliš často, možná by se s tím dalo něco dělat. Například nepít větší množství tekutin před spaním, nebo naopak položit si večer sklenici vody na noční stolek.

Pro zdravý a osvěžující spánek ve dvou

Pevně doufáme, že výše uvedené tipy pomohou vám i vašemu partnerovi zbavit se rušivých spánkových návyků, abyste se mohli kvalitně vyspat a posílit tím nejen své zdraví, ale i váš vzájemný vztah.

Náš tip: Co dělat, když nemůžu usnout?

Google+